spot_img

Svima se isplati! U Križevcima prva sunčeva elektrana koju izravno financiraju građani

Potpisivanjem ugovora s Gradom Križevcima, Zelena energetska zadruga danas je započela prvu kampanju grupnog ulaganja u obnovljive izvore energije u Hrvatskoj pod nazivom “Križevački sunčani krovovi”, piše Gradonačelnik.hr. Građanima je ponuđena mogućnost da vlastitim sredstvima sudjeluju u financiranju sunčane elektrane te da ostvare povrat ulaganja uvećan za kamatu u iznosu od 4.5% godišnje.

Na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka u vlasništvu Grada, u Križevcima će uskoro biti izgrađena sunčana elektrana snage 30 kW, koja će se po prvi put financirati od strane građana po modelu mikro zajmova. Svaka fizička i pravna osoba može postati ulagač davanjem zajma na period od 10 godina, unutar koje će im se ulog povratiti s kamatama.

– Zadruga će primati naknadu od ušteda potrošnje električne energije ostvarenih radom sunčane elektrane. Ista naknada će se koristiti za povrat zajma s kamatom svim ulagačima – objašnjava Ivan Zoković, voditelj projekta grupnog ulaganja u sunčanu elektranu.

Modelom grupnog ulaganja otvara se mogućnost da članovi lokalne zajednice mogu već s minimalnim ulogom od tisuću kuna vlastitim doprinosom izgraditi elektranu koja će 10 godina nakon povrata investicije ostati u vlasništvu Grada kao nasljedstvo za buduće generacije.

– Ulaganjem u zelenu energiju građani sami stvaraju i potiču dobru i solidarnu ekonomiju jer novac ostaje u lokalnoj zajednici i koristi društvenom i ekološkom razvoju. Ovaj poslovni model koji se bazira na zadružnom financiranju putem mikrozajmova se može replicirati i na drugim objektima javne namjene – naglašava Zoran Kordić, upravitelj ZEZ-a.

Zelena energetska zadruga

Glavni nositelj i idejni začetnik projekta je Zelena energetska zadruga (ZEZ) uz podršku REA Sjever u tehničkom dijelu te uz podršku Greenpeacea, Terra Hub-a i Grada Križevaca u provođenju kampanje. Projekt podržavaju Europska federacija energetskih zadruga (REScoop.eu) i Europsko udruženje gradova Energy Cities.

– Ne mogu opisati svoje zadovoljstvo što postajemo prvi grad u Hrvatskoj koji će postaviti sunčanu elektranu na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci financiranu grupnim ulaganjem građana po principu mikro zajmova. Ovo je smjer u kojem grad želi ići prema obnovljivim izvorima energije i jedna od aktivnosti koja se tiče energetske obnove – istaknuo je gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn.

Kao jedan od potpisnika Ugovora, u ime Križevačkog poduzetničkog centra d.o.o. koji je upravitelj Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci, a na čiji će se krov postaviti fotonaponska elektrana obratio se direktor mr.sc. Tihomir Hodak naglasivši kako se u RCTP-u radi na konceptu inovativnih tehnologija i kako je upravo grupno financiranje u obnovljive izvore energije jedan takav koncept: „Velika mi je čast biti sudionik na ovakvom projektu.“

Projekt će se prezentirati u Razvojnom centru i tehnološkom centru Križevci, 17.05.2018. u 17h., a građani će tada moći saznati i sve detalje o tome kako uložiti u ovu solarnu elektranu, stoji u najavi na Gradonačelnik.hr.

Sve potrebne informacije za ulaganje u sunčanu elektranu nalaze se na www.zez.coop/ulaganja. Za sva pitanja može se obratiti na ulaganja@zez.coop. (Grad Križevci)

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img