spot_img

MICROSOFT, CARNET, MOZS: 50 škola povezano WiFi mrežom u velikom zajedničkom projektu

Microsoft, Samir Benkmakhlouf, Jullietta Valls Noyes, US Ambassador, CARNet, Zvonimir Stanić, Tehnička škola Ruder Bosković, Durdica Fustar, ravnateljica, Microsoft, Ivan Vidaković, MZOS Hrvoje Šlezak

Širom Hrvatske, 30 osnovnih i 20 srednjih škola s više od 26.000 učenika koristit će WiFi mrežu u učionicama zahvaljujući uspješnoj implementaciji projekta od strane Microsofta Hrvatska i CARNeta i uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Povodom uspješnog završetka tog projekta, MICROSOFT Hrvatska doo, Hrvatska akademska i istraživačka mreža (CARNet) i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta organizirali su svečanost u Tehničkoj školi Ruđer Bošković u Zagrebu, 20. rujna 2016.

Osim brzog pristupa Internetu, škole će dobiti visoku razinu sigurnosti i kontrole spajanja na mrežu s obzirom da će učenici moći pristupati mreži samo kroz njihove AII@edu identitete čime automatski dobivaju pristup školskom sustavu te MS Officeu 365.

Projekt je u potpunosti financiran od strane tvrtke Microsoft Hrvatska i provodi se u suradnji s CARNetom i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, kao dio usmjerenja Microsofta na pružanje korištenja moderne tehnologije u svakodnevnoj nastavi i pomaganje mladim generacijama da postanu konkurentni na tržištu rada.

Implementacija Wi-Fi mreže u osnovnim i srednjim školama širom Hrvatske je samo jedan od brojnih Microsoft projekata u području obrazovanja. Treba naglasiti kako je Microsoft kompletnom obrazovnom sustavu u Hrvatskoj, od osnovnih škola do fakulteta, ustupio besplatno korištenje Office 365 Education,  koji uključuje Office Online (Word, PowerPoint, Excel i OneNote), 1TB OneDrive kapaciteta za pohranjivanje podataka, Yammer te Sharepoint stranice. Uz to, svi nastavnici i učenici imaju pravo besplatno preuzeti i instalirati Office aplikacije na 5 računala. Usluga je dostupna za 800.000 učenika, studenata, nastavnika, profesora i drugih djelatnika obrazovnih ustanova, a s obzirom da korištenje ovog softvera zahtijeva većina poslodavaca, društvena korist je nesumnjivo velika. Besplatno korištenje Office 365 je sastavni dio Education Transformation Agreement (ETA), potpisanim s MZOS-om, koji omogućuje izvrsnost i inovaciju te razvijanje vještina potrebnih za poslove 21. stoljeća.

***

Na događaju kojemu su prisustvovali ravnatelji škola uključenih u projekt, predstavnici obrazovnih agencija te visoki dužnosnici, okupljenima se obratio zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Hrvoje Šlezak, američka ambasadorica u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes, ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić i direktor Microsofta Hrvatska i BiH Ivan Vidaković. Tijekom prezentacije Samir Benkmakhlouf, Microsoft Connectivity Solutions Director, naglasio je kako je nužno prihvatiti digitalnu transformaciju koja se događa u obrazovnim sustavima širom svijeta. Ovaj projekt će omogućiti bolju povezanost za više od 26.000 učenika što ujedno omogućuje i ulaz u “svijet znanja” i kao što naglašava Alexander Toledo Leite, glavni direktor MS Connectivity, na ovaj način organizacije, zaposlenici i učenici, u mjestima gdje dosad nije postojala dobra povezanost, dobivaju pristup cloudu.
Tijekom događaja, Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska i BiH, rekao je: “Internet se danas smatra jednim od temeljnih prava, a ovaj projekt je jasan pokazatelj kako će izgledati budućnost modernog obrazovnog sustava. Internet je promijenio način kako komuniciramo, učimo, radimo ili se zabavljamo, pa je povezivanje nužnost. Fokusirajući se na tehnologiju i umrežavanje u obrazovanju, Microsoft pomaže učenicima ovladati digitalnim vještinama i kompetencijama koje će biti potrebne za predstojeću četvrtu industrijsku revoluciju“.

“U današnje vrijeme život bez Interneta gotovo je nezamisliv. Stoga je uz moderan način života i razvoj digitalne tehnologije potrebno razvijati i sustav obrazovanja i stvarati digitalno kompetentne i informatički pismene učenike. Projektom implementacije bežičnog Interneta, u 50 osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske, učenicima i nastavnicima omogućit će se brz i pouzdan pristup Internetu, a samim time i širokom spektru informacija te novim znanjima”, rekao je ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić te dodao kako će pristup bežičnom Internetu također olakšati poslovanje ravnateljima i administrativnom osoblju škole, a nastavnicima i učenicima, između ostaloga, i korištenje e-Dnevnika i drugih CARNetovih usluga.

50 osnovnih i srednjih škola koje su povezane putem Wi-Fi mreže:

Ekonomska škola PulaEkonomska škola Šibenik

Elektrotehnička i prometna škola Osijek

Elektrotehnička škola

Gimnazija Karlovac

I. gimnazija Split

I. osnovna škola Varaždin

III. osnovna škola Čakovec

IX. gimnazija Zagreb

Komercijalno-trgovačka škola Split

Medicinska škola Osijek

Obrtnička škola Split

Osnovna škola “Brda” Split

Osnovna škola “Ivan Goran Kovačić” Slavonski Brod

Osnovna škola “Marjan” Split

Osnovna škola “Mato Lovrak” Nova Gradiška

Osnovna škola “Otrići – Dubrave” Otrić – Seoci

Osnovna škola “Split 3”

Osnovna škola “Turnić” Rijeka

Osnovna škola “Vladimir Nazor” Đakovo

Osnovna škola Bartula Kašića Zadar

Osnovna škola Brod Moravice

Osnovna škola Donja Stubica

Osnovna škola Frana Krste Frankopana Osijek

Osnovna škola Ivana Gundulića Zagreb

Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec

 

Osnovna škola Josipa Broza KumrovecOsnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog

Osnovna škola Nikola Tesla

Osnovna škola Nikole Hribara Velika Gorica

Osnovna škola Orebić

Osnovna škola Popovača

Osnovna škola Rudeš

Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Senj

Osnovna škola Smiljevac

Osnovna škola Stjepana Kefelje Kutina

Osnovna škola Stjepana Radića Metković

Osnovna škola Trnsko Zagreb

Osnovna škola Vrbani

Prva srednja škola Beli Manastir

Srednja škola Ivanec

Srednja škola Metković

Srednja škola Pregrada

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok

Tehnička škola Ruđera Boškovića Zagreb

Tehnička škola za strojarstvo i mehatroniku

Upravna škola Zagreb

XI. gimnazija Zagreb

Gimnazija dr. Mate Ujevića Imotski

Osnovna škola Odra Zagreb

 

 

Za više informacija kontaktirajte:

Microsoft Hrvatska

Goran Pivarski

Voditelj odnosa s javnošću

E-mail: a-gopiva@microsoft.com

M: 099 4802 001

Alert d.o.o.

Nina Šmigmator

PR Director

E-mail: nina@alert.hr

M: 098 355 943

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img