spot_img

IZNENAĐENJE U FONDU! Prijavljena čak 648 projekata za energetsku obnovu zgrada!

Neočekivano velik interes vlasnika stanova!

Na natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada, koji je istekao u ponoć 31. siječnja, u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pristiglo je čak 648 projektnih prijedloga energetske obnove višestambenih zgrada, od kojih je 616 dobilo Izjavu o spremnosti projektnog prijedloga. Riječ je o investicijama većim od milijardu kuna, a traženi iznos bespovratnih sredstava je 629 milijuna kuna. To je čak i više od cjelokupnog iznosa dobivenog iz fondova Europske unije za tu namjenu za razdoblje od 2014. do 2020., koji iznosi 70 milijuna eura.

Ni u najoptimističnijim prognozama nije se očekivao ovoliki interes građana. Bilo je predviđeno oko 152 milijuna kuna za sufinanciranje obnove višestambenih zgrada, no iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja umiruju građane i poručuju da će za sve koji udovoljavaju kriterijima biti novca. Po prvi put ove godine obnova višestambenih zgrada sufinancira se novcem iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program Konkurentnost i kohezija, pa su i uvjeti prijave bili prilagođeni EU procedurama. Stoga je i natječajna dokumentacija ovog puta bila zahtjevnija. Upraviteljima i predstavnicima stanara cijelo su vrijeme savjetima pomagali zaposlenici Fondovog sektora za energetsku učinkovitost. Oni su detaljno pregledali oko 700 projekata. Za četiri mjeseca bit će poznato tko je prošao na natječaju te će ministar graditeljstva donijeti odluku o prihvaćenosti projekata, što nestrpljivo iščekuje 17.000 stanara koji se nadaju obnovi. Prvi radovi na zgradama očekuju se u lipnju ove godine.

Najviše je projekata primljeno iz Rijeke – 128, zatim iz Zagreba 80, Splita 30, Osijeka 27, Pule 25, Labina 22, Pakraca 21, Velike Gorice 20, Zadra 14, Siska 12, Čakovca 12, Vinkovaca, Varaždina i Karlovca po 11. Najveći je planirani projekt obnove zgrada u Velikoj Gorici u vrijednosti investicije 15,4 milijuna kuna. Više …

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img