spot_img

Dukat u trajnom projektu “Doručak je više od obroka”

Brojne znanstvene studije potvrđuju da su redoviti zajednički obroci, osobito zajednički doručci, važni ne samo za pravilan fizički rast i razvoj, već i za emotivno zdravlje djece. Kako bi potaknuo zdrave navike, oživio rituale zajedničkih doručaka te educirao roditelje o brojnim dobrobitima doručaka za obiteljskim stolom, Dukat je, u sklopu svojeg programa društveno odgovornog poslovanja, koncem 2017. pokrenuo projekt “Doručak je više od obroka”.

Kao polazišna platforma Dukatovog novog društveno odgovornog projekta korišten je nacionalni kreativni likovni natječaj “Volim mlijeko!” koji Dukat provodi od 2012. godine. U šest godišnjih natječaja do sada je sudjelovalo više od 14.000 učenika nižih razreda osnovnih škola i njihovih učitelja iz cijele Hrvatske. U sklopu 6. kreativnog likovnog natječaja, provedenog u jesen 2017. pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva zdravlja, među sudionicima je provedeno istraživanje o jutarnjim prehrambenim navikama i ponašanju, čiji su rezultati poslužili kao polazišna točka za projekt “Doručak je više od obroka”. Također, rezultati istraživanja dodatno su upozorili i na potrebu skretanja pažnje roditelja na važnost zajedničkih doručaka za emotivno i fizičko zdravlje djece.

Rezultati istraživanja o jutarnjim prehrambenim navikama osnovnoškolaca

Istraživanjem je obuhvaćeno 4.719 učenika osnovnih škola iz cijele Hrvatske koji su zajedno s roditeljima odgovarali na anketna pitanja vezana uz njihove jutarnje prehrambene navike. Rezultati istraživanja pokazali su da 90 % školaraca doručkuje svaki dan. Ipak, kod starijih osnovnoškolaca (od 5. do 8. razreda) uočava se češće preskakanje obroka pa njih 84 % doručkuje svaki dan. Školarci kod kuće dominantno doručkuju pahuljice s mlijekom ili jogurtom (57 %), a potom kruh s mliječnim namazom (36 %). Voće doručkuje tek 16 % ispitanika, jaja 32 %, a ispitanici nisu naveli povrće kao sastavni dio doručka. Od mliječnih proizvoda tijekom doručka najčešće se konzumira mlijeko (82 %), namazi (50 %), jogurt (45 %) te maslac i svježi sir. Istraživanje je također pokazalo da tek 24 % učenika nižih razreda doručkuje s obitelji svaki dan, dok vikendom to čini samo 41 % učenika.

Dukat prvi prepoznao važnost zajedničkih obiteljskih doručaka

Potaknuti činjenicom da tek 24 % školaraca doručkuje s obitelji svaki dan, dok vikendom to čini njih 41 %, Dukat je u prosincu 2017. godine lansirao mrežne stranice www.dorucakjeviseodobroka.hr čiji je sadržaj kreiran u suradnji sa stručnjacima: Tihanom Koren, dječjom psihologinjom, Nenadom Bratkovićem, nutricionistom, i Andreom Cukrov, kulinarskom blogericom. Nadalje, u prosincu 2017. tiskan je i besplatan priručnik “Doručak je više od obroka”, nastao također u suradnji sa spomenutim stručnjacima. Priručnik sadrži mnoštvo stručnih saznanja o važnosti redovitih obiteljskih doručaka za pravilan fizički i emotivan rast i razvoj djece, niz korisnih savjeta za uvođenje postupnih promjena u jutarnju rutinu za stolom te brojne recepte i ideje za pripremu zdravih i zabavnih doručaka.

Besplatan priručnik “Doručak je više od obroka” za roditelje i učitelje

Kako bi saznanja i savjeti iz priručnika došli do što većeg broja roditelja, Dukat je u prva tri mjeseca 2018. godine podijelio više od 50.000 primjeraka priručnika “Doručak je više od obroka”. Umetnut je u dnevne novine, izravno je poslan svim zainteresiranim roditeljima, bakama i djedovima na kućne adrese, a dobili su ga i svi roditelji i učitelji čija su djeca, odnosno učenici sudjelovali u 6. kreativnom likovnom natječaju “Volim mlijeko!”. Priručnik su dobili i svi zaposlenici Dukata, a dio zaposlenika koji su i sami roditelji dodatno su ga dijelili u vrtićima i razredima svoje djece.

Ciljevi Dukata – promicanje zdravih i zajedničkih doručaka te edukacija roditelja

Kao direktorica korporativnih komunikacija rado ističem: “Glavni su ciljevi projekta “Doručak je više od obroka” promicanje zdravih obroka, posebno doručaka oko zajedničkog stola te edukacija roditelja o važnosti zajedničkih doručaka. Nadalje, želimo potaknuti roditelje i na uvođenje postupnih promjena u svakodnevne rituale kako bismo djeci pružili zajednička jutra u kojima, dok doručkujemo, razgovaramo, smijemo se i hrabrimo ih za sve izazove koji ih čekaju. Riječ je o društveno odgovornom projektu Dukata koji će se razvijati i nadograđivati tijekom nadolazećih godina. Dodatno nas motivira činjenica da su reakcije roditelja, učitelja i cjelokupne javnosti na projekt vrlo pozitivne, a edukativnu važnost projekta prepoznalo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje ga je podržalo i dalo svoje pokroviteljstvo.”

Punu infografiku rezultata možete preuzeti ovdje.

Elena Wolsperger Dolezil

Sukladno metodologiji oblikovanja DOP primjera Dobra Hrvatska
Kolovoz, 2018.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img