spot_img

SCHRACK TECHNIK nastavlja podržavati mlade u školovanju za stručna zanimanja i ostanku u Hrvatskoj

Podržimo mlade koji žele biti majstori, stručnjaci, koji žele dobar posao i ostanak u Hrvatskoj!

Još je jedna godina iza nas, ali je i jedna ispred nas. Svjedoci smo kako svijet neumorno sve više žuri. Brži smo, ali što sve to znači i nosi?  Odnosi su površniji, gotovo da nas je sve manje briga jednih za druge. Veliki digitalni brat prati nas na svakom koraku, na malim zaslonima dobivamo gotova rješenja iz cijelog svijeta – samo dotakni i kupi! Transport s kraja svijeta uračunat. Nešto se u vama buni, osjećate li kako tim podmetnutim klikom zatvarate jedno domaće radno mjesto? Gotovo da nemate alternativu, morate kliknuti… Da li baš? Zar nije ljepše stvarati domaćim rukama i tek nešto nabaviti izvana?

Ali, kako, ako majstora nema ni za lijek?

Podržimo mlade koji žele biti majstori, stručnjaci!  SCHRACK TECHNIK d.o.o. je 2019. bio sponzor državnog natjecanja učenika strukovnih škola Worldskills Croatia 2019. Čak 450 učenika iz cijele Hrvatske tijekom dva dana natjecalo se u 40 strukovnih zanimanja. Preuzeli smo i organizirali u tome disciplinu elektroinstalacija. Sudjelovali već od pripreme praktičnog zadatka. Darovali dio opreme, a dio prodali bez trgovačke marže, tek da se pokrije ulazni trošak. Naš jedini uvjet bio je da oprema poslije natjecanja ostane u obrazovnoj instituciji na raspolaganju učenicima u redovnoj nastavi. Znamo kako strukovne škole teško dolaze do opreme i da novaca nemaju niti za plaće, a kamo li za nabavku suvremene opreme!

Puno nam je srce bilo kada smo vrhom napunjen kombi elektromaterijala odvezli u Elektrostrojarsku obrtničku školu u Zagrebu gdje su njihovi profesori kao domaćini discipline provodili pripreme i opremanje radnih mjesta za natjecanje. Ovogodišnje natjecanje odvijalo se u prostoru Zagrebačkog Velesajma, gdje je 13 učenika s punom koncentracijom rješavalo svoje elektroinstalaterske zadatke na tri radne ploče. U toj smo prigodi njihovim profesorima predstavili besplatan programski alat Schrack Design za projektiranje razdjelnika u elektroinstalacijama (prema važećim normama).

Opet nam se srce napunilo veseljem! Jer tih je dana natjecanje posjetilo 10.000 učenika istražujući svoje buduće zanimanje.

I ove smo godine organizirali 3. Učeničke info dane u Zagrebu i ugostili skoro 300 učenika strukovnih elektro-škola, a po prvi puta takvo što napravili i u Osijeku gdje nas je posjetilo 200 učenika. Uz didaktički pomno pripremljeno predstavljanje proizvoda niskog napona, učenici su mogli vidjeti i opipati opremu „u živo“, a potom se i okrijepiti. Svima nazočnim na Info danima, učenicima i profesorima, inženjerima i elektronistalaterima, podijelili smo 1500 besplatnih primjeraka priručnika o otočnim fotonaponskim sustavima u kojem je skupljeno i na jednostavan i blizak način opisano naše iskustvo u novom tehnološkom području.

Opremanjem radnih mjesta u kabinetima za elektroinstalacije ove smo godine pomogli i Elektrotehničku i prometnu srednju školu u Osijeku, završili i projekt opremanja kabineta za elektroinstalacije u Obrtničko industrijskoj srednjoj školi u Županji. Sudjelovali smo i u projektu Elektrostrojarske škole u Zagrebu, u opremanju kombi-vozila fotonaponskim sustavom. Cilj je bio promicati strukovno obrazovanje na javnim prostorima putem energetski neovisnog vozila.

I jednostavno i radno obilježili smo – 100 godina postojanja tvrtke Schrack Technik u Europi, 25 godina postojanja u Hrvatskoj, 10 godina Schrack Technik internet trgovine…

I već smo skovali planove za nove konkretne akcije na terenu! Sve s ciljem zajedničke dobrobiti, da mladi ostanu u Hrvatskoj i da gradimo dobar život ovdje i sada.

dr.sc. Josip Zdenković
direktor 

DOBRA HRVATSKA
siječanj, 2019.

Članak je prenesen iz godišnje knjige-planera UM 2020, rubrika „DOBRA HRVATSKA – Najbolje društveno odgovorno poslovanje – primjeri“

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img