Zašto je nagrada VELEBITSKA DEGENIJA toliko popularna, ugledna? Pogledajte! Dodijeljena Petri Somek i drugim novinarima – promotorima održivosti i DOP-a u 2020. godini.

„Velebitska degenija“ motivira, afirmira, prednjači, krči, osvjetljava one lijepe ljudske putove i zalaganje čovječanstva za boljim nagrada za najbolji novinarski rad s područja zaštite okoliša i prirode u pisanom, radijskom i televizijskom novinarstvu te novinskoj fotografiji u 2020. godini. 

Novinari i mediji osnažuju vidljivost DOP-a i održivost dobre naše, održivi razvoj Hrvatske prati politike i ciljeve Europske unije !

Nagrada „Velebitska degenija“ (autor: HEP)

Nagrađeni za 2020. su u svima kategorijama: 

  • U kategoriji radova objavljenih u tisku i na internetu dobitnica novčane nagrade i plakete Velebitske degenije je Petra Somek, za reportažu Zaštićena priroda Međimurja objavljenu u časopisu Meridijani
  • U istom je časopisu objavljena i nagrađena fotoreportaža Proljeće na Velebitu – buđenje gorostasa, autora – pisca i fotografa Krunoslava Raca. 
  • Dobitnica nagrade u kategoriji televizijskih radova je Ana Trcol za prilog Podizanje razine mora i klimatske promjene, koji je emitiran u emisiji Potraga na RTL Televiziji.
  • U kategoriji radijskih priloga nagradu je dobila Tajana Petrović Čemeljić, novinarka HRT-a, Radio Rijeke, za dokumentarnu radio dramu Sakupljač zvukova – Ivo Vičić.
Dobitnici nagrade „Velebitska degenija“ s članovima ocjenjivačkog odbora i visokim uzvanicima

Termin u kojem  se održava ovogodišnja Degenija, Europski tjedan održivog razvoja, ima snažnu simboliku jer sve ono što se u Hrvatskoj događa na planu zaštite okoliša, energetske tranzicije i općenito održivog razvoja dio je zajedničkih politika i ciljeva Europske unije u okviru Zelenog plana, u čemu Hrvatska elektroprivreda, kao stožerna nacionalna energetska tvrtka, ima posebnu ulogu i odgovornost“,  poručio je prilikom dodjele nagrada Petar Sprčić, član Uprave Hrvatske elektroprivrede, i pozvao okupljene predstavnike medija da nastave pratiti ostvarenja HEP-a u području obnovljivih izvora i niskougljične energetske tranzicije, ukazavši na nedavno objavljeno Izvješće o poslovanju i održivosti HEP grupe za 2020. godinu u kojem je tema okoliša prezentirana vrlo iscrpno i u skladu s europskim propisima.

Osim Petra Sprčića, nagrade su dodijelili izaslanica ministrice kulture i medija Jasna Vaniček-Fila, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode dr. sc. Aljoša Duplić i Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva. 

Jedna od fotografija iz nagrađene fotoreportaže „Proljeće na Velebitu“ Krunoslava Raca (autor: Krunoslav Rac)

„Velebitska degenija“ utemljena 1998.

O povijesti nagrade, koju su 1998. utemeljili Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva i tvrtka APO, koju je 2016. godine naslijedila druga članica HEP grupe – HEP Opskrba, te o tijeku ovogodišnjeg natječaja za najbolje novinarske radove o zaštiti okoliša govorila je Lidija Komes, predsjednica Zbora novinara za okoliš i predsjednica Ocjenjivačkog odbora nagrade Velebitska degenija.  

DOBRA HRVATSKA
Rujan, 2021.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img