spot_img

Uspješna godina: Unatoč, ali i zbog krize, HEP i HEP-ovi DOP-projekti idu dalje

I u krizama, HEP neprestance radi na svom razvoju, kao i na svestranom uklapanju u ukupni život društvene zajednice. Najvažniji i najsnažniji iskaz društvene odgovornosti HEP-a u 2022. je stalno nastojanje da kvalitetno ostvaruje svoju društvenu ulogu – da prati potrebe kupaca i isporučuje im energiju – gdje, kad i koliko im treba, bez obzira na okolnosti. Samo u zadnjih desetak godina dogodilo se više prirodnih katastrofa, od ledoloma u Gorskom kotaru, preko poplava u istočnoj Posavini, požara na Pelješcu do potresa u Zagrebu i na Banovini, a čije su posljedice naši zaposlenici, uz iznimnu požrtvovnost, otklonili u rekordnom roku. 

HEP-ovi junaci rade i kada sve stane

Upravo su oni junaci TV spota koji se emitira u ovo blagdansko vrijeme na kraju 2022. Spot priča o predanim, odlučnim, ustrajnim i požrtvovnim radnicima HEP-a koji rade i onda kada sve stane. Priča je to i o nevidljivom, ali velikom i složenom elektroenergetskom sustavu koji je u svakom trenutku, pa i u ekstremnim situacijama, kada i sam trpi golemu štetu, spreman odgovoriti na potrebe svih hrvatskih građana za svjetlom i toplinom. I zato, iako kronološki zadnja u 2022. godini, HEP-ova DOP priča iz spota zaslužuje prvo mjesto u pregledu HEP-ovih aktivnosti i projekata u 2022.

HEP-ov teret u zamrzavanju cijena: 800 milijuna eura

Protekla je godina bila godina najveće geopolitičke i energetske krize u ovom stoljeću. Globalne cijene energije u naglom su porastu još od druge polovine 2021. godine, a vojna agresija Rusije na Ukrajinu dodatno je poremetila energetska tržišta i povećala pritisak na cijene. Da bi ublažila cjenovni udar na građane i tvrtke, hrvatska je vlada donijela dva paketa mjera u kojima je najveći teret preuzeo HEP. Samo u provedbi jesenskog paketa HEP je sudjelovao s gotovo 800 milijuna eura. Zahvaljujući dobrim financijskim pokazateljima te odgovornom upravljanju financijskim položajem i likvidnošću u posljednjih nekoliko godina, HEP je aktualnu energetsku krizu dočekao snažan i kvalitetno pripremljen te sposoban podnijeti preuzeti teret.

Obrovac – najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj

U okolnostima energetske krize i nastojanja Europske unije da smanji, pa i dokine ovisnost o uvozu energenata iz Rusije, od presudne su važnosti ulaganja u obnovljive izvore energije. Zato je i HEP u 2022. godini ubrzao realizaciju obnovljivog scenarija razvoja za razdoblje do 2030. godine s ciljem povećanja udjela obnovljivih izvora u vlastitoj proizvodnji za 50 posto. U razdoblju od 2018. godine do danas, HEP je u pogon pustio dvije kogeneracije na šumsku biomasu, jednu vjetroelektranu i sedam sunčanih elektrana

Sunčana elektrana Obrovac / Foto: HEP
Sunčana elektrana Obrovac / Foto: HEP

Na proljeće 2022. uporabnu je dozvolu dobila sunčana elektrana Stankovci, a krajem godine i Obrovac, trenutačno najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj. U probni je rad pušten baterijski spremnik u sklopu Sunčane elektrane Vis. U izgradnji su još četiri sunčane elektrane: Cres, snage 6,5 megavata (MW), Donja Dubrava u Međimurskoj županiji i Radosavci na području grada Slatine, obje snage 9,9 MW te Jambrek od 5 MW kod Vinice u Varaždinskoj županiji. 

Solarna elektrana Vis
Baterijski spremnik u sklopu Sunčane elektrane Vis / Foto: Duje Klaric – CROPIX

Uskoro se počinje graditi sunčana elektrana Črnkovci snage 8,5 MW na području općine Marijanci kod Donjeg Miholjca. To će biti prva elektrana izgrađena na temelju sporazuma o suradnji koje je HEP sklopio s više hrvatskih općina i gradova. 

EU taksonomija u HEP-ovom izvješću o održivosti

Sva spomenuta ulaganja prihvatljiva su i usklađena s EU Taksonomijom. Da bi i naši dionici imali cjelovit uvid i precizne informacije u ovaj segment HEP-ovog poslovanja, u Izvješću o održivosti HEP grupe za 2021. godinu, izrađenom u skladu s GRI standardom, po prvi put smo objavili ocjenu HEP-ovih djelatnosti prema EU Taksonomiji. 

