spot_img

HEP: Mladi talenti imaju žicu!

Što je zajedničko balerini Edini Pličanić, rukometašu Domagoju Duvnjaku, košarkašu Dariju Šariću i fizičaru Marinu Soljačiću?

Svi oni imaju žicu, imaju dara za ono čime se bave.  I svi imaju još nešto zajedničko: 2014. godine poduprli su jubilarnu dvadesetu dodjelu godišnje HEP-ove nagrade učenicima – IMAM ŽICU!

Nagrada IMAM ŽICU! najdugovječniji je društveno odgovorni projekt u Hrvatskoj koji spaja gospodarstvo sa osnovnim i srednjoškolskim obrazovanjem. Godine 1995. ustanovljena je nagrada za matematiku i fiziku, u sklopu obilježavanja Stoljeća Hrvatske elektroprivrede. Od 2005., kada projekt dobiva i svoje ime IMAM ŽICU!, nagrada se uručuje i najboljim mladim elektrotehničarima.

Dobitnici novčane nagrade u iznosu od 2 500 kuna svi su učenici koji osvoje prvu nagradu na državnim natjecanjima znanja iz matematike i fizike i javnog izlaganja eksperimentalnih radova iz fizike za proteklu školsku godinu u RH. Kod matematičara, to su učenici od petog do osmog razreda osnovnih škola te svih razreda srednjih škola, a kod fizičara sedmih i osmih razreda osnovnih škola te svih razreda srednjih škola. Nagradu dobivaju i učenici srednjih strukovnih škola koji osvoje prva tri mjesta na državnim natjecanjima iz osnova elektrotehnike i elektrotehničkih mjerenja (prvi i drugi razred) te na natjecanjima učenika trećih razreda koji uče za elektromehaničara/ elektroinstalatera/ elektromontera.

U godini 2014. nagradu je dobio 41 učenik.

Partnerske institucije HEP-a u projektu IMAM ŽICU! su Agencija za strukovno obrazovanje i Agencija za odgoj i obrazovanje, kao organizatori državnih natjecanja znanja te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Nagrade se preuzimaju na svečanom događaju po završetku školske godine, kada se učenike, njihove mentore i goste upoznaje i s HEP-ovim tehnološkim sustavima i objektima, kao što su hidroelektrane na Cetini i na Dravi, zatim HE Jaruga, Ozalj, Gojak i Lešće, termoelektrane-toplane u Zagrebu, termoelektrana Jertovec. Tu su još i Nacionalni dispečerski centar, Centar za obuku za rad pod naponom, punionice za električna vozila, ali i druga zanimljiva mjesta povezana s djelatnošću HEP-a, poput Tehničkog muzeja u Zagrebu i Muzeja Nikole Tesle u Smiljanu.

Od osnutka Nagrade 1995., HEP je dodijelio 606 nagrada!

Dakle, više od 600 naših mladih sugrađana imalo je žicu, ali kroz tu žicu nikad ne bi potekla struja da nisu uložili i da dan-danas ne ulažu golemi trud, upornost i disciplinu. Kako oni sami, tako i njihovi mentori, ali i roditelji. Mnogi su u kasnijem životu ostvarili uspješne karijere.

Činjenica je da članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, između ostalog, omogućuje lakše studiranje i zapošljavanje mladih izvan Hrvatske. Naša najbolja djeca praktično mogu birati kamo će ići. Nadamo se ipak da će većina njih pronaći pravo rješenje za sebe ovdje u Hrvatskoj, u našim tvrtkama, institutima, na fakultetima. Tako i HEP nastoji biti među takvim poželjnim odredištima u Hrvatskoj za izgradnju njihove karijere.

Mladim ljudima koji imaju žicu, pripravnicima, onima koji karijeru počinju u HEP-u, nastoji se osigurati poticajna poslovna okolina za stjecanje novih i relevantnih stručnih znanja u cilju potpunog ostvarenja njihovih potencijala. Podržavanjem cjeloživotnog obrazovanja ulaže se u razvoj njihovih specijalističkih znanja i vještina. Vlastiti stručnjaci zasigurno su najveća vrijednost tvrtke i konkurentska prednost, dragocjena u ovim sve izazovnijim uvjetima poslovanja na otvorenom tržištu.

Darko Alfirev, rukovoditelj Odjela za odnose s javnošću, HEP d.d., 2014.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img