spot_img

HRVATSKA LUTRIJA: Projekt društvenog marketinga TKO ZAPRAVO POBJEĐUJE – afirmacija preventivnog programa kockanja mladih u RH, osvješćenje mladih i cijelog društva za odgovorno igranje na sreću

Hrvatska Lutrija d.o.o. priređuje igre na sreću, što uključuju lutrijske i kladioničke igre, igre na automatima, igre u casinu, te igre koje se priređuju putem Interneta. Igre se priređuju tako da budu zabavne igračima, da ih se štiti od razvoja ovisnosti, da su korisne za društvo i da budu, doista – Više od Igre. To nalaže odgovoran pristup poslovanju. Hrvatska lutrija d.o.o. članica je udruženja europskih i svjetskih lutrijskih organizacija i dosljedno primjenjuje standarde odgovornog priređivanja igara na sreću, što potvrđuje europskim i WLA certifikatima odgovornog priređivača igara na sreću.

Ovisnost postoji – mnogi su rizični činitelji tome

Ključni čimbenici koji neku igru na sreću čine opasnom i rizičnom za razvoj ovisnosti su učestalost igranja, brzina događaja i saznavanja rezultata, te subjektivni osjećaj igrača da se znanjem i vještinom može utjecati na ishod, odnosno na dobitak.  Naglašeno rizična igra je sportsko klađenje, najviše za mlade, ali i za odrasle.

„83% hrvatskih srednjoškolaca se prije punoljetnosti bar jednom u životu kladilo, kockalo ili okušalo u nekoj drugoj igri na sreću. Svaki treći srednjoškolac se redovito kladi na sportske rezultate. Na žalost ni mladi, a ni njihovi roditelji ne smatraju da su igre na sreću jako štetne i opasne, a upravo zbog kockanja i klađenja oko 12 posto hrvatskih srednjoškolaca ima ozbiljne, štetne psihosocijalne posljedice.“ – navodi doc.dr.sc. Neven Ricijaš s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu.

Dostupnost igara na sreću naglo je porasla, a tržište je postalo zasićeno legalnim i ilegalnim priređivačima pa ovisnost o kocki kod maloljetnika postao poseban brzorastući problem društva.

Hrvatka lutrija u suradnji s drugima u razvoju preventivnih aktivnosti i odgovornog igranja na sreću – projekt KOCKANJE MLADIH U HRVATSKOJ

Hrvatska Lutrija d.o.o. uvidjela je nedostatke u sustavnom pristupu problemu ovisnosti i započela  akcije  istraživanja i iznalaženja potencijalno zainteresiranih dionika. U izuzetno malom krugu dionika ostvarena je kvalitetna komunikacija i suradnja.

Od 2010. godine Hrvatska Lutrija podupire znanstveno-istraživački projekt „Kockanje mladih u Hrvatskoj“ u okviru kojeg se je razvio i prvi nacionalni preventivni program kockanja mladih pod nazivom „Tko zapravo pobjeđuje?“ realiziran u suradnji s Edukacijsko rehabilitacijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

Ciljevi ovog preventivnog programa su osvijestiti i educirati mlade ljude, prezentirati iskrene i informacije o igrama na sreću  jer često djeca misle da je klađenje lagan način zarade novaca i korisno utrošeno vrijeme – pa eto postaju „vrsni znalci“ sportskih prilika, često potencirani od strane prijatelja koje djeca prihvaćaju da bi se uklopila u željeno društvo, tzv. pritisak okoline. Projekt „Tko zapravo pobjeđuje?“ trenutno je u završnoj fazi i trebao bi u srednjim školama zaživjeti s početkom nastave u rujnu 2017.

Radi bolje integracije mjera društveno odgovornog poslovanja u sveukupno poslovanje, uspostavljeno i Povjerenstvo za DOP, sastavljeno od 9 članova iz različitih organizacijskih jedinica.

U projekt izrade materijala i edukativnih sadržaja za prevenciju od kockanja u mladih (projekt „Tko zapravo pobjeđuje“) ukjučeni su svi strateški dijelovi organizacije, od Uprave do Ureda za strateški razvoj u kojem je pozicionirana služba za DOP.

Osim financijskih sredstava uložena u istraživanja, tu su i sredstva namijenjena edukaciji zaposlenika Hrvatske lutrije i dionika.

Hrvatska Lutrija se iskazala i kao primjer i poticanju komunikacije između znanstvenika i stručnjaka iz područja ovisnosti i državnih regulatora.

Svojim predanim partnerstvom tim sa Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta pod vodstvom doc.dr.sc. Nevena Ricijaša pomaže nam svakodnenovo u tome da dobivena profesionalna znanja uspješno primjenimo u praksi.

Bilo bi izuzetno dobro rješenje kad bi se ovom pristupu odgovornog poslovanja, kakav je u Hrvatskoj lutriji, priključili i drugi priređivači – time bi se pokrenula šira društvena intervencija s ciljem izgradnje sigurnog okruženja za igranje, za dosljednije poštivanje zakonskih normi u vezi sa zabranom kockanja u maloljetnih osoba. I, na koncu, puno bi se više subjekata uključilo u sanaciju velikih posljedičnih problema koje iza sebe ostavlja neodgovorno priređivanje igara.

