UM 2023! Godišnja knjiga-planer za Važno-Dobro-Lijepo-Održivo.

U dugu tradiciju godišnje edicije UM /Znanje i vrijednosti ulazi novi broj – UM 2023. Od 1995. 29 puta slično, s novim popularno-stručnim, književnim, likovnim, poetskim i drugim sadržajima na 172 ukupno stranice.

 • Linkajte da biste saznali više o UM-u
 • Linkajte da biste uživali u recenzijama čitatelja
 • Linkajte ako želite naručiti UM 2023 za partnere, zaposlenike, sebe, prijatelje (od 1 do 700 kom)

Očekuje se da će UM-a 2022 listati oko 10.000 osoba. UM ide od ruke do ruke, u krugu ureda i obitelji, među prijateljima i partnerima. UM je dar sebi i drugima. UM se istekom godine ne baca – istrošeni UM na police sa knjigama, kao kolekcionarski predmet.

ZIMSKO SVITANJE, uljni pastel, 2022., Goran Tudor
ZIMSKO SVITANJE, uljni pastel, 2022., Goran Tudor

UM 2023 – raznovrstan i bogat, poučan i zanimljiv

Desne stranice godišnjaka – tjedni planer! Lijeve stranice – knjiga! 

Na 172 stranica tim s više od 30 članova i niza organizacija i ustanova (Škola za primijenjenu umjetnost i dizajn, Knjižnice grada Zagreba, Osnovna škola K.Š. Đalski iz Donje Zeline i drugi) priredio je UM 2023 sa 50 tjednih eseja + 3 tematske crtice + 8 DOP primjera + 72  aforizma + 4 fotografije predjela Najljepše naše + 4 izabrana likovna rada + poezija za dušu (12 pjesama – svaki mjesec po jedna), poslovne karikature (6x), preporučeni popis knjiga knjiga s preporukama.

UM 2023 – tjedni eseji za cjeloživotno učenje 

Sadržaj 2023.

USPJEŠNI LJUDI, LJUDI VRLINA …………………………… 14 – 30

O dva junaka Vukovara, hrabrosti i otporu; Neil Amstrong i let na Mjesec; Pogled junaka s Dinare; Gershwin – koji životni put?; Andrija Štampar postavlja zdravstvo u Kini; Jalta, Jalta, 50 godina u Komediji; Doktorica Kelsey spašava svijet; Lincoln – pismo učitelju prvog sina; Bistra i hrabra pčelica Maja, 110 godina; Sorge. Mogu li pojedinci mijenjati povijest?

MENADŽERI I POSLOVI, ZAPOSLENICI  I VJEŠTINE …  32 – 76 

Kralj keksa, Petar Tutavac; Zašto su krize korisne?; Dvije priče: kako se stvara poslovni uspjeh?; Proizvođačima patenata; Obrnuta metodologija: obrasci lošeg vodstva!; Kako se Toyota ušuljala u Ameriku; Nakon izvrsnog očekujte prosječno; Zašto se morate čuvati snažnog IT utjecaja?;  

Što s darovitim zaposlenikom, i kako mu je?; Koje su vaše granice?; Ličnosti vas i vaše tvrtke ; Jeste li e-mail ovisnik?; Želite ostvariti namjeru?; 10 HR zapovijedi iskusnog kadrovika.

PSIHOLOGIJA ZA ŽIVOT  …………………………………… 82 – 98

Zamke lošeg slušanja; Prihvati sebe jer tako počinje razvoj; Kako u vrtiću učiti ne misliti; Usamljenost – tihi ubojica (i tehnologija pomaže); Vuk može promijeniti ćud i kralj biti bolji; Da li ljepota doprinosi uspjehu? DA.

