spot_img

VELIKI PREOKRET – prvi put jeftinija je solarna i energija vjetra od energije dobivene od fosilnih goriva

Naftnim je lobistima nestao jedan od glavnih argumenata u zagovaraju energije dobivene iz fosilnih goriva – niže cijene takve energije. ALI, TO VIŠE NE VRIJEDI! Njihov je argument otpuhao vjetar i otopilo Sunce. Naime, po prvi puta energija dobivena iz obnovljivih izvora Sunca i vjetra jeftinija je od tradicionalne energije dobivene iz fosilnih goriva. I TO U 30 ZEMALJA SVIJETA, IZVIJESTIO JE SVJETSKI EKONOMSKI FORUM. Stručnjaci procjenjuju da bi ta činjenica mogla dovesti do velikog preokreta i borbu protiv klimatskih promjena prometnuti u profitabilan oblik poslovanja energetskih tvrtki.

Stanje je ovakvo:

  • Prije samo deset godina proizvodnja električne energije putem solarnih panela koštala je 600 dolara po MWh, a ona dobivena putem ugljena i prirodnog plina 100 dolara.
  • Danas je cijena električne energije iz obnovljivih izvora uvelike pala, pa solarna košta 100, a ona iz vjetroelektrana 50 dolara po MWh.

Dakako, niža je cijena dovela i do veće potražnje, pa se na primjer u SAD-u svake minute instalira 125 solarnih panela, prema podacima Udruženja industrije solarne energije, dok su investicije u obnovljive izvore u 2015. dosegle 286 milijardi dolara, što je za 5 posto više nego u 2014. godini.

I pored toga ulagači i energetske tvrtke još su oprezni i ne ulažu svim silama u „zelena“ rješenja unatoč tomu što im cijena stalno pada.

Sto je to još tpremalo da se brzo zaustavile katastrofalne posljedice klimatskih promjena pa i postignu ciljevi zadani Pariškim klimatskim sporazumom.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 uskoro stiže!

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img