spot_img

Europska komisija utvrdila održivost kao prioritet EU-a za sljedeću godinu

Jesenski paket europskog semestra: poticanje održivog i uključivog rasta

Ciklus europskog semestra za koordinaciju ekonomskih, fiskalnih i socijalnih politika 2018. počinje u kontekstu snažne gospodarske aktivnosti u europodručju i EU-u, rekordno visokih razina zaposlenosti i smanjenja stopa nezaposlenosti na razine prije krize. Budući da sve države članice pridonose tom snažnom rastu, sada je prioritet osigurati da taj rast potraje i bude od koristi svim članovima našeg društva.

Uz odgovorne fiskalne politike provedba strukturnih reformi trebala bi biti usredotočena na stvaranje uvjeta u kojima bi se potakla daljnja ulaganja i povećao rast realnih plaća kako bi se podržala domaća potražnja. Današnji paket temelji se na Komisijinoj jesenskoj ekonomskoj prognozi 2017. i počiva na prioritetima iz govora predsjednika Junckera o stanju Unije 2017. U njemu se uzima u obzir i nedavno proglašenje Europskog stupa socijalnih prava na sastanku na vrhu o socijalnim pitanjima u Göteborgu.

Godišnji pregled rasta za 2018.

Na temelju prethodnih preporuka i uzimajući u obzir različit položaj država članica u gospodarskom ciklusu, u Godišnjem pregledu rasta države članice pozivaju se na poticanje ulaganja kako bi se podržao uzlet gospodarstva te povećala produktivnost i dugoročni rast.

Komisija preporučuje i daljnje strukturne reforme koje su potrebne za stabilnije, uključivije, produktivnije i otpornije europsko gospodarstvo. Fiskalnim se politikama mora uspostaviti prava ravnoteža između osiguravanja održivosti javnih financija i potpore gospodarskom uzletu. Prioritet bi i dalje trebalo biti smanjenje visoke razine duga i ponovna uspostava fiskalnih rezervi. Pritom bi moglo pomoći uklanjanje nedostataka u poreznim zakonima, poboljšanje kvalitete sastava javnih financija i bolje usmjeravanje potrošnje. Socijalna pravednost te društveno odgovorno poslovanje dalje je zajednički prioritet te će se odsad prava Europskog stupa socijalnih prava obuhvatiti europskim semestrom.

Dodatne informacije pronađite ovdje.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img