spot_img

Kreće potraga za prvim hrvatskim ‘Najdonatorima’

Tvrtkama koje su se tijekom ove godine istaknule u doniranju hrane prvi će se puta u proljeće iduće godine dodijeliti priznanje – Najdonator. Kriterij za dodjelu nagrade temeljit će se na službenim podacima o financijskom poslovanju tvrtke za prethodnu godinu kao i o donacijama koje su tvrtke dužne prijavljivati prema Pravilniku o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane.

‘Najdonator’ će se dodijeliti u kategoriji velikih proizvođača i trgovaca hranom te pekara.

‘Priznanje će se dodijeliti tvrtkama koje su se istakle doniranjem hrane u 2017. godini. Svrha je inicijative nagraditi društveno odgovorno poslovanje tvrtki, jer neke svojim donacijama hrane pomažu tisućama korisnika socijalnih samoposluga i pučkih kuhinja. Njihove akcije često prođu ispod radara, a mi smatramo da se za solidarnost treba odati priznanje’, najavila je prilikom predstavljanja inicijative ‘Najdonator’ europarlamentarka Biljana Borzan u Zagrebu.

Prekomjerno bacanje hrane problem na globalnoj razini

Prema procjenama Europske komisije za zdravlje, u Europi se godišnje baci čak 88 milijuna tona hrane, što je gotovo 20 posto sve proizvedene hrane, uz troškove koji iznose vrtoglavih 143 milijardi eura. Problem otpada hrane već je pet godina jedan od ključnih problema Europske unije, stoga je Europski komisija predložila akcijski plan kojim bi se do 2030. godine smanjila količina bačena hrane za 50 posto

Godišnju dodjelu priznanja Biljana Borzan pokrenula je zajedno s Mrežom hrane kako bi se nagradili istaknuti donatori hrane u Hrvatskoj koja prema procjenama, godišnje baci preko 400.000 tona hrane.

Dodatne informacije o nagradi pronađite ovdje.

Foto: biljanaborzan.eu

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img