spot_img

Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR) – Ambalaža

Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR) ima za cilj podizanje svijesti Europljana o održivom gospodarenju resursima i otpadom. Provodi se tijekom zadnjeg ili predzadnjeg tjedna u studenom. Ono što ga čini posebnim su napori i strast uloženi od strane tisuća i tisuća volontera koji šire glas o održivoj potrošnji i kružnom gospodarstvu u svojim zajednicama.

Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR) nastao je 2009. godine kao projekt LIFE+ koji financira EU. Inicijativa je došla od javnih tijela diljem Europe koja su udružila snage u sprječavanju stvaranja otpada.

3 R – Reduce – Reuse -Recycle

Projekti koji se provode tijekom EWWR-a odnose se na 3R: Smanjenje otpada, Ponovna uporaba proizvoda, Recikliranje materijala — ovim redoslijedom. Nije slučajno da su 3R na vrhu hijerarhije otpada, jer EWWR svoje djelovanje temelji upravo na toj hijerarhiji. U praksi, ovo je način na koji bi hijerarhija otpada trebala informirati osobne (ili organizacijske) odluke:

Smanjenje: zapitajte se trebate li robu koju namjeravate kupiti prije nego što je kupite. To vrijedi i za ambalažu u kojoj neki proizvodi dolaze. Možete li možda prenamijeniti stvari ili posuditi od prijatelja ili popraviti pokvarene predmete ili podijeliti susjedov alat? Ako je odgovor da, onda možete — i trebate — SMANJITI.

Ponovna uporaba: ovo je dio u kojem savjesni potrošači stvarno mogu napraviti razliku. Zamijenite predmete za jednokratnu upotrebu onima za višekratnu upotrebu u svakom području svog života! To nije slučaj samo s plastikom, već i sa svim drugim predmetima i proizvodima za jednokratnu upotrebu! Uvjerite svog poslodavca, kolege iz razreda, obitelj, prijatelje ili susjede da učine isto!

Recikliranje: bolje je od odlaganja, ali nije preferirana opcija. Zašto? Ako trebate nešto reciklirati, to znači da već stvarate otpad. Ako ozbiljno razmišljate o ponovnoj uporabi i smanjenju, recikliranje bi trebalo činiti samo mali dio vaših napora.

Nažalost, bacanje smeća i dalje utječe na naše gradove i prirodu. Kako bi se suprotstavili njegovim štetnim učincima, EWWR potiče sudionike da educiraju svoje zajednice o prevenciji otpada; i očistiti područja gdje bacanje smeća ometa dobro funkcioniranje prirodnih i ljudskih staništa.

EWWR 2023- - Ambalaža

Tema za 2023: Ambalaža

Ove godine se Europski tjedan za smanjenje otpada po drugi put (prvi put 2016.) fokusira na ambalažu. I nakon 7 godina, ova tema je i dalje ključna u smislu proizvedenog otpada, koji se nije smanjio, već je pomaknut s porastom sektora e-trgovine. Kampanja treba podići svijest o snažnom utjecaju ambalaže na okoliš.

U Hrvatskoj se akcije provode u Rijeci, Poreču i Zagrebu.

Temi ambalaže smo i mi tijekom prošle godine posvetili seriju članaka pod nazivom “Pogledaj ambalažu”.

U našem svakodnevnom životu ambalaža sudjeluje u zaštiti, transportu pa čak i prezentiranju bilo koje vrste robe. Postala je prisutna u svim fazama lanca od proizvođača do potrošača. Međutim, ambalaža ima ogroman utjecaj na okoliš. Što se tiče upotrebe sirovog materijala, 40% plastike i 50% papira koji se koriste u EU namijenjeno je pakiranju, dok, gledajući u završnoj fazi života, čini 36% krutog komunalnog otpada .

Ukupna proizvodnja ambalažnog otpada u EU povećala se sa 66 milijuna tona u 2009. na 78,5 milijuna tona u 2019. (oko 173 kg po stanovniku).

Pandemija COVID-19 možda je dodatno pojačala trend zbog veće internetske prodaje, veće prodaje u supermarketima za hranu koja se konzumira kod kuće umjesto u restoranima i povećanje dostave hrane.

Jednom kada ambalaža postane otpad, razvrstava se na ambalažni otpad koji se može reciklirati i onaj koji se ne može reciklirati. Od 2012. do 2020. povećala se količina ambalaže koja se ne može reciklirati. Situaciju dodatno otežava značajna količina reciklabilnog otpada koji, zbog nepostojanja reciklažne infrastrukture i neisplativosti procesa recikliranja, ipak završava na odlagalištu. Nadalje, relevantan dio se čak i ne prikuplja, što utječe na okoliš, posebice morski.

Kako bi riješila ovu situaciju, Europska Komisija je postavila cilj da se sva ambalaža do 2030. može ponovno upotrijebiti ili reciklirati na ekonomski izvediv način s ciljem smanjenja ambalaže, prekomjerne ambalaže, a time i ambalažnog otpada. Uloga sprječavanja stvaranja otpada ključna je za postizanje cilja.

Smanjenje utjecaja ambalaže na okoliš

Utjecaj ambalaže na okoliš ovisi o materijalu. Plastična ambalaža je materijal s najvećim udjelom ugljika, s ukupno 1,8 tona CO2e emitiranih tijekom životnog ciklusa jedne tone plastične ambalaže. Slijede papir/karton i staklo koji imaju emisiju od 809 odnosno 565 kg CO2e po toni. Drvena ambalaža ima 19 kg neto emisija CO2e po toni (izvor: izvješće Eunomije iz prosinca 2021. na temelju podataka EUROSTAT-a).

Procjena Komisije za rano upozoravanje do sada je otkrila da je plastika najizazovniji tok ambalažnog otpada u smislu recikliranja. Procjenom je utvrđeno da bi 19 država članica moglo biti u opasnosti od propuštanja cilja od 50% recikliranja 2025. Glavni razlozi za neispunjavanje ciljeva recikliranja su niske stope odvojenog prikupljanja plastičnog ambalažnog otpada. Ovo još više pojašnjava koliko je važno promovirati prevenciju ambalažnog otpada budući da samo recikliranje ne može biti rješenje.

Potražnja za ambalažom, zajedno s niskom razinom ponovne upotrebe i mogućnosti recikliranja, pokreće stalnu potrebu za neobnovljivim primarnim resursima. Naposljetku, dok emisija stakleničkih plinova iz ambalaže raste – predviđa se da će 2030. dosegnuti 66 milijuna tona CO2e – otpad iz ambalaže ima ozbiljne posljedice, posebno za morski okoliš.

Izbjegavanje prekomjernog pakiranja i poboljšanje selektivnog prikupljanja može značajno smanjiti pojavu smeća i povećati kvalitetu materijala spremnog za recikliranje.

DOBRA HRVATSKA

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img