reGarden: Doprinos transformaciji Zaboka iz industrijskog u kreativan grad

Tema gospodarenja otpadom te njegovo odvojeno prikupljanje jedna je od čestih tema u našem društvenom prostoru, a koja će s vremenom postajati sve važnija. U Regeneraciji stoga smatraju važnim te osjećaju određenu dozu odgovornosti na neki način educirati najmlađe, senzibilizirati ih i potaknuti da o okolišu razmišljaju ne samo lokalno, već i globalno te im pokazati na koji način jedna tvrtka, upravo poput Regeneracije, djeluje ekološki i doprinosi očuvanju okoliša.

Uz ekonomsku održivost kao svoj primarni cilj, Regeneracija svoje poslovanje temelji na načelima društvene odgovornosti. Ovakav tip poslovanja podrazumijeva i odgovorno ponašanje prema zajednici u kojoj se posluje te prema okolišu – i lokalno i globalno. Iako je problematika nekih drugih vrsta otpada znatno prisutnija kada se ističu problemi vezani uz gospodarenje otpadom, zanimljivo je skrenuti pažnju i na tekstilni otpad koji ima niz negativnih utjecaja na okoliš. Regeneracija, inače, godišnje prikupi i reciklira otprilike 6.000 tona otpadnog tekstila koji zatim pretvara u sirovinu za proizvodnju netkanih tekstila kao gotovih proizvoda. Oni pak svoju namjenu pronalaze u zaštiti i izolacijama u građevinarstvu, u autoindustriji, namještajnoj industriji te mnogim drugima.

Povodom Dana planeta Zemlje tvrtka je stoga u dane 23. i 24. travnja otvorila svoja vrata učenicima trećih i četvrtih razreda Osnovne škole K. Š. Gjalski iz Zaboka da bi ih upoznala s proizvodnim procesom u kojem se otpadni tekstil pretvara u koristan novi proizvod. Osim toga, učenicima je predstavljen zajednički projekt Regeneracije i Grada Zaboka – reGARDEN, urbani vrt koji se planira urediti na zapuštenom zemljištu kod Regeneracije, a koji predstavlja uvođenje novih urbanih sadržaja te povezivanja ekologije i kulture, objasnili su direktor Anđelko Švaljek, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek te zamjenica gradonačelnika Valentina Đurek koja predsjeda gradskim odborom za ekologiju, kojeg je ispred gospodarstva i Regeneracija član.

Učenici su upoznati i s projektom uštede voda koju tvrtka koristi u proizvodnom procesu, a koji je u jednom dijelu već i realiziran. Radi se o ideji prikupljanja oborinskih voda – kišnice – te njezinog korištenja u određenim fazama procesa bojanja vunenog prediva. Također, učenicima je predstavljen i već realizirani zatvoreni sustav korištenja tehnološke vode za potrebe grijanja i hlađenja u dijelu procesa izrade netkanih tekstila, čime je Regeneracija znatno smanjila potrošnju tog resursa.

Regeneracija je Dan planeta Zemlje do sada obilježavala tematskom izložbom u reGALERIJI, dok je ove godine posebno predstavljen projekt reGARDEN, definiran prošle godine, a nastao z suradnji s Gradom. “Želja nam je da damo doprinos naporima koje poduzima gradska uprava, po mom mišljenju vrlo uspješno, u transformaciji Zaboka iz bivšeg industrijskog u kreativan, moderan grad postindutrijske ere. Našu ulogu u tom procesu vidimo kroz nuđenje lokalnih inicijativa tipa reGARDEN i reGALERIJA te postupnoj transformaciji svojih poslovnih aktivnosti u smjeru jačanja proizvodnje tepiha i zauzimanja dominantne pozicije na tržištu opremanja interijera. Vjerujem da ćemo time pridonijeti jačanju percepcije Zaboka, kao grada kreativnih pojedinaca, aktivnosti te respektabilne kreativne industrije”, rekao je Švaljek.

Valja istaći da je ovom prilikom direktor Švaljek uručio ravnatelju škole Tomislavu Polanoviću knjige za knjižnicu OŠ K. Š. Gjalski. Donacija je to M.E.P. Hrvatskog centra poslovne knjige i Poslovne inicijative „DOBRA HRVATSKA“ koje je Regeneracija član već nekoliko godina, a kroz koju se organiziranim i zajedničkim djelovanjem hrvatskih poslovnih subjekata doprinosi bržem i širem razvoju društveno odgovornog poslovanja u Hrvatskoj.

Dobra Hrvatska
Travanj 2018.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img