„Zajedno za naše čiste vode“: Projekt u tri države u Henkelovoj misiji održivosti!

Projekt čišćenja voda od otpada pod sloganom „Zajedno za naše čiste vode“ tradicionalno se vezuje uz tvrtku Henkel Adria. U protekle tri godine, koliko se projekt izvodi, ostvareni su doista sjajni rezultati:

  • provedeno je više od 50 akcija čišćenja mora, rijeka i jezera diljem hrvatske,
  • uspostavljena je suradnja s gotovo svim ronilačkim klubovima u kontinentalnoj i obalnoj hrvatskoj,
  • izronjeno je i sakupljeno na tone otpada.

Projekti su na ponos svih koji su sudjelovali u ovom projektu, bilo kao organizatori ili kao ronioci. Čišći okoliš, okruženje koje pruža uvjete za kvalitetan života i odgovoran odnos prema prirodi, samo su neki od ciljeva kojima se organizatori i brojni entuzijasti povode prilikom akcija čišćenja u sklopu projekta. Henkelova je misija biti predvodnik po pitanju održivosti, a projekt „Zajedno za naše čiste vode“ na najbolji način promiče ove vrijednosti.

Projekt je pokrenut u listopadu 2013. godine kao dio Henkelovih aktivnosti u promicanju održivog poslovanja. Pod širim nazivom Čišćenje podmorja Adrie (Adria Underwater Cleaning) projekt se provodi u tri države: Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Slovenija.

U Hrvatskoj je projekt započeo s prvom akcijom čišćenja mora koja se odvijala u Kaštel Sućurcu, a uključio je lokalne ronilačke klubove te eko-škole. Akciji čišćenja mora prethodila je intenzivna kampanja u medijima s poznatim ambasadorima roniocima koji su također dali svoj doprinos, a paralelno se odvijala i edukativna kampanja u školama. Naime, sve eko-škole mogle su prijaviti svoje projekte, a najbolji u 3 kategorije osvojili su vrijednu donaciju kojom je Henkel podržao rad eko škola te ih uključio i u operativni dio projekta odnosno čišćenje mora.

Nastavak projekta je slijedio u vidu cijelog niza akcija tijekom godine, a osnovni zadatak bio je angažirati lokalne ekipe, povezati ronioce i volontere te motivirati građane da daju svoj doprinos. Tako se akcija čišćenja mora proširila na projekt čišćenja voda (rijeka i jezera) diljem Hrvatske i to pod geslom „Zajedno za naše čiste vode“.

Godine 2014. projekt se proširio te je u akcijama čišćenja voda simultano sudjelovao niz gradova, od Rijeke do Dubrovnika, od Zagreba do Osijeka. Elementarne nepogode koje su te godine pogodile Hrvatsku podsjetile su na važnost zaštite okoliša pa tako i voda. Smatramo  iznimno važnim da projekt nastavimo i u narednim godinama, da se u javnosti i unutar tvrtki usvoji kao prepoznatljivi tradicionalni Henkelov projekt koji iz sezone u sezonu postiže bolje – iznenađujuće rezultate.

O snazi projekta dosta govori i činjenica da se provodi i u susjednim državama. „Iznimno smo ponosni na ovaj projekt jer je u niz godina okupio jako veliki broj sudionika i to u čak tri države, a rezultati su mjerljivi i vidljivi nakon svake akcije. Mi se nadamo da služimo kao primjer ili kao motivacija i drugima da osvijeste koliko je bitno pokazati odgovornost prema okolišu. Svi vidimo samo ono na površini, ali nakon svake naše akcije, izronjene količine otpada upozoravaju nas na stvarnu situaciju. Zato nam je drago što je iz godine u godinu ovaj projekt sve veći i uključuje sve veći broj sudionika“, izjavila je Vanja Legvart, marketing managerica Henkel Adria, Laundry&Home Care.

Sukladno Metodologiji oblikovanja DOP-primjera Dobra Hrvatska
Veljača 2018.

 

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img