spot_img

Već četvrtu godinu za redom HEP Opskrba živi i podržava poruke Dana ružičastih majica

Svaku zadnju srijedu u veljači obilježava se Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, a kojeg je 2017. godine potvrdio i Hrvatski sabor. Podršku ovoj inicijativi daju i zaposlenici HEP Opskrbe noseći na taj dan ružičaste majice. Nizom zajedničkih fotografija iz svih dijelova naše tvrtke odašiljemo jasnu poruku „Nasilje prestaje ovdje!“

Događaj Dana ružičastih majica u HEP Opskrbi

HEP Opskrba već četvrtu godinu zaredom sudjeluje u svjetskoj inicijativi i zajedničkim djelovanjem zaposlenika iskazuje aktivan stav prema vršnjačkom nasilju. Svjesni činjenice da je nasilje, bilo kojeg oblika, prisutno svakodnevno u svim okruženjima, HEP Opskrba je odlučila podržati program Centra za edukaciju i prevenciju nasilja te uključivanjem u obilježavanje Dana ružičastih majica podignuti svijest o problemu vršnjačkog nasilja, velikom problemu među djecom i mladima, s mogućim teškim posljedicama u kratkoročnoj i dugoročnoj perspektivi razvoja djece.

HEP Opskrba je po prvi puta obilježila ovaj dan u veljači 2015. godine kada je ružičasto nosilo 18 zaposlenika. Četiri godine kasnije, Dan ružičastih majica podržali su svi zaposlenici HEP Opskrbe iz cijele Hrvatske, njih više od 100 nosilo je službenu ružičastu majicu u znak podrške Danu ružičastih majica. U svim odjelima i uredima HEP Opskrbe izražena je iskrena želja za potporu akciji „Stop nasilju“, o čemu pozitivno svjedoče i mnoge timske fotografije s samo jednom porukom: „Nasilje prestaje ovdje!“  Posjetitelji koji se taj dan nađu kod nas, preuzimaju i dalje pronose poruku. Mi osobno širimo poruku i izvan ureda, objavljujući i dijeleći slike i poruke putem društvenih mreža. To je naš doprinos širenju ideje o toleranciji i zajedništvu među ljudima, kao i uvažavanju različitosti, a protiv nasilja, koje je nažalost i među mladima uzelo maha.

Vjerujemo u naše djelovanje i u učinkovitost skupnog zalaganja i promicanja jednog boljeg društva, posebno za mlade. I kroz ovu akciju, ali i mnoge druge koje provodi HEP Opskrba, vođeni smo krilaticom da je svaki mali korak put do velikih djela, a samim time i do pozitivnih promjena u društvu općenito.

Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja u Hrvatskoj

Prema odluci Hrvatskog sabora od 17. veljače 2017. godine, zadnju srijedu u veljači obilježava se Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Ideju i realizaciju pokrenuo je Centar za edukaciju i prevenciju nasilja.

CEPN, nositelj cjelokupnog programa i začetnik ideje u Hrvatskoj, je promocijom Dana ružičastih majica postigao prepoznavanje obljetnice diljem Hrvatske. Među ostalim, na njihovu inicijativu i javno upućeni poziv, velik broj saborskih zastupnika, raznih političkih opcija, tog se dana u veljači 2014., prve godine obilježavanja Dana ružičastih majica u Hrvatskoj, u medijima pojavio noseći ružičastu majicu podrške djeci, žrtvama vršnjačkog nasilja.

O Danu ružičastih majica, svjetskoj inicijativi

Dan ružičastih majica (engl. Pink Shirts Day), također poznat i kao Dan borbe protiv nasilja (engl. Anti-Bullying Day) je dan posvećen promociji borbe protiv vršnjačkog nasilja koji se zadnje srijede u mjesecu veljači obilježava širom svijeta. Ime je dobio po inicijativi koju je 2007. pokrenula grupa aktivista u gradu Berwick u kanadskoj provinciji Nova Škotska nakon što je Chuck McNeill, učenik lokalne škole, zlostavljan od svojih kolega zato što je u školu došao odjeven u ružičastu majicu. Ispostavilo se da je majica bila simbol podrške dječaka svojoj majci koja je bolovala od karcinoma dojke. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka. Inicijativu su pokrenuli 17-godišnji učenici David Shepherd i Travis Price, koji su tiskali prvih 50 ružičastih majica i sutradan se pojavili u školi u ružičastim majicama. Od tada su ružičaste majice postale prepoznatljiv simbol inicijative i borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.

Vršnjačko nasilje je isticanje moći agresijom. Definira se kao negativna verbalna ili tjelesna akcija koja ima neprijateljske namjere, uznemiruje žrtvu, ponavlja se tijekom vremena, a zasniva se na nesrazmjeru moći. Vršnjačko je nasilje važno na vrijeme prepoznati i pružiti pomoć i podršku djeci koja ga trpe. Djeci koja su sklona nasilnom ponašanju također treba pomoći u cilju uspostavljanja učinkovitog sustava zaštite prava i dobrobiti svakog djeteta.

Kristina Sušanj
Sektor marketinga
HEP-Opskrba d.o.o.

DOBRA HRVATSKA
Travanj, 2019.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img

UKLJUČITE SE, ISKAŽITE SVOJE STAVOVE O ODRŽIVOSTI AMBALAŽE!

Sve više postajemo svjesni traga kojeg ambalaža ostavlja prirodi i ljudima. Dugo je vremena cjelovitost utjecaja ambalaže bila zanemarivana pa su zato i mogućnosti za njezino usavršavanje u smjeru održivosti višestruke, u svim fazama: proizvodnji, transportu, uskladištenju, trgovini, finalnoj potrošnji. 

Po vama, koji je najčešći uzrok neekološke ambalaže na koji nailazite? (Moguće je više odgovora)

Kad ste uočili/osvijestili negativan eko-trag ambalaže?

Da li biste pri kupnji dali prednost proizvodu koji se ističe održivom ambalažom?

Što mislite o „luksuznoj opremi“ ambalaže za parfeme, žestice, mobitele, nakit…, koja redovito ostavlja velik eko-trag?

Koristite li u kupnji vlastite vrećice, odbijete li ponuđenu vrećicu u trgovini:

Da li koristite staru ambalažu za novu namjenu (eng. renew, npr.: kutije od cipela – kao kutiju za razne sitnice ili čarape u komodi i ormaru; plastične posude od sira i jogurta - za odlaganje čavlića ili baterija… I druge ideje koje odgađaju novu kupnju i doprinose smanjenju proizvodnje.

Zahvaljujemo na vremenu koje ste odvojili za ovaj upitnik. Rezultate upitnika uskoro ćemo objaviti i komentirati na našoj stranici u okviru serijala o ambalaži.