spot_img

Svojom odlukom dm podržava 17 projekata koji doprinose zaštiti okoliša i prirode

dm se u srpnju o.g. odlučio za 17 ekoloških projekata koje će u realizaciji tijekom ove godine podržati s više od 800.000 kuna. Na dm-ov natječaj {ZAJEDNO} za zelene ideje pristiglo je gotovo 300 prijava u kategorijama zaštite okoliša i održivosti, edukacije te poticaja održivom poduzetništvu i proizvodnji. U odabiru, koji nije bio lak, dm se rukovodio kriterijima kvalitete i originalnosti te koji će u najvećoj mjeri doprinijeti zaštiti okoliša i prirode.

Među odabranim projektima su i oni usmjereni na korištenje solarne energije, zbrinjavanje otpada, očuvanje ugroženih životinjskih vrsta, uređenje i čišćenje okoliša te edukaciju. 

Natječajem i realizacijom ekoloških projekata dm želi pokazati da je svaki korak prema stvaranju održivije budućnosti bitan te potaknuti što veći broj građana da razmišljaju i djeluju održivo u svakodnevnom životu.

U nastavku prikazujemo, u par crtica,  neke od  17 doista vrijednih i zanimljivih projekata. Više o odabranim projektima možete naći na stranici jednizadrugezajedno.hr  

***

HRANILIŠTE ZA BJELOGLAVE SUPOVE U PARKA PRIRODE UČKA

Hranilište za bjeloglave supove s promatračnicom je na području Parka prirode Učka otvoreno u srpnju 2017. kroz projekt PARCS. Bjeloglavi sup (Gyps fulvus) je u Hrvatskoj jedina preostala vrsta nekrofagnih ptica, svojom biologijom prilagođenih hranjenjem isključivo uginulim životinjama. Upravo jer se hrane tijelima uginulih većih i srednje velikih sisavaca, bjeloglavi su supovi ekološki važna vrsta, održavaju okoliš čistim, sprječavaju pojavu zaraze i smanjuju troškove uklanjanja uginulih životinja.

ČIŠĆENJE I ZAŠTITA MORSKIH PRAŠUMA 

Projekt “Čišćenje i zaštita morskih prašuma” sastoji od ekoloških akcija čišćenja podmorskog staništa livada posidonije (Posidonia oceanica) i održavanja edukativnih predavanja. Organizirali bismo dvije eko-akcije čišćenja podmorja i predavanja na temu zaštite i važnosti morskih cvjetnica posidonija. Na eko-akcijama sudjelovali bi ronioci volonteri, a predavanja bi se održala u kampu Šimuni.

U ZAJEDNIŠTVU SA BESKUĆNICIMA – DAJMO ZEMLJI DA ONA MOŽE DATI NAMA

Udruga smo od velike važnosti za lokalnu zajednicu, brinući za beskućnike koje angažiramo kako bi korisno ispunili vrijeme i spriječili loš utjecaj lutanja po ulicama. Istodobno, kod korisnika – njih 60 – budimo svijest o očuvanju i zaštiti okoliša, tako što je površina zemlje oko centa obrađena i zasađena, a dodatno korisnici obavljaju i javne radove za potrebe lokalne zajednice. Na taj način ostvarujemo uštedu resursa, smanjenje količine otpada u okolišu i njegovog vraćanja u proizvodni proces.

KNINE, EVO TI ŠPINE

Projektom „Knine, evo ti Špine“ smanjit će se produkcija više milijuna plastičnih boca jer ćemo u Kninu postavit 5 javnih slavina s besplatnom pitkom vodom. S tim će se trajno i značajno smanjiti proizvodnja, upotreba, prikupljanje, deponiranje, transportiranje i oporaba plastične ambalaže, kao i onečišćenje okoliša i produkcija mikroplastike. Istodobno, svim građanima omogućit će se temeljno ljudsko pravo – na besplatnu pitku vodu. S obzirom na katastrofične predikcije klimatologa, u vrlo bliskoj budućnosti – to će biti nužnost.

PRIRODNI SAPUNI OD EKOLOŠKOG KOZJEG MLIJEKA

Stavljanje na tržište RH (može i šire ukoliko postoji mogućnost, na područje cijene EU), prirodnih certificiranih sapuna. Sapuni su već gotov proizvod, potpuno certificiran i spremni za tržište. Proces proizvodnje traje 6 tjedana, pa je to jedina mana u vezi početka projekta ukoliko ga prihvatite. Ovim projektom bismo željeli ostvariti suradnju s DM-om u svrhu stavljanja prirodnih sapuna proizvedenih u Hrvatskoj od certificiranog ekološkog kozjeg mlijeka na šire tržište, te bismo trebali mentorsku i financijsku pomoć oko marketinških aktivnosti u svrhu promocije prirodnih sapuna kao proizvoda koji njeguju kožu, koji su zdraviji izbor za tuširanje u odnosu na tekuća sredstva te proizvoda koji nema negativnog aspekta na okoliš.

***

Ivan Horvat, dm
Ivan Horvat, menadžer marketinga i odnosa s javnošću u dm-u.

Danas je dm postao ponosan partner organizacija, ustanova, udruga, parkova prirode i proizvođača čije su nas ideje inspirirale i probudile dodatnu vjeru u zelenu budućnost sviju nas. Naš prvi korak prema stvaranju te budućnosti bit će da građanima 17 hrvatskih gradova i naselja omogućimo da otkriju prednosti održivog načina života te da uvide da, kada je u pitanju zaštita okoliša, ne postoje male i velike ideje. U ime dm-a zahvaljujem novim partnerima na povjerenju koje su nam ukazali, a svima koji su se prijavili na naš natječaj što su nam pomogli potvrditi kako Hrvatskoj ne nedostaje zelenih ideja“, izjavio je Ivan Horvat, menadžer marketinga i odnosa s javnošću u dm-u.

O detaljima svih 17 projekata možete više saznati na stranici jednizadrugezajedno.hr  

DOBRA HRVATSKA
Srpanj, 2022.

odgovorno@odgovorno.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img