spot_img

REGENERACIJA ZAJEDNO S VAŽNIM DOBAVLJAČIMA SIROVINA – uspješan lanac u 2016.!

Protekla 2016.  godina poslovanja u Regeneraciji d.o.o. iz Zaboka donijela je nove rekorde te opetovanu potvrdu stabilnosti. Prihodi od prodaje iznosili su 76 milijuna kuna. Više je to nego lani za 12%.

I velika većina od toga plasirana je na zahtjevna zapadna tržišta EU, tako da je izvoz u 2016. iznosio 70 mil. kn, što čini čak 91%   ukupnog prihoda.

Uzlet je postao trend!

Ovo je već treća godina uzastopnog rasta. Uzlet je postao trend! Ono na čemu se temelje dobra sadašnjost i budućnost za sve nas uključene dionike – poslodavca, zaposlenike, vlasnije, klijente, dobavljače pa i zajednicu, dobilo je čvrste temelje

Naši kupci su zadovoljni, postali su stalni. Regeneracija dobro rješava sve njihove potrebe – i  to uz  visoku kvalitetu i profesionalnu poslovnost s cijenama koje su konkurentn na evropskom tržištu.

Većinom se izvozi u Njemačku, Italiju i Austriju.

Lanac zadovoljnih: kupci finalnog proizvoda , Rageneracija kao proizvođač i sve uspješniji njezini dobavljači

Na drugoj jednako važnoj poslovnoj strani stoje izvori sirovina i polufabrikata, dakle, naši dobavljači. Dok se do prije godina gotovo sav poluproizvod u vidu tekstilnog regenerata (tekstilnih vlakana nastalih razvlaknjivanjem tekstilnog otpada) uvozio, u prošloj godini veliki dio sirovina je došao s domaćeg terena. U tvorničke hale dopremljeno je iz Hrvatske 4.000 tona dok je iz uvoza nabavljeno cca 2.000 tona.

Onako kako je rasla proizvodnja netkanog tekstila u Regeneraciji, još je i više rastla doprema sirovine iz Hrvatske. Neobično nam je drago vidjeti i bilježiti sve veći pomak i napredak na planu dobave sirovine iz Hrvatske, u čemu  jako dobro teče suradnja s nekoliko hrvatskih tvrtki. Do prije pet godina toga jednostavno nije bilo.

Ukazujemo na dobre primjere nekoliko tvrtki, ne umanjujući i ostale koje se bave istim.

  • E-kolektor je tvrtka osnovana nedavno. Njihovo poslovanje prati brz rast: količinski, tržišno i tehnološki. Samo u odnosu na 2015. godinu količine koje su nabavljene od njih, udvostručile su se u 2016.
  • Čistoća Varaždin se odlikuje  visokom organiziranošću, usmjerenošću na odvojeno prikupljanje otpada. Količine nabavljene od njih u 2016. godini bile su za čak 7 puta veće u odnosu na godinu ranije.
  • Čistoća Zagreb također se ozbiljno uključuje u prikupljanje tekstilnog otpada na području Zagrebe, a veseli nas činjenica da konstantno rastu u prikupljenim količinama i povećavaju broj mjesta i kontejnera u koje je moguće odložiti staru odjeću iz kućanstava. Njihov rast u prikupljenim količinama također je bio dvostruk u 2016. u odnosu na 2015.

Visoka je društvena važnost od rada ovakvih i sličnih tvrtki. Važno je da tako i dalje bude, budući da su naši planovi sve veći i veći. U ovoj, 2017. godini plan je prikupiti 9.000 t tekstilnog otpada, a 2020. godine planiramo prikupiti i reciklirati  20.000 tona tekstilnog otpada na godišnjoj razini.

Prikupljanjem razvrstanog tekstilnog otpada iz domaćinstava, industrije, hotela, bolnica, domova – Hrvatska postaje čišća, nema više tekstilnog otpada kao smeća. Taj otpad je sirovina i to vrlo vrijedna sirovina!

Daljnja unapređenja

U neposrednoj budućnosti predstoji unaprijediti čitav lanac:

  • Educirati građane u smislu da se kod njih razvije svijest o važnosti odvojenog odlaganja otpada te da tekstilni otpad može bit vrijedna sirovina. Kad se sve baca na deponije, ima se još jedan značajan ekološki problem. Zato bismo građanima poručili da staru odjeću iz ormara odlože na pravo mjesto, da se potrude čak otićii do kontejnera koji je nešto udaljen od kućnog praga.
  • Organizirati kanale prikupljanja, međuskladištenja  i dopremanja otpada u tvorničke hale, na temeljima dobrih početaka kako smo opisali gore
  • Tehnološki, organizacijski i ekonomski postaviti proizvodne procese u našim halama, što znači nastaviti investicije koje su već zaplanirane do 2020.

Sakupljači tekstilnog otpada, i svakog drugog, kritična su i presudna karika dugog lanca kružne ekonomije (ako se u tome zanemari da je svijest građana na početku svega). I zato sve nas trebaju veseliti njihovi dobri poslovni koraci i pomaci.

Kružna ekonomija je model koji je na planu obrade tekstilnog otpada i u 2016. potvrdio vrijednosti. Otvorena su nova radna mjesta, nađena nova tržišta,  širena i stabilizirana stara.

Tvrtke koje se ovime bave u perspektivnoj su matici hrvatskog gospodarstva.

 

Goran Mikac, direktor Marketinga Regeneracija d.o.o.

(sukladno Metodologiji oblikovanja teksta – Dobra Hrvatska i Učinkoviti menadžer)

 

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img