spot_img

Ptice, ptići, vrijeme gniježdenja. A gnijezdo – to veliko malo ispleteno čudo! Lastavica doleti i 1200 puta da ga sagradi. (Budite odgovoran građanin)

Doista su veliki zahtjevi koje ptice moraju ispuniti pri gradnji ptičjeg doma: osiguranje topline, sigurnost od ispadanja ptića, zaštita od trećih i „gotovost“ u roku. O tome ovise životi! Gniježđenjem, othranjivanjem i zadovoljavanjem potreba ptića, odrasle ptice osiguravaju opstanak vrste.

Proljeće je najčešće vrijeme u godini kada ptice čine ta čuda, gnijezde se – pronađu najbolje mjesto za savijanje gnijezda i polijeganje jaja, a nakon što im stignu mladi, odrasla ptica ima jedan jedini zadatak: neprestano donositi hranu. Na primjer, plavetna sjenica može imati 8 do 12 ptića, a svaki od njih treba do 100 obroka dnevno! Toliko posla za jednu malu pticu – hranu treba pronaći, uloviti i donijeti do gladnih usta.


Svjetski dan ptica selica


Razdoblje gniježđenja je energetski najzahtjevnije razdoblje u ptičjem životu. Ptići koji se izlegu, naročito oni koji se tek trebaju opernatiti, za rast i razvoj trebaju ogromnu količinu visokoproteinske hrane, a ovisno o veličini i prehrani ptića to mogu biti kukci, gujavice, pauci, žabe, sitni glodavci ili pak krupniji plijen kao što su, primjerice, zmije ili zečevi. Kako bi majka ptića mogla u miru tražiti i loviti hranu, ptićima je za to vrijeme potreban kvalitetan i siguran, zaštićen dom.

Zanimljivosti iz ptičjih domova

 • Lastavice učine više od 1200 preleta, s ustima punim blata, kako bi izgradile gnijezdo. Neke ptice donose biljne materijale s određenim kemijskim svojstvima koja će im pomoći u odbijanju grinja, da bi gnijezdo bilo bez parazita.
 • Vještina izgradnje gnijezda je instinktivna. Neke ptice uzgojene u zatočeništvu mogu graditi gnijezda tipična za svoju vrstu, a da ga nikada nisu vidjele. Ipak, neka istraživanja pokazuju kako se vještine mladih ptica s vježbom usavršavaju.
 • Najveće gnijezdo na drvetu gradi bjeloglavi orao. Jedno gnijezdo na Floridi bilo je duboko 6,1 m, široko 2,9 m i težilo je gotovo 2722 kg
 • Najmanje gnijezdo grade Kubanski pčelinji kolibrić i Vervain kolibrić; njihovo gnijezdo je široko tek 2 cm i duboko 2 do3 cm.
 • Kljun ptice je multifunkcionalan organ koji osim za hranjenje služi za precizne radnje poput hvatanja kukaca ili mrvica hrane, donošenje raznih materijala za izgradnju gnijezda, čišćenje od nametnika ili obranu mladunaca.
 • Ptići imaju jarko obojene kljunove koji roditeljima pomažu prepoznati gdje trebaju staviti hranu.
 • Manje ptice donesu hranu u gnijezdo 4 do 12 puta u jednom satu.

Osigurajmo ugodniji život pticama u vrijeme gniježđenja.

Budimo pticama dobri susjedi, prijatelji. Dok je njih bit će i nas (doslovce).

Zbog toga je iznimno važno da ih se u vrijeme gniježdenja i rasta mladih periodu ne uznemirava, da im se ne ruše gnijezda ili ubijaju mladi, bilo da su one zaštićene ili lovne vrste. Na taj način zajednički prostor s pticama će biti ljepši, a ekosustav zahvalniji.

 • Kada krene sezona gniježđenja ptice je zabranjeno uznemiravati. Zato educirani i svjesni planinari te šetači šumama i parkovima, nikad ne pričaju glasno, a kamoli galame.
 • Postavimo pokoju kućicu po vrtu. Kućica za sjenice ima otvor od samo 2,8 cm, inače sjenica ne useljava u nju; sve to da bi spriječila ulaz većih ptica koje bi ugrozile pojele ptiće ili jaja. Takve kućice u jesen treba očistiti od starog gnijezda, inače sjenice nagodinu u tu kućicu ne ulaze.
 • Neka stabla i visoko grmlje u vrtu i naselju, pogotovo u neprometnom i tihom dijelu, ptice rado izabiru za svoja gnijezda, pa ih ne treba tako redovno „uređivati“, jako potkresivati. Ostavite ih prirodnijim, isto tako i neki „prizemni“ dio svog vrta – u kojem će biti i lišća i više divlje trave, što je dobro za sakrivanje i život ježa, neke žabe, kukaca…
 • Ako su nas lastavice već odabrale za svoj dom, možemo staviti podložak, drvenu policu ili improviziranu nadstrešnicu, da im je lakše i ugodnije (budući da je njihovo gnijezdo naslonjeno uza zid).
 • Ako zaista ne želimo ovakve susjede u svojoj blizini, manjim koracima možemo zaštititi prostor – ali samo unaprijed – kojeg bi ptice mogle odabrati ili ih učiniti nedostupnima, na primjer ostaviti orezivanje živica i grana za kasnije na ljeto pa će biti rjeđe razgranati i olistani u proljeće.
Foto: Joachim_Marian_Winkler / Pixabay

Ako su ptice glasne i ometaju vas, što ćete poduzeti?

U jednom trenu kasno je za djelovanje; zabranjeno je, bilo zakonom bilo po vlastitoj savjesti odgovornog građanina.

Ptice ponekad grade svoj dom, savijaju gnijezda, na nezgodnim mjestima za nas ljude: u rupama na zidu kuće, pod krovovima ili na balkonima, gdje pronađu njima praktično mjesto zaštićeno od vremenskih neprilika. Kad se ptići izlegu, često su bučni u dozivanju roditelja te ostavljaju izmet za sobom. To su najčešći razlozi zbog kojih ljudi pribjegavaju agresivnom i ilegalnom uklanjanju gnijezda. Neke ljude to izluđuje, pa traže intervenciju službi grada. No, naprosto, trebaju se „predati“ , kao što se naviknu na budu prometa, i reći si: imam i vidim ptice za susjede, to je privilegij. I sve će proći za par tjedana, najviše mjesec.


Rušenje gnijezda lastavica i piljaka je protuzakonito, postoji bolje rješenje


Dobra je vijest da će većina ptica do sredine ljeta završiti s gniježđenjem i prestati provoditi vrijeme u okolici gnijezda.

Za neke vrste koje naseljavaju urbana mjesta, gradske službe trebaju promijeniti pristup prema zelenim površinama i bioraznolikosti našeg okruženja.

Ovaj period je posebno osjetljiv za ptiće, a nakon što su dovoljno stari će napustiti gnijezdo i više neće biti smetnja.

Uništavanje njihovog doma je siguran način za ugrožavanje vrste, ali i lokalnog ekosustava.

Izvor: www.biom.hr
Obrada i prilagodba članka – uredništvo www.odgovorno.hr

DOBRA HRVATSKA
Svibanj, 2023. 

www.odgovorno.hr
odgovorno@odgovorno.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img