spot_img

Što ulazi na mala vrata? Da li EU brza hitnim mjerama, ugrožavajući dostignutu razinu zašite okoliša i demokratskih tekovina.

Hitne mjere EU-a za obnovljive izvore energije mogu se ocijeniti potencijalno opasnim. O čemu se radi?

„Planovi EU-a za hitnu regulativu za ubrzavanje primjene obnovljivih izvora energije vrlo su destruktivni za biološku raznolikost, nedemokratski su i moguće nezakoniti“, upozorili su u utorak europske organizacije za zaštitu okoliša, prava i održive ekonomije – CEE Bankwatch Network i EuroNatur.

Nakon što je Context Energie u utorak objavio tekst prijedloga nove privremene hitne uredbe za ubrzanje razvoja obnovljivih izvora energije, s dosta adresa digao se glas pitanja i ispravnosti: radi li se dovoljno promišljeno, da li nova regulativa znači demokratski i stručni nazadak? Među njima i dvije istaknute organizacije: 

  • CEE Bankwatch Network (Mreža centralne i istočne Europe za okolišno, socijalno i ekonomski pravedan, solidaran i održiv svijet) te  
  • EuroNatur (Europska Fondacija za zaštitu okoliša, utemeljena u Njemačkoj 1987.). 

Što je sve upitno, a što zahtijeva zajedničke odgovore?

Nakon što je Europska komisija 9. studenog 2022. predstavila svoj prijedlog, navedene organizacije su digle glas o tome kako njihova zabrinutost nije umanjena, unatoč nekim „kozmetičkim izmjenama“ prijedloga.

CEE Bankwatch Network i EuroNatur navode kako će Komisija nastojati koristiti članak 122. Ugovora o EU-u, koji omogućuje poduzimanje hitnih mjera, posebno za prevladavanje poteškoća u opskrbi energijom. Međutim, upozoravaju:

  1. prijedlog zapravo i stvarno ne uključuje učinkovita brza rješenja za otklanjanje energetske krize te samo postavljanje rokova za izdavanje dozvola ne mijenja temeljne probleme. 
  2. prijedlog daleko nadilazi ekonomske mjere i moguće nosi  teške i nerazmjerne učinke na ključne europske zakone o zaštiti okoliša te duplira izmjene i dopune Direktive o obnovljivoj energiji o kojoj trenutačno raspravlja Europski parlament.

Jedan iznimno kontroverzan i konzervativan stav potkopava postojeće zakone?

    1. Prijedlog također uključuje iznimno kontroverzan članak prema kojem bi se svi projekti obnovljivih izvora energije smatrali projektima „od prevladavajućeg javnog interesa“ te kao takvi „služili javnom zdravlju i sigurnosti“. Primjerice, ako se procijeni da ne postoje prikladna alternativna rješenja, hidroenergetski projekt bi se mogao izgraditi, bez obzira na to koliko bi oštetio Natura 2000 područja ili pogoršao kvalitetu riječne vode. CEE Bankwatch Network i EuroNatur stoga upozoravaju da se time potkopava postojeće zakonodavstvo EU-a o zaštiti okoliša koje dopušta takav štetan razvoj tek nakon procjene projekata od slučaja do slučaja.
    2. U suprotnosti s postojećim zakonodavstvom, prijedlog Komisije bi također olabavio kriterije prema kojima se ubijanje i značajno uznemiravanje ptica smatra namjernim činom.

IZJAVE DUŽNOSNIKA-AKTIVISTA 

„Ono što nas najviše zabrinjava je to što ovaj napad na prirodu neće napraviti značajnu razliku za proizvodnju obnovljivih izvora energije u EU-u. Zakonodavstvo o zaštiti okoliša nije problem, već temeljna zaštita koja je potrebna – uklanjanje zaštite stoga ne rješava problem, već jednostavno stvara druge ili čak više problema. Ovaj će prijedlog posebno dodati značajnu pravnu nesigurnost povrh toga.“ – izjavio je Gabriel Schwaderer, izvršni direktor EuroNatura.

Također, dodao je kako je „brzi razvoj održivih obnovljivih izvora energije ključan, ali nepromišljeno razbijanje zakonodavstva EU-a o zaštiti okoliša od strane Komisije otvara Pandorinu kutiju i vodi nas prema katastrofi bioraznolikosti. Danas je industrija obnovljivih izvora energije ta koja ima poseban tretman, ali koje će industrije sutra uskočiti sa svojim pravima?“

„Zlouporaba članka 122. Ugovora o EU-u od strane Vijeća i Komisije za potkopavanje postojećeg zakonodavstva o zaštiti okoliša – Okvirne direktive o staništima, pticama i vodama – bez savjetovanja s javnošću ili Europskim parlamentom, najvjerojatnije će generirati dugotrajne pravne izazove i stvoriti negativnu reakciju javnosti umjesto da ubrza implementaciju obnovljivih izvora energije.“ – kazala je Pippa Gallop, energetska savjetnica za jugoistočnu Europu u mreži CEE Bankwatch.

Komisija treba odustati od ovog plana i usredotočiti se na rješavanje stvarnih prepreka razvoju obnovljivih izvora energije, kao što su nepotrebna ograničenja prostornog planiranja, niska digitalizacija postupaka izdavanja dozvola i nedostatak administrativnih kapaciteta u tijelima za izdavanje dozvola“, zaključila je Gallop.

Izvor – preuzeto: S.F. / Ekovjesnik


Komentar ovog uredništva:

Kad se radioo velikim regulativnim inovacijama – instrumentima od posebnog utjecaja na društvo i okoliš svakako treba biti oprezan i promišljen, raditi postupno i u skladu sa tekovinama, zakonima, običajima, dobrom praksom društva.

Možda je dobro podsjetiti se kako je svojevremeno u povijesti bila „reklamirana“ i tzv. štedna žarulja. Doneseni su zakoni koji su „dobre stare žarulje“ skroz protjerali iz EU trgovina i proizvodnje. Nema ih – i ne treba žaliti – previše su energije trošile za mali učinak. Ali i štedne žarulje su se veoma brzo pokazale neadekvatnima i promašenima – za samo jedno desetljeće doživjele još goru povijest – ustanovljeno da njihova plinska punjenja pridonose nastanku ozonskih rupa isto tako i zabranjeni freon iz hladnjaka ili plin iz doza s lakom za kosu. 

Treba se sjetiti i još jedne činjenice: naokolo Europskog parlamenta, Komisije i mnogih službi stalno kruži više od 3000 lobista. Čije sve i kakve interese zastupaju, ne znamo. Ali da su im naručitelji veoma financijski moćni, toliko se zna. 

I u smislu svega gornjeg, navijali bismo za više postupnosti, demokratičnosti i tzv. apsolutnih zakona ili dogmi.

DOBRA HRVATSKA/ GT
Studeni, 2022.

odgovorno@odgovorno.hr
www.odgovorno.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img