spot_img

Svjetski dan divljih vrsta

Svjetski dan divljih vrsta (WWD) prilika je za slavljenje bioraznolikosti, mnogih prekrasnih i raznolikih oblika divlje faune i flore, te za podizanje svijesti o mnoštvu dobrobiti koje njihovo očuvanje pruža ljudima. Istovremeno nas i podsjeća na hitnu potrebu za pojačanom zaštitom divlje flore i faune. Smanjenje vrsta uzrokovano u velikoj mjeri ljudskim djelovanjem, ima širok raspon negativnih gospodarskih, ekoloških i društvenih učinaka. S obzirom na ove različite negativne učinke, cilj održivog razvoja 15 usmjeren je na zaustavljanje gubitka bioraznolikosti.

Dana 20. prosinca 2013., na svom 68. zasjedanju, Opća skupština Ujedinjenih naroda je 20.12.2013. proglasila 3. ožujka – Svjetskom danom divljih vrsta. Datum 3. ožujka izabran je jer je na taj dan 1973. potpisana Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES). Rezolucija Opće skupštine UN-a također je odredila Tajništvo CITES-a kao posrednika za globalno obilježavanje ovog posebnog dana za divlje vrste u kalendaru UN-a. Svjetski dan divljih vrsta sada je postao najvažniji globalni godišnji događaj posvećen divljim vrstama.

Ove godine tema je “Partnerstva za očuvanje divljih životinja”. To će nam omogućiti da slavimo sve napore za očuvanje, od međuvladinih do lokalnih razmjera. U okviru ove teme, dan ima fokus na dvije podteme:

  • Morski život i oceani – budući da je oko 70% našeg planeta prekriveno vodom, utjecaj očuvanja mora je nevjerojatno važan.
  • Posao i financije – na globalnoj razini, napori za očuvanje moraju se financirati i taj posao treba biti obavljen u suradnji s poduzetnicima – područje koje se u prošlosti smatralo eksploatatorskim i neodrživim. Uspješna partnerstva za očuvanje moraju pronaći načine za uključivanje gospodarstva ako želimo preokrenuti gubitak bioraznolikosti.

Ove godine, 3.3.2023., bit će vrlo poseban datum jer će se također obilježiti 50. obljetnica CITES-a. CITES je nastojao izgraditi partnerstva i pomiriti razlike između skupina koje primjenjuju i onih koje donose njegove propise. Na nacionalnoj i lokalnoj razini, ova su partnerstva bila ključna u svakoj zemlji diljem svijeta kako bi se usredotočili na očuvanje vrsta i ekosustava.

Tema ‘Partnerstva za očuvanje divljih životinja’ pružit će priliku da se istaknu ljudi koji čine razliku kao i da se proslavi most koji je CITES bio za formiranje ovih partnerstava, dajući značajan doprinos održivosti, očuvanju divljih životinja i bioraznolikosti.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 - poklon koji ima što reći

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img