Navedeni su udjeli triju vrsta djelatnosti koje se posebno promatraju: a) taksonomski prihvatljivima i usklađenima s Taksonomijom (u koje spadaju proizvodnja energije iz obnovljivih izvora, skladištenje električne energije u reverzibilnim hidroelektranama, e-mobilnost, obrazovanje, prijenos električne energije, infrastruktura za distribuciju električne energije za prihvat obnovljivih izvora energije, punionice za niskougljična vozila, napredne mrže, pametna brojila), b) taksonomski prihvatljive za koje je usklađenost potrebno utvrditi prema propisanoj metodologiji te c) one koje se smatraju taksonomski neprihvatljivima. 

Klimatske promjene i globalni društveni izazovi potiču ubrzani razvoj zahtjeva za transparentnim korporativnim objavama, a dionici zahtijevaju sve kvalitetnija izvješća o održivosti. Stoga ćemo na temelju iskustava iz prethodnih godina i nadalje unaprjeđivati svoje izvještavanje o održivosti, u skladu s najnovijim standardima izvještavanja za energetsku industriju.

Donacija projekata OIE i energetske učinkovitosti

Unatoč krizi i nikad većem financijskom teretu koji je HEP preuzeo u ublažavanju posljedica krize, u 2022. godini nastavljena je provedba etabliranih višegodišnjih DOP projekata. Proveden je novi javni poziv te su sklopljena dva ugovora o donaciji izvedbe mjera energetske učinkovitosti i projekata obnovljivih izvora energije (jedna škola i jedan vrtić). Donirani projekti financiraju se sredstvima koje je HEP Opskrba prikupila prodajom električne energije dobivene u potpunosti iz obnovljivih izvora, vodećim hrvatskim tvrtkama, kupcima proizvoda ZelEn. 

U sklopu doniranog projekta vrijednog 94 tisuće eura, za potrebe grijanja Elektrostrojarske škole u Varaždinu, ugradit će se dizalica topline koja će postati primarni izvor toplinske energije umjesto postojećih plinskih kotlova. Dizalica topline energiju crpi na okolišno prihvatljiv način iz izvora podzemnih voda pri čemu vrlo učinkovito koristi električnu energiju za vlastiti pogon. Škola će s novim izvorom topline godišnje uštedjeti oko 280 tisuća kWh energije i smanjiti emisije CO2 za oko 62 tone. 

Korisnik drugog doniranog projekta je Dječji vrtić Potočić u Jalžabetu, također u Varaždinskoj županiji. Na krovu vrtića ugradit će se sunčana elektrana snage 15 kW za vlastitu potrošnju objekta. Sunčana elektrana će godišnje proizvoditi 10,7 tisuća kWh električne energije. Projektom se planiraju ostvariti godišnje uštede veće od 4 tisuće kWh i smanjiti emisije CO2 za 0,64 tone. 

IMAM ŽICU – podrška najboljim učenicima – 893 nagrađena 

Posebno mjesto među HEP-ovim društveno odgovornim projektima ima Nagrada učenicima IMAM ŽICU!, koju HEP dodjeljuje još od 1995. godine. Nagradu za školsku godinu 2021./2022. u iznosu od 3 tisuće kuna dobila su 34 najbolje plasirana učenika na državnim natjecanjima znanja iz matematike i fizike, javnog izlaganja eksperimentalnih radova iz fizike te na natjecanjima učenika strukovnih škola u električnim instalacijama, izradi programskih rješenja i administraciji IT sustava. Zajedno s ovogodišnjima, HEP je do sada dodijelio ukupno 893 nagrade. IMAM ŽICU! najdugovječniji je društveno odgovorni projekt u Hrvatskoj koji spaja gospodarstvo s obrazovnim sustavom. HEP njime želi pomoći stvaranju baze stručnjaka koji će imati priliku zaposliti se i ostati u Hrvatskoj i tako se uključiti u razvoj hrvatskog gospodarstva.

Dobitnici nagrade Imam žicu za 2022. / Foto: HEP
Dobitnici nagrade Imam žicu za 2022. / Foto: HEP

ZA NAŠE MALE GENIJALCE – računala za 198 škola

 I treći višegodišnji DOP projekt kojeg ističemo u ovom godišnjem pregledu povezan je sa školstvom. U akciji Za naše male genijalce, već osmu godinu za redom opremamo osnovne škole novim računalima. 

  • u zadnjem je ciklusu akcije u 2022. u 34 škole otišlo je 100 novih računala, 
  • ukupno od početka akcije čini broj od 650 računala u 198 osnovnih škola diljem Hrvatske, ukupne vrijednosti u iznosu od gotovo 560 tisuća eura. 

Ulaganje u učenike i obrazovanje ulaganje je u znanje kao najvažniji društveni kapital, ulaganje je u našu zajedničku budućnost. Zato ono, kao i drugi društveno odgovorni projekti, ne samo da u doba krize ne smiju doći u pitanje, već predstavljaju 

dragocjen alat upravo za ublažavanje posljedica krize
i efikasno suočavanje s nekim budućim krizama.

Darko Alfirev
Pomoćnik direktora Sektora za korporativne komunikacije HEP d.d.

DOBRA HRVATSKA
Siječanj, 2022. 

www.odgovorno.hr
odgovorno@odgovorno.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img