spot_img

FAKULTET RAČUNARSTVA ZAGREB – prvi zaslužio certifikat “Prijatelj bicikliranja” u okviru projekta „Biciklom na posao“

Fakultet računarstva (FER) u Zagrebu prva je javna ustanova u Hrvatskoj kojoj je dodijeljen certifikat “Prijatelj bicikliranja”. Pomalo neobičan certifikat, nov na našim prostorima, ali oni koji bolje poznaju FER-ovce, ne čude se da ga je dobio upravo FER. Fakultet ima veliko parkiralište za bicikle u neposrednoj blizini glavnog ulaza, i to ograđeno i pod videonadzorom. Na njemu stane više od 200 bicikala, što je dovoljno za djelatnike koji povremeno ili stalno na posao dolaze biciklom, ali i za studente koji na Fakultet stižu na dva kotača. Na FER-u je aktivna biciklistička zajednica, koja djeluje kroz Biciklističku sekciju FER-a i Biciklističku sekciju Kluba studenata elektrotehnike (KSET) te u okviru sezonskih kampanja “Biciklom na posao”.

O svemu tome – za odgovorno.hr –  prof. dr. sc. Mislav Grgić, dekan FER-a  kazao je:

„ Na unapređenju infrastrukture i podršci biciklistima radimo sustavno već nekoliko godina. Sagradili smo prostrano i sigurno parkiralište, a svoje bicikliste potičemo i na razne druge načine, kao: organiziranje prigodnih druženja u KSET-u, na kojima volonteri KSET-a besplatno rade manja servisiranja bicikala te sezonske popuste na dodatnu biciklističku opremu u skriptarnici, koja djeluje u prostorima FER-a.“

Na FER-u su itekako svjesni važnosti bicikliranja pa iako su zadovoljni što su prvi dobili certifikat, nastavljaju dalje.

„U vrlo skoro vrijeme namjeravamo implementirati sustav kontrole pristupa parkiralištu za bicikle, a razmotrit ćemo i natkrivanje dijela parkirališnih mjesta. Pokušat ćemo ostvariti i suradnju s Gradskom upravom Grada Zagreba kako bismo unaprijedili pristupnu infrastrukturu – završava dekan Grgić.

„Tijekom 2015. i 2016. godine provodili smo projekt Love to Ride u kojemu smo prikupljali podatke iz tvrtki o tome kako potiču zaposlenike na bicikliranje na posao te smo proveli i natjecanje među njima. FER je dva puta pobijedio među tvrtkama s više od 500 zaposlenika. Certificiranje tvrtki nastavak je toga projekta, a FER je prvi zaslužio da dobije certifikat “Prijatelj bicikliranja” te predstavlja pozitivan i poželjan primjer u društvu za očuvanje okoliša, zdravlja i javnog prostora putem povećanja održivog oblika kretanja – bicikliranja. Očekujemo da će ove godine biti još tvrtki koje će zaslužiti certifikat“, za odgovorno.hr kazala jeTena Šarić iz Sindikata biciklista.

Europski projekt i pokret „biciklom na posao“ odlično napreduje!

Odlazak na posao biciklom mnogo je više od stila života; pokazuje ekološku osviještenost, brigu o okolišu i o štednji energije. Spoj je to  ugodne i za zdravlje korisne aktivnosti te uštede u kućnom budžetu. U Europi se razvio cijeli pokret koji zagovara bicikliranje na posao – Bike2Work ili “Biciklom na posao” (www.bike2work-project.eu), koji ima milijune poklonika koji svakoga dana bicikliraju do svog radnog mjesta i natrag. Riječ je o projektu Europske unije, a provodi ga Europska biciklistička federacija. Uz 13 organizacija iz 11 europskih zemalja tom se projektu priključio i hrvatski Sindikat biciklista.

Kriteriji za dobivanje certifikata jasno su razrađeni i tvrtki donose bodove, pa se lako može utvrditi koliko je tvrtka uistinu prijatelj bicikliranja. Promatra se niz mjera koje poduzima poslodavac, od izgradnje infrastrukture do “mekih” mjera, kao što su druženja zaposlenika biciklista. U nekim manjim tvrtkama, kaže Tena Šarić, čak su posegnuli i za novčanom nagradom zaposlenicima koji na posao stižu biciklom, što je primjerice u Francuskoj uobičajena mjera.

Postoje i prepreke razvoju bicikliranja na posao, a još više je uspjeha

Mnogi zaposlenici odustaju od ideje o bicikliranju na posao jer nemaju gdje ostaviti bicikle, a redovito se nemaju ni gdje osvježiti nakon vožnje  koje im itekako treba jer se u prosjeku do posla biciklira oko pet kilometara. Ipak, ima poslodavaca – a raduje da ih je sve više – koji svoje zaposlenike potiču na bicikliranje na posao te im osiguravaju infrastrukturu koja im to olakšava.

Fakultet računarstva (FER) u Zagrebu vrlo je uspješan u tome, što je prepoznato i potvrđeno certifikatom  “Prijatelj bicikliranja”. Certifikat je FER-u dodijelio Sindikat biciklista, koji ima licencu za izdavanje certifikata koji je osmislio i razvio europski projekt Bike2Work.

DH

(Sukladno Metodologiji oblikovanja teksta Dobra Hrvatska & Učinkoviti menadžer)

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img