spot_img

AGENCIJA ZA ZNANOST I VISOKO OBRAZOVANJE RH potvrdila status u krovnoj europskoj udruzi za osiguravanje kvalitete, u krajnju korist razvoja održivog društva znanja

Agencija za znanost i visoko obrazovanje u ožujku 2017. i službeno je položila vrijedan „europski ispit“. Agencija je jedina institucija u Hrvatskoj koja se bavi osiguravanjem kvalitete u ovim, za razvoj države, ključnim područjima. Društvo znanja, održivo društvo, imaju svoj izvor najprije u kvaliteti i razvoju obrazovanja i znanosti.

Povjerenstvo europske krovne udruge za kvalitetu u visokom obrazovanju (ENQA-e) zaključilo da je rad AZVO-a od utemeljenja 2005. godine doveo do velikih poboljšanja u hrvatskom prostoru visokog obrazovanja i znanosti i razvoja svijesti o važnosti unutarnjeg i vanjskog osiguravanja kvalitete.

Ovime je završen zahtjevan postupak međunarodne akreditacije temeljem kojeg je obnovljeno članstvo Agencije u Europskoj udruzi za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju (ENQA-i) i Europskom registru agencija za osiguravanje kvalitete (EQAR-u).

Važno je to, ne samo za Agenciju, nego i sve građane Hrvatske, kao i strane studente koji se žele obrazovati na hrvatskim visokim učilištima. Naime, da bi akreditacija hrvatskih visokih učilišta bila važeća u Europi, a naše diplome priznate izvan Hrvatske, agencija koja provodi vrednovanje mora biti međunarodno akreditirana.

Sve europske agencije, pa tako i AZVO, dužne su proći međunarodno vrednovanje jednom u pet godina i dokazati da je njihov rad usklađen sa Standardima i smjernicama za osiguravanje kvalitete u Europskom prostoru visokog obrazovanja. AZVO je to uspješno dokazao – kroz dokument Samoanalize i posjet međunarodnog stručnog povjerenstva pod predsjedanjem prof. dr. sc. Jürgena Kohlera, profesora prava na Sveučilištu Greifswald i bivšeg predsjednika njemačkog Akreditacijskog savjeta.

Povjerenstvo je Agenciju posjetilo u listopadu 2016. godine i obavilo niz sastanaka – s predstavnicima AZVO-a, Akreditacijskim savjetom, recenzentima, Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Rektorskim zborom, Vijećem veleučilišta i visokih škola i predstavnicima visokih učilišta, predstavnicima studenata, dionicima iz gospodarstva itd.

Posebnu pozornost posvetili su nezavisnosti rada AZVO-a u provođenju operativnih aktivnosti i donošenju odluka o ishodima procesa vrednovanja iz svog djelokruga rada. Provjeravani su i prostorni, financijski te ljudski resursi. Potvrđeno je kako je AZVO priznata i uređena nacionalna agencija u Hrvatskoj.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img