Zagovaranje projekta unutar poduzeća podrazumijevalo je aktivan rad na poboljšanju postojećih politika i praksi, a zagovaranje izvan poduzeća sastojalo se u osvješćivanju igrača i javnosti o štetnosti uključivanja maloljetnih osoba u igre na sreću.

Upravljanje projektom, troškovi, komunikacija…

na fotografiji su Irena Krklec i doc.dr.sc. Neven Ricijaš.

Nositelj projekta je  Edukacijsko rehabilitacijski fakultet sveučilišta u Zagrebu, a voditelj projekta doc.dr.sc. Neven Ricijaš, član Odsjeka za poremećaje u ponašanju, te tim koji se sastoji od sljedećih suradnika – dr.sc. Dora Dodig, doc.dr.sc. Valentina Kranželić, dr.sc. Aleksandra Huić. Ključne projektne aktivnosti definirane su ugovorom. Od strane Hrvatske Lutrije tim su činili članovi povjerenstva za DOP i voditeljica Irena Krklec, univ.spec.oec. U osmišljavanju i kreiranju edukativnog materijala za prodavače Hrvatske Lutrije koji je razvijan paralelno sa ostalim sadržajem, kako bi se povezalo gradivo za škole i materijali za prodavače na Edukacijsko rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu organizirane su fokus grupe djelatnika HL-a.

Svi resursi se pomno planiraju, a izvršenje svake faze projekta praćeno je odgovarajućim izvještajima. Trošak prvog djela projektnih aktivnosti iznosio je 75.000,00 kuna. Tu su još i troškovi tiskanja edukativnog materijala – priručnika u nakladi 200 primjeraka kao i radnih bilježnica u nakladi 1500 primjeraka…

Komunikacija je prilagođena različitim ciljanim skupinama. Interno su korišteni svi komunikacijski kanali, primjerice intranet,  interno glasilo Bubamara, a što se tiče komuniciranja eksternoj javnosti korištene su web stranice, godišnja izvješća, nastupi u radio i tv emisijama, stručnim skupovima.

Rezultati istraživanja „Kockanje adolescenata u gradu Zagrebu“ (2010.) te „Navike i obilježja kockanja adolescenata u urbanim sredinama u Republici Hrvatskoj“ (2011.) i „Sportsko klađenje i druga rizična ponašanja hrvatskih srednjoškolaca (2015.)“ prezentirani su i distribuirani među uključenim partnerima te objavljeni na web stranicama Hrvatske Lutrije, www.lutrija.hr

Podcrtavamo društvene i poslovne koristi

Sve navedene aktivnosti usmjerene su ostvarivanju postavljenih projektnih ciljeva koji obuhvaćaju suzbijanje i sprječavanje pojave ovisnosti o kocki među djecom i mladima te rizičnog ponašanja djece i mladih vezano uz eksperimentiranje sa igrama na sreću.

Ukoliko se igre priređuju na odgovoran način one su korisne za društvo – omogućuju zabavu i igru, a generiraju i sredstva koja se vraćaju društvu i dalje za društveno korisne djelatnosti. Kad se igre priređuju na neodgovoran način, dovodi to do razvoja široke i visoke ovisnosti o igrama na sreću, a onda i svih negativnih utjecaja po život ovisnika – trošenja velikih iznosa novca, ulazak u dugove – prodaju imovine, destabilizaciju obitelji i budućnosti svoje djece… Utječe to na posao pa i na gubitak posla te spremnost na rizične radnje (Do novca treba doći na bilo koji način!).

Hrvatska Lutrija d.o.o. i nadalje namjerava podržavati program.

Jednako su važni, ako ne i važniji, neki naši praktični koraci. Naime, iako je Zakonom o igrama na sreću zabranjeno primanje uplata od osoba mlađih od 18 godina, Hrvatska Lutrija d.o.o. je zauzela stav da maloljetnike nikako ne dovodimo u kontakt s igrama na sreću. Nadalje,  maloljetnicima nije dozvoljeno ni biranje ekspres ili instant lutrije u prisutnosti roditelja. Učinili smo to uvažavajući apel stručnjaka na nezrelost mladih do 18 godina da zauzmu ispravan stav prema igrama na sreću.

Plan za 2017.

Plan za 2017. godinu obuhvaća provođenje najvažnije aktivnosti cijelog projekta – izlazak na „teren“, među učenike – izvođenje predavanja i radionica te podjelu info-materijala u 15 zagrebačkih i 15 škola iz ostalih gradova u RH .  I dalje ćemo podržavati rad udruga za liječenje ovisnosti o kocki (KLOK). I dalje ćemo upućivati mlade i građane na odgovorno igranje i smanjivanje rizika od pojave ovisnosti, kako radimo i sad na svim našim prodajnim mjestima i na portalu.

Pristup Hrvatske lutrija uvažava ljudska prava djece i mladih na razvoj do punog potencijala, podiže svijest u roditelja i građana i, nadamo se, razvija odgovorniji pristup igrama na sreću u cijelom društvu, počevši od od priređivača, zakonodavca pa do roditelja i samih maloljetnika na čijim se leđima sve ovo tako žestoko slama.

Igrajmo, zabavimo se, ali uvijek odgovorno.

Irena Krklec
specijalistica za društveno odgovorno poslovanje

Igor Zlatevski
direktor Ureda za strateški ravoj

www.odgovorno.hr

Sukladno Metodologiji oblikovanja DOP primjera

Ožujka 2017.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img