UPRAVLJANJE DOBRIM ŽIOTOM – …………………… 102 – 140

Zagreb je najopjevaniji grad; Hajdemo u planine jer tamo nema zime; Što je blago? Dragulji, vrijeme…?; Kako je Churchill „punio baterije“; Njegovo veličanstvo KNJIGA; Genij pogađanja brojeva; Uživajmo u sretnom vremenu (orkestar); Zamislite da nestaje nešto vama važno; Tko je zabranio kavu?; Nađimo vrijeme za priče djeci; Trebaš, trebaš…

ODRŽIVO I DRUŠTVENO ODGOVORNO ……………….  142 – 146 Zelena arhitektura Franka Lloyda Wrighta; Trebamo li nositi ogrlice od koralja? Klimatske promjene potaknuta informacijskom tehnologijom 

POVEZANE PRIČE – NASTAVCI ………………………….. 148 – 155

Neil Armstrong, junak epohe svemirskih letova; Dr. Andrija Štampar – nezamislivo u Kini; Da je Staljin poslušao Sorgea; „Thalidomide-šok“ koji je promijenio pravila; zašto su krize korisne?; Moja ličnost i „ličnost“ tvrtke?; O Zagrebu najdraža pjesma; Crveni koralj – dar Zemlje.

DOBRA HRVATSKA …………………………………………. 156 – 164

Najbolje društveno odgovorno poslovanje -– primjeri

Filozofija i misija UM-a 

UM miri ono naizgled suprostavljeno – posao i privatni život, procese i ljude, kratkoročne uspjehe i dugoročnu stabilnost i sreću. Riječ je o popularnoj knjizi koja poučava, inspirira, raspoložuje, prenosi vedrinu, s kojom se i planira dobro. 

Tijekom dugog razdoblja izlaženja UM se stalno usavršava u interakciji čitatelji – nakladnik – autori. U broju UM za 2023 svoje članke, priče ili pjesme izlaže 15 čitateljica/čitatelj.

Misija UM-a uključuje afirmaciju civilizacijskih vrednota i vrlina

Edicija UM je prepoznata po zalaganju za suvremena znanja, ali  i univerzalne ljudske vrijednosti. Svaki broj UM-a dosljedno – u svim svojim člancima, crticama, slikama, pjesmama, aforizmima… afirmira civilizacijske vrednote, kakve su: humanost, tolerancija, razumijevanje i solidarnost, učenje i čitanje, sloboda i pravednost, DOP, održivost i ekologija, podrška mladima, obitelji i specifičnim skupinama, jednakost i sloboda, osobna sreća, stvaralaštvo, osobni i poslovni razvoj i drugo. Dosad je na svojim stranicama UM biografski iznio puno o ličnostima, životima i djelima preko 200 znamenitih-dobrih ljudi. O njima govorimo kao o „uzor-osobama“, „ljudima vrlina“. 

PROLJEĆE - hrvatska orhideja na Kamenjaku, 2021., foto Goran Tudor
PROLJEĆE – hrvatska orhideja na Kamenjaku, 2021., foto Goran Tudor

UM od 2013. – 131 primjera zalaganja za DOP-a i održivost 

I u ovom broju ugledne hrvatske tvrtke objavile su svoje DOP-priče, sve ono na što su ponosne, one koje su na dobrobit zajednice, prirode, zapsolenika ili kupaca. 

UM je prepoznat kao jedan najagilnijih – sustavnih promicatelja prakse i napretka DOP u Hrvatskoj, što je u duhu njegova podnaslova: Znanje i vrijendosti. 

U 11 godina rubrike “DOBRA HRVATSKA – Najbolje društveno odgovorno poslovanje – primjeri”, prezentirano  je 131 DOP primjera.  

U broju UM 2023,  svoje su DOP primjere javnosti predstavili: Bernarda, Dm, HEP, HEP, HP Zaklada Vaša pošta, Opskrba, Montmontaža, Schrack Tahnik, Tehnix.

