spot_img

Godina iza nas: Što je obilježilo održivost u 2017?

U 2017. godine pojam održivosti bio je vidljiv u gotovo svakome diskursu, otvarajući niz tema koje propituju okolišne i društvene promjene i izazove. Od pitanja ugljikovog otiska do narušavanja ljudskih prava, poduzećima, bilo velikima ili malima, postalo je jasno kako je njihova uloga u stvaranju te rješavanju (globalnih) problema (ali i prilika) postala neupitnom.

U nastavku donosimo pet najzanimljivijih događaja koji su obilježili 2017. na globalnoj razini.

1. Najveće svjetske kompanije odbile Trumpovu odluku o izlasku iz Pariškog sporazuma

Apple, Facebook, Google, Intel, Microsoft, Tiffany, Unilever i brojne druge kompanije američkom su predsjedniku Trumpu objavile oglas u Wall Street Journalu u kojem snažno potiču ostanak SAD-a u Pariškom sporazumu. Oglasu su se pridružile ne samo kompanije, već i zasebne američke države, gradovi, sveučilišta, udruge, poručujući: We Are Still In.

2. Trumpova administracija nastavila je negirati klimatske promjene i ekološke probleme

Eliminiranje Obaminog Plana o čistoj energiji, smanjenje restrikcija na određene opasne kemikalije i pesticide, podržavanje industrije temeljene na ugljenu – bile su tek samo neke od odluka Trumpove administracije u 2017. Iako je razumljivo kako zdrava okruženja jednako pogoduju poduzećima, zajednicama te zaposlenicima, dodatno nije pokazano podržavanje UN-ove konferencije COP23 o klimatskim promjenama na kojima je usustavljen Savez zemalja protiv uglika. Jedna od također hvalevrijednih inicijativa je i činjenica kako su Dell, General Motors, Microsoft i druge vodeće tvrtke pokrenule međuindustrijsku grupu za smanjenje otpada u morima i oceanima.

3. Čista energija kao jedina alternativa 

Prema izvještaju UN Environmenta za 2017. 138.5 gigavata je dodano u svijetu zahvaljujući sustavima iz obnovljivih izvora energije koji su instalirani tijekom 2016., odnosno 8% više nego tijekom 2015. Troškovi korištenja obnovljivih izvora energije se i dalje znatno smanjuju, tako da je cijena instaliranja novih sustava bila čak četvrtinu manja nego prethodne godine. Također, izvještaj naglašava da je tijekom 2016. ulaganje u obnovljive izvore energije bilo dvostruko veće nego ulaganje u fosilna goriva.

4. Ljudska prava u fokusu

Godina je završila UN-ovim forumom o poslovanju i ljudskim pravima. Od prepoznavanja važnosti dobavljačkih lanaca te ravnopravnosti spolova, 2017. godina bit će zapamćena kao godina u kojoj je poslovni sektor započeo raspravu o brojnim temama čije praktično unaprjeđenje još čekamo, kao što su pitanja vezana za rad migranata, uključivanje marginaliziranih skupina te usustavljanje work-life banalcea.

5. Transpozicija Direktive 2014/95/EU – obveza nefinancijskog izvještavanja

U hrvatski je Zakon o računovodstvu transponirana Direktiva 2014/95/EU koja propisuje obvezu nefinancijskog izvještavanja određenim velikim poduzetnicima. Prema njoj, veliki su poduzetnici s 500 i više zaposlenika od 1. siječnja 2017. postali obvezni objavljivati izvještaje koji sadržavaju nefinancijske informacije, odnosno informacije o utjecaju poduzeća na društvo i okoliš. Riječ je o izuzetno hvalevrijednoj zakonodavnoj promjeni koja će, u prvoj fazi, potaknuti velika poduzeća na unaprjeđenje praksi te strateško promišljanje vlastite društvene odgovornosti.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img