spot_img

Prve ekološke Lego kocke: Je li moguće zamijeniti cjelokupnu proizvodnju biljnom plastikom?

Najpoznatiji danski proizvođač igračaka, LEGO grupa, odlučio je poduzeti korak prema manjem korištenju plastike dobivene od fosilnih goriva. Ove godine u prodaju će pustiti prve kockice načinjene od biljne plastike dobivene iz šećerne trske.

Elementi od biljne plastike zasad će činiti tek jedan do dva posto njihove proizvodnje Lego kockica, i to uglavnom botaničke elemente poput lišća, drveća i grmlja. Međutim, planovi  kompanije da zamijene cjelokupnu proizvodnju biljnom plastikom vrlo su ambiciozni. Kompanija LEGO obvezala se da će do 2030. koristiti više održivih materijala u svojim osnovnim proizvodima i pakiranjima te da će postići proizvodnju bez otpada u proizvodnim operacijama.

Novi Lego elementi izrađuju se od polietilena, meke, izdržljive i fleksibine plastike koja se izrađuje od etanola ekstrahiranog iz šećerne trske, a navodno je taj materijal izdržljiv kao i klasična plastika. Budući da je riječ o bioplastici, može se reciklirati više puta premda nije 100 posto biorazgradiva.

LEGO grupa udružila se sa Svjetskim fondom za prirodu (WWF) kako bi podržala i potaknula potražnju za održivom plastikom te se pridružila Bioplastic Feedstock Alliance (BFA), inicijativi WWF-a, da bi osigurala održiv izvoz sirovina za industriju bioplastike.

Dodatne informacije pronađite ovdje.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 - poklon koji ima što reći

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img