spot_img

GRAWE Hrvatska.: slika društveno odgovorne tvrtke, start u 2022.

GRAWE HRVATSKA odaje dojam u važnom! Kontinuiranim očitovanjem zalaganja za društvenu odgovornost i održivost, javno potvrđuje ono specifično što svugdje čini  onu značajnu razliku i dodanu vrijednost! Prvo što se uočava – na naslovnici portala grawe.hr ističe se kategorija „Održivost/ Svjesni svoje odgovornosti“, što je dosta rijetko u praksi naših velikih i srednjih poduzeća. Dodatno tomu, u „Izjavi o održivom razvoju“ pridobiva druge jasnim nizom načela koja tvrtka slijedi, čime se rukovodi, u što ulaže vrijeme, energiju, sredstva (vidite dolje). Tvrtka objavljuje godišnja izvješća pod jasnim i usmjeravajućim naslovom: „Službeno izvješće o društveno odgovornim aktivnostima“. 

Tvrtka GRAWE ima geslo, usmjereno jednako zajednici, tržištu i zaposlenicima: „Sveukupnošću svog djelovanja dugoročno mijenjamo zajednicu i svijet na bolje!“

GRAWE Hrvatska najuspješnija tvrtka kćer u koncernu GRAWE i uspješna na tržištu, dobar građanin u zajednici

GRAWE Hrvatska: 700 zaposlenih, 66 poslovnica, poslovna stabilnost, odgovornost prema zajednici. GRAWE Hrvatska je i najuspješnija tvrtka kćer austrijskog koncerna GRAWE Insurance Group, koji će uskoro navršiti 200 godina, budući da se djelatnošću osiguranja bavi od 1828. godine. Potvrđuje se i ovime jedna istina, dosad nedovoljno isticana u nas i u EU, a kojoj dokaze nalazimo u više primjera hrvatskih poduzeća uspješnih i širim okvirima, europskim i svjetskim: „Hrvati umiju biti veoma dobri upravljači i radnici.“

GRAWE u Hrvatskoj bilježi 28 godina uspješnog poslovanja (1993.-2021), što dokazuje do sada svake godine i pripis dobiti korisnicima po policama životnog osiguranja – dokaz je to pozitivnog i stabilnog osiguravajućeg društva. Dobit je uvjet održivog biznisa, ali ne jedini cilj održivog poslovanja. Konstantan rad na razvoju, koji ide u više smjerova, svjedoči dugoročnu usmjerenost GRAWE-a na korisnika i zadovoljstvo zaposlenika i zajednice:

  • razvoj lepeze usluga,
  • razvoj odnosa s korisnicima 
  • razvoj odnosa sa zajednicom u kojoj poslujemo 

***

grawe2

Korporativna izjava GRAWE Hrvatska:

Održivi razvoj jedna je od strateških odrednica našeg poslovanja!“

(Napomena: Naglašavanje pojedinih načela boldiranjem u ovoj izjavi dio je obrade teksta u uredništvu odgovorno.hr) 

Dugoročno i održivo poslovanje za GRAWE Hrvatska d.d., kao društva za osiguranje u sastavu GRAWE Grupe koja ima gotovo 200-godišnje iskustvo u djelatnosti osiguranja, nije nama tek puka krilatica. Za nas – poduzeće koje je svjesno svoje odgovornosti, to je koncept koji živimo.

Svoju poslovnu filozofiju temeljimo na dugoročnom planiranju budućnosti i podizanju svijesti o očuvanju i zaštiti najvećih životnih vrijednosti. Raznim aktivnostima osvještavamo dobre navike građana,  poput štednje, zdravog načina življenja i volontiranja, potičući sve s kojima dolazimo u susret i na usvajanje pozitivnih održivih navika u praksi. Time dugoročno mijenjamo zajednicu i svijet na bolje!

Iznimno smo aktivni u financijskoj edukaciji javnosti, prvenstveno mladih. Nastojimo pridonijeti boljem razumijevanju pojmova i proizvoda koji omogućuju financijski sigurniju budućnost, odnosno podizanje financijske pismenosti građana na višu razinu.

