spot_img

Birokratsko očitovanje moći protiv građanskog uključivanja u uljepšavanje Zagreba

Ili, drugačije: zašto se ne bi „olakšale“ rigidne gradske odluke i pravila u korist više ljudske topline i dopadljivosti grada? Ili je pak bolja i suha i ružna zemlja, uz osjećaj birokrata da je sve onako „po propisu“. Tvorcima mini vrta u Preradovićevoj u srpnju stigle novčane kazne za samoinicijativnu sadnju cvijeća!

U travnju ove godine u Preradovićevoj ulici u Zgrebu niknuo je na jednom od zapuštenih zemljanih površina na parkingu mali šareni cvjetnjak? Njegovi tvorci, Boris Novković i Martina Živković, inače vlasnica popularne zagrebačke slastičarne ‘Torte i to’, sada sredinom srpnja dobili su kaznu zbog sadnje cvijeća i trave.

Komunalno redarstvo poslalo im je “čestitke”, koje je Novković pokazao pred novinarima. Živković svoju još nije dobila jer je trenutno na godišnjem.

Kazna koju moraju platiti iznosi po 350 kuna, a u pisanom priopćenju stoji da je “Člankom 95. st. 1. točkom 10. Odluke o komunalnom redu na javnim zelenim površinama zabranjeno poduzimanje neovlaštenih zahvata poput sadnje bilja.”

Također je navedeno da je inače propisana kazna za ovo nedjelo između 700 i 1000 kuna, no ako uplate u roku od tri dana mogu uplatiti iznos umanjen na 350 kuna.

Novković je za portal Telegram otkrio i da kaznu ne namjerava platiti ovu kaznu.

“I dalje ne mogu vjerovati da je netko iz komunalnog redarstva toliko neosjetljiv i da mu toliko smeta nekoliko posađenih biljaka i mala zelena ograda. Žalit ću se Prekršajnom sudu jer sam napravio nešto što se u Kaznenom zakonu definira kao beznačajni prekršaj. Da, prekršio sam komunalni red ali zato da nešto uljepšam”, rekao je Novković.

Kazna im možda niti ne bi stigla da vrt netko nije anonimno prijavio komunalnom redarstvu. Novković i Živković su najprije dobili dopis u kojem se od njih tražilo da se očituju o “neovlaštenoj sadnji cvijeća”, te da površinu na kojoj su zasadili vrt vrate u prvobitno stanje.

“S ljudske razine mogu reći da nikada neću iskopati nikakvu živu biljku. Ako budem kažnjena, netko drugi će morati uništiti taj vrt”, reklamom prilikom Živković.

Mini vrta više nema zbog, kako kaže Novković, gostiju obližnjeg kafića koji tamo vežu bicikle, ostavljaju opuške i boce, te drugo smeće. Ipak, kazna za sadnju bilja koje je u ove nevesele dane razveselio mnoge građane stigla na njihove adrese.

Pitanje je hoće li doći kazna i svima koji su se odazvali njihovom ‘pokretu otpora’ i nastavili saditi male vrtove po gradu, ili će ova situacija izazvati neku novu građansku akciju otpora institucijama koje, kada konačno i rade svoj posao, rade na štetu malih veselja građana.

Uključivanje Zagrepčana – zašto ne?

Zašto se građani ne bi više uključili u uljepšavanje svog grada? Ima više načina.

Možda bi čitav jedan kvart mogao biti povjeren građanima. Sigurno bi mnogi od građana centra s radošću prihvatili ideju da brinu o nečem „svojem i našem“.

Zašto se spomenuti Pravilnik ni uspio ni malo prilagoditi životu, tako da bude „obazriviji“ prema korisnim inicijativama građana? Ne bi li gradske vlasti s više senzibiliteta trebale osluškivali bilo građana pa i uključivali ih u gradske projekte?

Kako to rade „oni“

Kad je već riječ o „službenoj“  sadnji i održavanju nasada u Zagrebu, dobro bi bilo podsjetiti se na „sumnjive“ saditeljske kampanje koje se viđaju po gradu u rano proljeće svake godine – gdje se na silu utrpavaju nova stabla preblizu postojećim , kad se stara stabla vade (inače, još sasvim u „formi“) i zamjenjuju novima. Sve to previše ukazuje na na geslo– „posadi čim više!“. Pa se pitamo tko daje takve naloge, i nije li u pitanju neko klijentelističko i ortačko pogodovanje isporučiteljima svakojakog vrtnog materijala.

Pogotovu nas, u svijetlu ove „zelene teme“, žalosti činjenica što svaki novi GUP ili Provedbeni plan donosi i novo smanjenje zelenih površina, u prilog oni korisnijih sadržaja. Unosnijih.

Referenca: Zagreb info
https://www.zagreb.info/aktualno/bolja-je-suha-i-ruzna-zemlja-tvorcima-mini-vrta-u-preradovicevoj-stigle-novcane-kazne-za-sadnju-cvijeca/272794/ 

DOBRA HRVATSKA/ mt
Srpanj, 2020

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img