spot_img

HEP OPSKRBA: ZelEn – 365 dana zelene odgovornosti

Upitate li prolaznika što je to zelena energija, u najvećem broju slučajeva čut ćete kako je riječ o energiji dobivenoj od vjetra i sunca. Rijetki među njima spomenut će i vodu. A naša hrvatska energetska snaga je upravo voda. Hrvatska ima veliko, moćno vodotočje i čak 26 hidroelektrana. Ona prva od njih, izgrađena je davne 1895. na rijeci Krki i  među prvima je u svijetu. Od ukupne HEP-ove proizvodnje električne energije u 2015., čak 35% bilo je iz hidroelektrana, a 7 % proizvele su vjetroelektrane i sunčane elektrane. Danas se u poslovanju ravnamo i direktivom EU o ciljevima razvoja – da se do 2020. poveća proizvodnja energije iz obnovljivih izvora za 20%, a istovremeno osigura i smanjenje potrošnje električne energije za 20% te smanjenje emisije CO2 za 20%.

HEP-ov proizvod ZelEn

Naše hidroelektrane kao obnovljivi izvori energije, temelj su za kreiranje i razvoj proizvoda ZelEn, jedinstvenog proizvoda HEP Opskrbe, vodećeg nacionalnog opskrbljivača električnom energijom u Republici Hrvatskoj. Riječ je o električnoj energiji dobivenoj iz 26 certificiranih HEP-ovih hidroelektrana. Proizvod ZelEn je namijenjen isključivo kupcima HEP Opskrbe koji su u svom poslovanju odlučili biti društveno odgovorni, koji brinu o okolišu i korištenju energije iz obnovljivih izvora i time čine razvoj i život održivim. ZelEn im sve to omogućava – jer je riječ, ne samo o jedinstvenom, nego i  ekološkom, modernom i vjerodostojnom proizvodu. Osim što kupcu garantira da je sva energija koju dobije kroz proizvod ZelEn, dobivena isključivo iz obnovljivih izvora, sve ima i svoju dodanu vrijednost kroz korištenje zaštićenog žiga ZelEn – Prijatelj prirode.

Zadobiveno povjerenje, upotreba žiga ZelEn – Prijatelj prirode

Žig je zaštićen u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo u RH i susjednim zemljama u regiji. Korištenjem žiga ZelEn, kupac javno komunicira svoje odgovorno ponašanje i brigu za zaštitu okoliša. Kupci proizvoda ZelEn su lideri su na tržištu, društveno odgovorni, prepoznaju trendove i u skladu s tim vode svoje poslovanje. Zaštićeni žig koriste na  svojim interntskim stranicama, istaknuto na proizvodima i promotivnim materijalima. Tako će i kupci njihovih proizvoda, znati prepoznati i nagraditi tvrtke koje koriste ZelEn i doprinose odgovornosti svijeta, zaštiti okoliša.

S posebnom pažnjom ističe se vjerodostojnost  ovog proizvoda. Da je električna energija koju koriste kupci ZelEna dobivena isključivo iz obnovljivih izvora, dokazuje se „ukidanjem“ dovoljnog broja jamstva podrijetla električne energije u registru jamstava podrijetla električne energije kojeg vodi nezavisno državno tijelo, Hrvatski regulator tržišta energije (HROTE). Jedan zeleni certifikat predstavlja 1 MWh električne energije proizveden isključivo iz obnovljivih izvora. Za svaki potrošeni MWh koji je kupac kupio, HEP Opskrba kod HROTE-a kupi te zelene certifikate, koji se registriraju i trajno „umirove“ kako se jedna te ista zelena energija ne bi preprodavala. Istina, postoje certifikati s kojima se trguje, ali i za njih se vodi poseban registar i u svakom trenutku se zna gdje su i tko ih je kupio. Kupujući i tako pomno prodajući zelenu energiju dokazujemo vjerodostojnost proizvoda kojeg nudimo.

Prednost ovog ekološkog proizvoda dosad je prepoznalo više od 50 društveno odgovornih kompanija u Hrvatskoj. Među njima su i Hrvatska radiotelevizija, Gavrilović, Ericsson Nikola Tesla, Odašiljači i veze, Ilirija, Aquafilcro, Drvenjača, Vivera, JGL, Regeneracija, NP Plitvička jezera, Croatia Airlines, Brodotrogir, Valamar Riviera…

ZelEn donosi dodatno dobro društvenim ustanovama

Ono što nas posebno veseli jest činjenica da se sredstva koja se prikupe   od prodaje proizvoda ZelEn prikupljaju u poseban fond. Nakon što se plati trošak certifikata, sva preostala sredstva prikupljena u fond koriste se za  realiziaciju  projekata od općeg dobra  u iz područja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti i to za potrebe socijalno osjetljivih kategorija korisnika usluga javnog sektora, kao što su vrtići, škole, domovi i slične institucije. Do sada je prikupljeno više od 800.000 kn i u tijeku su radovi na prvom projektu, na objektu Dječjeg doma „Ivana Brlić Mažuranić“ iz Lovrana.

ZelEn nije samo odabir zelene energije koju koriste naši kupci, već i smjer u kojem njihova tvrtka ide, a to je odgovornost prema okolišu i našim budućim naraštajima. HEP Opskrba je odavno postala svjesna činjenice da ekologiju treba svakodnevno živjeti, stoga je naše poslovanje kroz zelene projekte usmjereno kako na jačanje društvene odgovornosti, tako i na odgovornost prema prirodi i svijetu koji nas okružuje. Sadnjom stabala, zelenom proizvodnjom, lancem punionica za lektrične automobile i drugim zelenim akcijama dajemo prilog zaštiti prirode, odnosno zaštiti čovjeka i opstanku, ovako lijepe i izdašne. Djelujemo odgovorno i mislimo na budućnost svih 365 dana u godini! Zelena priča postala je dio našeg identiteta. Biti danas odgovoran prema okolišu više nije pitanje trenda, već imperativ u suvremenom poslovanju i briga za budućnost Zemlje i svijeta u cjelini.

Nada Podnar, direktorica Sektora za marketing, HEP OPSKRBA d.o.o.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img