DOP-priče u UM-u pridonose snaženju viljivosti prakse DOP u Hrvatskoj i svrstavaju se u 4 kategorije „korisnika“ dobrobiti:

 • dobrobiti za tvrtku: širenje ugleda, rast samopoštovanja, edukacija zaposlenih!
 • dobrobit za gospodarstvo: dobri primjeri kao poticaj drugima!
 • dobrobit za 10.000 čitatelja: poučni, zanimljivi, iznenađujući i uzbudljivi sadržaj!
 • dobrobit za društvo i pokret DOP-a: svaki novi primjer objavljen u javnosti znači veću vidljivost DOP-a u Hrvatskoj
LJETO - Zalet maestrala na Rovinj, 2021., foto Goran Tudor
LJETO – Zalet maestrala na Rovinj, 2021., foto Goran Tudor

UM – Nagrade i priznanja

Edicija UM i nakladnik M.E.P. d.o.o. dobili su priznanja:

 • Godišnja nagrada za praksu društvenog odgovornog poslovanja, 2016., Hrvatska udruga poslodavaca.
 • Povelja za edukaciju i doprinos razvoju kvalitete, 2008., Hrvatsko društvo za kvalitetu 
 • Posebno priznanje Županijska komora Rijeka HGK, 2018., u povodu 25. obljetnice izlaženja.
 • Hrvatsko udruženje menadžera CROMA, 2018., u povodu 25. obljetnice izlaženja.
 • I ono najveće priznanje – prihvaćanje UM-a od 10.000 čitatelja, brojnih trvtki i ustanova, tijekom dugih 29 godina zajedništva 
JESEN NA PLITVIČKIM JEZERIMA, uljni pastel, 2022., Goran Tudor
JESEN NA PLITVIČKIM JEZERIMA, uljni pastel, 2022., Goran Tudor

Neke recenzije čitatelja

Čestitam Vam na dobivenoj nagradi za DOP. Napori koje ulažete u promoviranje načela DOP-a u svakodnevnom poslovanju su vrijedni hvale i drago mi je da postaje sve prisutnija tema. A.Š. 

Hvala Vam na lijepom planeru, kojeg ću (unatoč njegovoj težini, pored svega ostalog :-)) držati u torbici kao svog vjernog pratitelja. I hvala na pozitivnoj i dobroj energiji koja se kroz tekstove i ljude skupila u ovogodišnjem UM-u!  L.P.B.

Dakle M.E.P. je zaista pokazao da je institucija. 20 godina UM-a izlaženja je velika stvar, na ovim prostorima jedva da i države traju duže. Ponosan sam što sam imao čast „svirati sa vama“. Sve dosadašnje Managere čuvam, često koristim/kopiram, dijelim, maltretiram pogotovo svoju djecu: „Vidi šta ovdje piše – vidi kako je to lijepo rečeno…!“ Šta se mene tiče ne postoji ništa bolje. Svaka čast.  S.M. 

***

Izjava o jedinstvenosti u Europi
(za potrebe javnih natječaja nekih tvrtki)

Edicija UM/ Znanje i vrijednosti je jedinstvena po konceptu i sadržaju u Hrvatskoj i Europi. Inovativan multifunkcionalan proizvod – i knjiga i planer (dnevnik), UM je bez uzora i sličnosti s drugim proizvodima u kategoriji planera, rokovnika ili almanaha. UM ima svoj uzor djelomice u povijesnom, slavnom svjetskom almanahu – “Poor Richard’s Almanack” iz XVIII. stoljeća,  kojeg je 25 godina izdavao i tiskao slavni Benjamin Franklin, fizičar-izmutelj, političar, književnik, čovjek-dobrotvor koji je zadužio Philadelphiju, Pensilvaniju i Sjevernu Ameriku (SAD).

***

UM želi činiti svijet boljim i dijeliti svijet sa dobrima. UM okuplja dobre ideje, ljude, organizacije, projekte. 

U Zagrebu, 14. 11. 2022. (na dan dolaska UM 2023 iz tiska)

Goran Tudor
direktor M.E.P. d.o.o.
urednik UM-a
odgovorno@orgovorno.hr
www.odgovorno.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img