Naša suradnja s lokalnim zajednicama u kojima poslujemo i živimo neraskidivo je utkana u poslovanje poduzeća. Svjesni smo da je naša posvećenost tome da budemo odgovoran „korporativan građanin“ iznimno važna za naše poslovne uspjehe i da najveću ulogu u tome imaju radnici, koji se spremno odazivaju na sudjelovanje u volonterskim aktivnostima.

Kao osiguravatelj koji obavlja poslove životnih osiguranja nastojimo ostvarivati primjerene prinose za naše korisnike i dugoročno ispunjavati preuzete obveze. 

Ulažemo oprezno i sigurno, što potvrđuje činjenica kako u svakom trenutku možemo podmiriti sve obveze iz svih ugovora o osiguranju. Kako bi se zaštitili korisnici te osiguravao održiv ekonomski rast, kvalitetno uravnotežena struktura kapitalnih ulaganja nudi dugoročnu sigurnost i visoke stope prinosa, promatrano s aspekta rizika, prinosa i zahtjeva u pogledu kreditnog rejtinga. U 27 godina postojanja, svake smo godine pripisali dobit korisnicima po policama životnog osiguranja, što je najbolji dokaz pozitivnog i stabilnog osiguranja dostupnoga javnosti.

U našem portfelju proizvoda zasad je zastupljen jedan održivi proizvod životnog osiguranja kod kojeg ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja koji ispunjava kriterij održivosti i socijalne odgovornosti (https://www.grawe.hr/grawe-invest-4u) . Sukladno tome, rizici održivosti i preferencije naših korisnika u pitanjima okoliša, društva i korporativnog upravljanja uzimaju se u obzir prilikom pružanja usluga Društva.

Politika primitaka usklađena je sa zahtjevom za uključenost rizika održivosti utoliko što naše strukture primitaka i nagrađivanja promiču održivo postupanje prema zaposlenicima orijentirano na vrijednosti. Uravnoteženošću fiksnih i varijabilnih primitaka nastoji se izbjeći preuzimanje rizika koje bi narušilo interno postavljena ograničenja dopuštenih rizika. Prilikom izračuna varijabilne komponente primitaka uzimaju se u obzir i ostvareni godišnji ciljevi i održivi poslovni rezultat.

U cilju stvaranja održivog i kvalitetnog odnosa s našim korisnicima, distribucija naših proizvoda usmjerena je isključivo na one proizvode osiguranja koji na najbolji način odgovaraju zahtjevima i potrebama korisnika.

***

grawe3GRAWE projekt „poKRENI “, još od 2016. motivira na aktivan život

Polazeći od poslanja osiguravajućeg društva, GRAWE sustavno pokreće akcije kojima je cilj poticati ljude na zdrav život i kretanje, da učine nešto za sebe, na svoju dugoročnu dobrobit.  U tom smislu lansiran je 2016. dugoročni projekt pod nazivom „PoKRENI“. Poanta je projekta motiviranje na aktivan život, u ovom slučaju na trčanje, budući je nekako općenito najjednostavnije, lako dostupno i izvedivo i (gotovo) svatko to može. Uz motiviranje trkača (onih koji već trče), organizatorima je važno da trkači u svojem okruženju motiviraju druge da se priključe, i trkača je bilo sve više. 

Tome je, na kraju, nadodana još jedna specifična nadogradnja projekta: kad već trčite, poruka je trkačima, poklonite svoje istrčane kilometre (čisto simbolično), nekome kome je određena pomoć posebno potrebna. Zajednički je „dogovor“ trkača i GRAWE-a: kad istrčimo 100.000 kilometara. GRAWE će donirati neku udrugu iznosom od 100.000 kuna. Sreća je time umnožena: dobro se osjećaju oni koji dobiju, ali i oni koji tome doprinose – trkači jer čine nešto dobro za zajednicu. 

