spot_img

Serijal „Pogledaj ambalažu“: KRAŠ mijenja ambalažu za brendove Bajadera, Griotte, Fontana u okviru šireg razvojnog eko-programa

Kraš kao najveća hrvatska konditorska kompanija već godinama nastoji što odgovornije gospodariti različitim aspektima zaštite okoliša pa tako i na temi ambalaže u svim dijelovima proizvodno-poslovnog procesa: nabavi, proizvodnji, transportu, prodaji do finalne komunikacije sa krajnjim kupcima-potrošačima. U proizvodnji i transportu naglasak stavljamo na odabir ambalažnih materijala koji su reciklabilni i koji produciraju manje otpada – manje dimenzije, tanji materijali, drugačiji matrerijali. 

Konkretno, u segmentu transporta gdje god je bilo moguće izbacili smo samoljepive plastične trake kod transportnih pakiranja, a pri zamatanju paleta s gotovim proizvodima prešli smo na tanje folije pa se tako smanjio i utrošak plastike po toni proizvoda. 

U segmentu proizvodnje najviše je novosti; upravo s ciljem smanjenja količine plastike, pakiranja vrećica za bombone i napolitanke izrađuju se od tanje folije. Sva unapređenja se planiraju, a učinci prate i izražavaju brojkom. Na primjeru proizvodnje Napolitanki u 2022. to izgledao ovako: za ukupno realiziranu količinu oba okusa od 840 grama (chocolate cream i nougat) utrošili smo manje gotovo 3 tone ambalažnog materijala u odnosu na ranije godine. Ujedno, kroz manji udio ambalaže u pakiranju, smanjena je i količina ambalažnog otpada. 

Foto: Kraš – napolitanke

Prošle smo godine stavili na police redizajnirane čokolade Dorina, koje su uz promjenu izgleda dobile i nova flowpack pakiranja. Osim što takva vrsta ambalaže bolje čuva svježinu i kvalitetu proizvoda, ista se u potpunosti može reciklirati, što ocjenjujemo značajnim doprinosom zaštiti okoliša. 

Čokolade brenda Dorine posjeduju i certifikat akreditiranog laboratorija MADE FOR RECYCLING tested by Fraunhofer Institute for Process Engineering and Packaging  (Fraunhofer IVV).

Na redizajniranom proizvodu Moto od 192 grama, s novim omotom, umjesto premaza papira zaštitnim (sintetskim) UV lakom koristi se VD lak na bazi vode. Kao korisnici papirnate ambalaže zaštićene VD lakom izravno doprinosimo lakšem i bržem zbrinjavanju ambalaže i manjoj štetnosti za okoliš. (Opaska: u tiskarskoj industriji koja proizvodi papirnatu ambalažu ista se prekriva, radi efekta privlačnosti ili zaštite, plastičnom folijom ili lakom, u dvije izvedbe – UV lak i VD lak.

Jedan od idućih projekata koji planiramo u bližoj budućnosti je postupna zamjena kompozitnih kartona (s metalizacijom), koji se tradicionalno koriste za omatanje proizvoda brenda Bajadera, Griotta i Fontana, s čistim kartonom,. To rješenje je od iznimnog ekološkog značaja; takva ambalaža je osjetno reciklabilnija.

Dorina ambalaza za mlijeko
Foto: Kraš – Dorina mlijeko

***

Kraševa energetska učinkovitost

Isto tako, u poslovanju primjenjujemo suvremene tehnologije usmjerene k odgovornijem korištenju energije s ciljem smanjenja njene potrošnje kratkoročno i dugoročno. Trenutno se nalazimo u razdoblju kad je dostupnost energenata, ali i njihova cijena vrlo varijabilna pa zato još pažljivije pratimo kretanja na globalnim tržištima, nastojeći svoje poslovanje prilagoditi novim okolnostima, pritom se vodeći racionalnim korištenjem energije i stvaranjem ravnoteže između poslovanja koje je konkurentno, ali i dalje zadovoljava postulate proizvodnje sigurne za okoliš.

Nastavljamo raditi na unapređivanju usvojenih politika kvalitete, okoliša i energetske učinkovitosti, kontinuirano ih pratiti i usklađivati s ciljevima poslovanja.

Kraš d.d.

DOBRA HRVATSKA
Veljača, 2022.

Čitajte www.odgovorno.hr
Kontaktirajte nas: odgovorno@odgovorno.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img