Biciklom do ciljeva održivosti: od zdravlja i ekologije do emancipacije – Svjetski dan bicikla

Naučiti voziti bicikl velika je prekretnica u svačjem, a pogotovo dječjem životu. Uspomene na prvi bicikl često traju cijeli život. Vožnja biciklom je zabavna, a osim toga i pozitivno utječe na fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje kako djece tako i odraslih.

Mnogi danas putuju na posao svojim biciklom, dok drugi još razmišljaju o kupnji bicikla kao svakodnevnog načina prijevoza. Svjetska zdravstvena organizacija aktivno promiče vožnju biciklom zbog njegovih bezbrojnih dobrobiti za zdravlje i okoliš, uključujući povećanje tjelesne aktivnosti, smanjenje nezaraznih bolesti poput raka i dijabetesa te smanjenje zagađenja zraka i buke.

Osim toga, danas brojne vlade diljem svijeta, prepoznaju bicikl i kao sredstvo postizanja različitih ciljeva održivog razvoja. To su ciljevi koji se odnose na obrazovanje, energiju, zapošljavanje, gradove i nejednakosti. Temeljna premisa promicanja bicikliranja su sigurne ceste. Povodom Svjetskog dana bicikla, SZO je izdala niz materijala i priloga za promicanje biciklizma, poboljšanje sigurnosti na cestama i poboljšanje zdravlja i dobrobiti ljudi i mjesta gdje žive, rade i igraju se.


Više članaka na temu bicikla


Svjetski dan bicikla

Svjetski dan bicikla / SZO

Priznajući jedinstvenost, dugovječnost i svestranost bicikla, koji je u upotrebi već dva stoljeća, Glavna skupština UN-a je svojom rezolucijom od 12. travnja 2018. godine odlučila proglasiti 3. lipnja Svjetskim danom bicikla.

Poticaj je to raznim dionicima da istaknu i unaprijede korištenje bicikla kao sredstva za poticanje održivog razvoja, jačanje obrazovanja, uključujući tjelesni odgoj, za djecu i mlade, promicanje zdravlja, prevenciju bolesti, promicanje tolerancije, međusobnog razumijevanja i poštovanja te olakšavanje društvene uključenosti i kulture mira.

Kao način obilježavanja Svjetskog dana bicikla Skupština UN-a pozdravlja inicijative za organiziranje biciklističkih vožnji na nacionalnoj i lokalnoj razini. To je prilika za jačanja tjelesnog i psihičkog zdravlja i dobrobiti te razvoja kulture vožnje biciklom u društvu.

Bicikl i održivi razvoj

Svjetski dan bicikla / SZO

Svjetski dan bicikla skreće pozornost na dobrobiti korištenja bicikla — jednostavnog, pristupačnog, čistog i ekološki prihvatljivog te održivog prijevoznog sredstva. Bicikl pridonosi čišćem zraku i smanjenju gužvi te čini obrazovanje, zdravstvenu skrb i druge socijalne usluge dostupnijima najugroženijoj populaciji. Održivi prometni sustav koji promiče gospodarski rast, smanjuje nejednakosti i istodobno jača borbu protiv klimatskih promjena ključan je za postizanje ciljeva održivog razvoja.

Dana 15. ožujka 2022. Opća skupština usvojila je rezoluciju o integraciji uobičajenog biciklizma u sustave javnog prijevoza za održivi razvoj. Naglašeno je da je bicikl instrument održivog prijevoza i prenosi pozitivnu poruku za poticanje održive potrošnje i proizvodnje te pozitivno utječe na klimu.

Svatko može pomoći u ograničavanju klimatskih promjena. Hodanje ili vožnja bicikla umjesto vožnje automobilom smanjit će emisije stakleničkih plinova — i pomoći vašem zdravlju i kondiciji.

Bicikl i sufražetkinje 

“Žena se do prava glasa vozi na biciklu” — Elizabeth Cady Stanton

Danas prvenstveno gledamo bicikl kao zdravo i ekološko prijevozno sredstvo. Ne razmišljamo o biciklu kao simbolu društvene slobode i ključnom faktoru emancipacije žena. Zato je važno podsjetiti se koliko je značajnu ulogu bicikl odigrao u toj borbi.

Prije nego što se ‘sigurni’ bicikl pojavio u Europi u kasnom 19. stoljeću, od žena se očekivalo da uglavnom putuju pješice, u kočijama ili na konju, ovisno o društvenom i imovinskom statusu, ali uvijek pod nadzorom muškarca. Onda se pojavio bicikl koji je ženama omogućio da putuju samostalno.

Nije stoga čudno da su mnoge članice ženskog pokreta za pravo glasa bile i biciklistice. Žene su se tako mogle slobodno kretati i susretati kako bi se družile i organizirale. Bicikl je postao moćno sredstvo u borbi za slobodu i ravnopravnost žena.

Vožnja bicikla zahtijevala je i praktičniju odjeću za žene. Potreba za kraćim suknjama i nekim varijantama ženskih hlača bila je polazište za promjenu tadašnje restriktivne mode. Zbirni utjecaj raznih noviteta koje je na praktičnom planu donio bicikl iznjedrili su ‘novu ženu’ 20. stoljeća. Bicikl je postao i ostao simbol emancipacije i promjena.

U brojnim slabije razvijenim regijama svijeta bicikl još uvijek igra ključnu ulogu u osnaživanju žena i djevojaka. Nažalost statistika govori da danas tri puta više muškaraca nego žena vozi bicikl, te je broj žena biciklista u padu. Pa ipak, bicikl i danas najugroženijoj populaciji olakšava pristup obrazovanju, zdravstvenoj skrbi i drugim socijalnim uslugama, promičući tako njihova prava, perspektive i društvenu uključenost.

Stoga, vozite bicikl i uživajte u brojnim dobrobitima!

DOBRA HRVATSKA

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img