spot_img

IMAM ŽICU! HEP nastavlja vrijednu tradiciju. Nagradio 38 najboljih mladih matematičara, fizičara i elektrotehničara

Može li gospodarstvo pomoći obrazovanju i poticanju stjecanja znanja učenika, osobito u STEM području? U Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) smatraju da može. Zato od 1995. godine provode projekt IMAM ŽICU!, najdugovječniji društveno odgovorni projekt u Hrvatskoj, koji spaja gospodarstvo s osnovnim i srednjoškolskim obrazovanjem.

Bilo je lijepo vidjeti zadovoljna lica nagrađenih učenika, njihovih mentora i roditelja iz cijele Hrvatske, koji su u četvrtak, 5. srpnja do posljednjeg mjesta ispunili dvoranu u sjedištu HEP-a na ovogodišnjoj dodjeli nagrade IMAM ŽICU! Tu nagradu već 24 HEP dodjeljuje učenicima osnovnih i srednjih škola za uspješna postignuća na  području matematike i fizike, a od 2005. godine i najboljim mladim elektrotehničarima.

– Za energetsku tranziciju Hrvatska treba nove generacije mladih, obrazovanih i motiviranih ljudi. Mladih ljudi kojima ćemo omogućiti stjecanje potrebnih znanja i vještina, koje će primjenjivati u Hrvatskoj  u korist vlastitog profesionalnog razvoja i na dobrobit svoje domovine. HEP je to odavna prepoznao te sustavno provodi projekte suradnje s obrazovnim sustavom u cilju nagrađivanja znanja, posebno u STEM području, te u cilju podizanja tehničke osposobljenosti škola – poručio je nagrađenim učenicima i nastavnicima Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d.

Osim priznanja, nagrada HEP-a učenicima donosi i novčani iznos. Tako je ove godine nagradu u iznosu od 3000 kuna primilo 38 učenika. Tijekom 24 godine HEP je tako nagradio više od 750 učenika. Dobitnici nagrade su svi učenici koji su osvojili prvu nagradu na državnim natjecanjima znanja iz matematike i fizike te javnog izlaganja eksperimentalnih radova iz fizike za školsku godinu 2017./2018.. Nagradu su dobili i učenici srednjih strukovnih škola koji su osvojili prva tri mjesta na državnim natjecanjima iz osnova elektrotehnike i elektrotehničkih mjerenja te na natjecanjima učenika koji pohađaju program za zanimanje elektromehaničar.

Najviše nagrada odnijeli su učenici XV. gimnazije iz Zagreba (pet nagrađenih učenika), Tehničke škole Karlovac (tri nagrađena učenika), Gimnazije Franje Petrića iz Zadra (dva nagrađena učenika), OŠ Bogumila Tonija iz Samobora (dva nagrađena učenika) te VI. OŠ Varaždin (dva nagrađena učenika).

Upitali smo stoga jednog od nagrađenih učenika zagrebačke  XV. gimnazije, popularnog MIOC-a, Bernarda Faulenda što mu znači ovo priznanje.

–  Lijepo je primiti ovakvo priznanje. Pohvalno je da netko provodi ovakvu inicijativu i zato se zahvaljujem HEP-u – kaže Bernard, koji je nagradu primio za 1. mjesto u državnom natjecanju iz fizike za druge razrede u prošloj školskoj godini. Bernard već zna da će studirati elektrotehniku, a za dalje će, kaže, vidjeti.

Nagrade su veliko priznanje i mentorima nagrađenih učenika. Prof. Ines Dukić bila je Bernardova mentorica.

– Ponosna sam na svoje učenike, osobito kada se netko istakne. Moram reći da iza nagrada stoje silni sati truda i rada koji ovi učenici ulažu, dakako, uz talent koji prirodno imaju – kaže prof. Dukić te dodaje da profesori XV. gimnazije dodatno rade s talentiranim učenicima. – U našoj se školi puno ulaže u organizirani dodatni rad s talentiranim učenicima, koji je profesorima djelomično plaćen.

Svečanoj dodjeli nagrada prisustvovali su i Domagoj Validžić, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike, Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanje, Jadranka ŽarkovićPečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje i Nino Buić, pomoćnik ravnatelja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 - poklon koji ima što reći

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img