spot_img

PRAVA NOVOST! Prvi vukovarski gimnazijski PLOGGING – trčanje uz sakupljanje otpada donosi zdravlje i čist okoliš.

U okviru manifestacije „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“ Gimnazija Vukovar organizirala je 1. Vukovarski PLOGGING. Radi se o aktivnosti u kojoj su objedinjeni džogiranje i ekološka osviještenost prema zajednici.

Cilj je potaknuti građane na zdrav život, rekreaciju, boravak u prirodi i brigu za okoliš te tako istaknuti važnost preuzimanja vlastite odgovornosti u zbrinjavanju i recikliranju otpada.

„Krenulo se s tim u Švedskoj 2016. godine da bi se ubrzo postalo popularno u cijelom svijetu. Želimo se kroz neformalno druženje rekreirati i boraviti u prirodi te pri tome dati naglasak na čuvanje okoliša i planete Zemlje“, rekla je ravnateljica Gimnazije Vukovar Giana Marović Zeko.

Ovaj fitness trend potaknula je nekolicina učenika Gimnazije Vukovar uz nositeljice navedenih programa, profesorice Natašu Vinković i Kristinu Kristek te Ivana Maletić, zastupnica u Europskom parlamentu. Inicijativi su se i u organizacijskom dijelu i kao podrška pridružili i brojni nastavnici Gimnazije Vukovar kao i građani grada Vukovara- dodala je ravnateljica Gimnazije Vukovar, Giana Marović Zeko.

Okupljanje je započelo u 9:30 h te je svaki sudionik nakon prijave dobio naljepnicu s brojem, vrećicu za smeće i rukavice. Sudionici su bili raspoređeni u 3 rute – žuta, plava i zelena te su prateći učenika voditelja rute, trčali i skupljali otpad na koji su naišli. Rute su bile duge oko 5 km i pokrile su širi centar grada Vukovara. Neki su odabrali i šetnju gradom te uz uživanje u sunčanom danu usput prikupili otpad i tako dali svoj doprinos akciji.

Brojka od 104 sudionika ukazuje da su vukovarski gimnazijalci i ostali građani prepoznali važnost ove akcije i svojim dolaskom i sudjelovanjem na ploggingu dali svoj doprinos za čišći i ljepši grad Vukovar. Zahvaljujući brojnim suradnicima – Grad Vukovar, Sportski objekti grada Vukovara, Komunalac, Proni, Mirovna grupa mladih Dunav, Europski dom Vukovar, Borovo graf, Ferivi i Jamnica, koji su prepoznali ovu inicijativu i donirali brojne poklone, održano je izvlačenje nagrada u kojem su pomogle odbojkašice ženskog odbojkaškog kluba „Enna Vukovar” i vukovarski veslač Luka Kolar te tako razveselili vrijedne sudionike.
Iako se grad Vukovar može pohvaliti svojom čistoćom, ova je akcija pokazala da trebamo neprestano raditi na tome da održavamo čistoću svoga okoliša te da nam ne treba biti teško sagnuti se i pokupiti otpad kada ga vidimo u prirodi. Zahvaljujući izvrsnoj suradnji s Komunalcem koji je osigurao gimnazijalcima vrećice za smeće i odvoženje otpada, ova je akcija pokazala da se zajedništvom grad Vukovar može učiniti još ljepšim i boljim mjestom za život.

Iako mladi, vukovarski su gimnazijalci vlastitim primjerom pokazali svojim sugrađanima kako je važno voditi brigu o svom zdravlju i o svom okolišu te da su sposobni organizirati ovako uspješnu akciju i time položiti svoj test građanske kompetencije koja je u obrazovnom sustavu sve više u fokusu.

Izvor: www.vukovar.hr, www.novosti.hr

DOBRA HRVATSKA
Lipanj, 2019.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img