I tako svake godine od 2016., podrškom trkača u okviru projekta „poKRENI – doniraj svoje kilometre“, iz GRAWE-a kreće financijska pomoć tamo gdje treba, i to:

grawe4

  • 2021. – Klinički bolnički centar Osijek (pedijatrija)
  • 2020. – Udruga amputiranih grada Zagreba i Zagrebačke županije (UAZ)
  • 2019. – Udruga amputiranih grada Zagreba i Zagrebačke županije (UAZ)
  • 2016. – 2018.: Udruga Krijesnice, Udruga Veliko srce malom srcu, Hrvatski savez udruga dijabetičara…

***

Dvije godine projekt „poKRENI“ pomaže netrkačima–osobama s posebnim potrebama, da potrče i oni 

Da li ste li znali da u Hrvatskoj do 2019. ni jednom djetetu s amputiranim i/ili oštećenim donjim ekstremitetima nije bila dostupna tzv. aktivna proteza, koja bi mu omogućila da odrasta ravnopravno s vršnjacima, uživa u igri ili sportu, i to zato što takve proteze nisu na popisu odobrenih pomagala HZZO-a? Proteze koje ta djeca uobičajeno dobivaju omogućavaju im samo ono osnovno: hodanje i estetsku funkciju. I ništa drugo. Čak i one svakodnevne, „obične“ aktivnosti, poput penjanja i silaska stubama, vezanja obuće na protezi, njima su nezamislive. Kad smo to u GRAWEU osvijestili, odlučili su da povežu svoj „stari“ i afirmirani postojeći projekt „PoKRENI“, a koji provode od 2016. s ciljem poticanja sugrađana na promjenu i usvajanje važnih zdravih navika kao temelja za kvalitetniji život i budućnost. KAKO?

U sklopu inicijative „PoKRENI – pokloni svoje kilometre“ GRAWE je pozvao trkače da svoje istrčane kilometre prijave – pripišu putem mobilne aplikacije, tj. „poklone“ zajedničkom cilju: sakupiti 100.000 km. Kad su trkači uspjeli prikupiti ciljnu kilometražu, GRAWE je doniralo 100.000 kuna udruzi amputiranih Zagreb, a taj je novac iskorišten upravo da bi se nabavile sportske proteze za 3 djece, ukupno 6 u dvije godine.

2020. – Cilj u 2020. postignut u rekordnom roku – za samo 31 dan. O uspjehu izazova u 2020. najbolje govori činjenica da je cilj ostvaren u rekordnom roku. U samo 31 dan trkači su, uz sva epidemiološka ograničenja i izazove, prikupili 100.000 km i time osigurali 100.000 kuna za troje mladih – Antoniju (15), Bornu (14) te Ivana (5)

grawe52019. – Prva iskustva – prvo darivanje ortopedskih pomagala za troje potrebitih zahvaljujući inicijativi PoKRENI i izazovu „POKRENI – pokloni svoje kilometre“ više od 1500 trkača poklonilo je tri puta više kilometara nego što je bio cilj i u suradnji s Udrugom amputiranih grada Zagreba i Zagrebačke županije (UAZ) i predsjednicom UAZ-a Anom Sršen, pristupili smo prvoj trojki takve djece. Bili su to Marija (11 godina), Klea (7 godina) i Karlo (9 godina).

grawe6Pomoću donacije, koju su svojim kilometrima osigurali trkači, ovi su mladi počeli novu školsku godinu ravnopravno sa vršnjacima. Pomoću aktivnih proteza napokon se mogu posvetiti sportu koji vole. Njihov je život dobio novi smisao, ništa više nije isto!

Predsjednica Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i zagrebačke županije (UAZ), gđa. Ana Sršen komentirala je uspjeh, ostvaren u izazovnim uvjetima:

„Nevjerojatna je energija svih trkača koji već drugu godinu nesebično sudjeluju u prikupljanju kilometara za našu djecu. Hvala im na svakom pretrčanom, poklonjenom kilometru kojim su osigurali djeci bez donjih ekstremiteta da osjete trkački pokret, nužan ne samo za sport i aktivan život, već za njihovu bolju i mobilniju svakodnevnicu. Ovom inicijativom želimo poručiti da današnja tehnologija može nadoknaditi tjelesno oštećenje i omogućiti djeci jednakost s vršnjacima i život ispunjen samopouzdanjem!“

***

grawe7Poruka iz GRAWE-a: Koga biste Vi mogli pokrenuti? Razmislite i pridružite se inicijativi! Krenimo zajedno u pozitivne promjene!

Reference:
Sluzbena_izjava_poduzeća_o društveno odgovornom poslovanju: OVDJE 
članci www.odgovorno.hr

DOBRA HRVATSKA/ GT
Prosinac, 2021.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
Nema spama, samo dobro, odgovorno i održivo!Prijavite se i Vi na naš Newsletter.