spot_img

Europska deklaracija o biciklizmu – strateški kompas za otključavanje punog potencijala biciklizma u EU

Međuinstitucionalna Europska deklaracija o biciklizmu potpisana je 3. travnja 2024. na neformalnom sastanku Vijeća ministara prometa koji je predvodilo belgijsko predsjedanje EU-om u palači Egmont u Bruxellesu.

Iako nema pravnu snagu, zagovornici biciklizma pozdravili su ovaj pothvat vlada i zastupnika u Europskom parlamentu. Cilj je Europu učiniti mjestom prilagođenijem biciklima. To je važan doprinos dobrobiti za zdravlje i okoliš, značajan za prometnu politiku EU-a.

Europska deklaracija o biciklizmu, najambicioznija inicijativa EU-a o biciklizmu do sada, prepoznaje biciklizam kao potpuno razvijen način prijevoza. S osam temeljnih načela i 36 obveza, ova značajna deklaracija opisala je biciklizam kao jedan od “najodrživijih, najpristupačnijih i najuključivijih, jeftinih i zdravih oblika prijevoza i rekreacije, te njegovu ključnu važnost za europsko društvo i gospodarstvo”.

Šest država članica EU-a predložilo je 2022. opću europsku strategiju za biciklizam i Europsku godinu biciklizma. Od tada je šesnaest država članica podržalo ovu inicijativu. Naredne 2023. godine uslijedila je rezolucija Europskog parlamenta i „Izjava o biciklizmu EU-a” Europske komisije. Deklaracija usvojena ovaj tjedan obvezuje institucije EU-a na jačanje politika, infrastrukture i povećanje ulaganja u poboljšanje uvjeta za biciklizam.

Europska biciklistička federacija pozdravila je deklaraciju. “Danas slavimo… uistinu povijesno postignuće”, izjavila je direktorica grupe za zagovaranje Jill Warren. “Ova deklaracija ima potencijal za otključavanje prednosti vožnje biciklom za milijune europskih građana.”

Usvajanje Europske deklaracije o biciklizmu odražava snažne napore suradnje civilnog društva, biciklističke industrije i vladinih institucija. ECF, kao jedini europski glas civilnog društva za biciklizam, zajedno sa svojim industrijskim partnerima Cycling Industries Europe i Konfederacijom europske biciklističke industrije (CONEBI) dugo se zalagao za jedinstvenu biciklističku politiku na europskoj razini.

Europska biciklistička deklaracija
Foto: 3.4.2024. službeno je usvojena Europska biciklistička deklaracija u palači Egmont u Bruxellesu

Putokaz za daljnje koordinirano djelovanje u promicanju biciklizma

Vlade se obvezuju na “značajno povećanje sigurne i koherentne biciklističke infrastrukture diljem Europe” i povećanje sigurnosti za bicikliste, “osobito fizičkim odvajanjem biciklističkih staza od motoriziranog prometa gdje je to relevantno, ili osiguravanjem sigurnih brzina u mješovitom prometu”.

Deklaraciju je podržao i Europski parlament, koji je početkom prošle godine pozvao izvršnu vlast EU-a da razvije posebnu biciklističku strategiju s ciljem udvostručenja broja prijeđenih kilometara diljem Unije do 2030. godine.

Europska Komisija nastoji promicati biciklizam i kroz druge zakone, kao što je nedavno usvojeni zakon o pravima putnika koji zahtijeva od prijevoznika vlakova da osiguraju prostor za prijevoz bicikala.

Ministarski summit također je donio Bruxellesku deklaraciju o “mobilnosti sutrašnjice”. Ona, osim što ponavlja glavne točke sporazuma o biciklizmu, također poziva sljedeću Komisiju da “modalni pomak prema željezničkom prometu postane središnji cilj Europska politika mobilnosti”.

Izvor: euronews.green

DOBRA HRVATSKA

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img