spot_img

Europski dan održivih zajednica

20. rujna 2018. se obilježava drugi po redu Europski dan održivih zajednica koje djeluju za bolji i održiviji svijet. To je ujedno i mogućnost lokalnim zajednicama da pokažu svoj rad i inspiriraju širu publiku. U sklopu događanja, održat će se konferencija ˝Civilno društvo i općine: izgradnja održivosti kroz suradnju˝.

Europski dan održivih zajednica prvi je put održan prošle godine kada su se događaju pridružile mnoge zajednice i organizacije iz 15 zemalja diljem Europe.

Domaćini konferencija su ECOLISE i Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO), u suradnji s Europskim odborom regija i Transition Network.

Na konferenciji će svi sudionici dobiti priliku razmjenjivati iskustva i istražiti načine kako potaknuti i podržati suradnju između civilnog društva i općina i gradova.

Aktivnosti zajednica, odnosno ˝pristupi odozdo prema gore˝, nepohodna su sastavnica pristupima ˝odozgo prema dolje˝ u postizanju radikalnih, strukturnih i trajnih promjena načina života koji su neophodni za stvaranje pravednog, održivog društva. Usklađivanje potreba zajednice može biti snažno sredstvo za mobilizaciju podrške i angažmana na zajedničkim ciljevima.

Više informacija pročitajte OVDJE ili na facebook stranici događaja.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img

UKLJUČITE SE, ISKAŽITE SVOJE STAVOVE O ODRŽIVOSTI AMBALAŽE!

Sve više postajemo svjesni traga kojeg ambalaža ostavlja prirodi i ljudima. Dugo je vremena cjelovitost utjecaja ambalaže bila zanemarivana pa su zato i mogućnosti za njezino usavršavanje u smjeru održivosti višestruke, u svim fazama: proizvodnji, transportu, uskladištenju, trgovini, finalnoj potrošnji. 

Po vama, koji je najčešći uzrok neekološke ambalaže na koji nailazite? (Moguće je više odgovora)

Kad ste uočili/osvijestili negativan eko-trag ambalaže?

Da li biste pri kupnji dali prednost proizvodu koji se ističe održivom ambalažom?

Što mislite o „luksuznoj opremi“ ambalaže za parfeme, žestice, mobitele, nakit…, koja redovito ostavlja velik eko-trag?

Koristite li u kupnji vlastite vrećice, odbijete li ponuđenu vrećicu u trgovini:

Da li koristite staru ambalažu za novu namjenu (eng. renew, npr.: kutije od cipela – kao kutiju za razne sitnice ili čarape u komodi i ormaru; plastične posude od sira i jogurta - za odlaganje čavlića ili baterija… I druge ideje koje odgađaju novu kupnju i doprinose smanjenju proizvodnje.

Zahvaljujemo na vremenu koje ste odvojili za ovaj upitnik. Rezultate upitnika uskoro ćemo objaviti i komentirati na našoj stranici u okviru serijala o ambalaži.