spot_img

NACIONALNI PARKOVI: izuzetna priča s 260 zadovoljnih i uspješnih volontera u 2016.

Volontiranje u nacionalnim parkovima i parkovima prirode jedan je od onih vrijednih i kompleksnih projekata sa najširom paletom dobrobiti za pojedince i društvo. Rad za opće dobro, razvoj radnih navika, boravak u prirodi.. pretvara se u doživljaj koji ne zaboravljamo. A parkovi dobivaju podršku i pomoć….

***

Jeste li ikad sanjali o tome da u prekrasnoj prirodi Kopačkog rita promatrate ptice? Ili da na obroncima Učke od prirodnih materijala izrađujete umjetničke instalacije na otvorenom? Ili možda da se okušate u tradicijskom vrtlarstvu u Lonjskom polju, da od otpada čistite plaže i skrivene uvale na Mljetu i Lastovu, brinete se o planinskom bilju u botaničkom vrtu na Sjevernom Velebitu, prebrojavate vodozemce i kornjaše na Medvednici ili pazite na magarce na planini Biokovo?

Za mnoge je to i dalje samo san. Ali, za 260 volontera, koji su u 2016. sudjelovali u nekom od programa volontiranja u nacionalnim parkovima i parkovima prirode, bilo je to ostvarenje snova. Naime, suradnjom Ministarstva zaštite okoliša i prirode (MZOIP) te osam nacionalnih parkova i 11 parkova prirode osmišljen je 31 program volontiranja u nacionalnim i parkovima prirode. Svi su programi navedeni i detaljno opisani na posebnoj internetskoj stranici MZOIP-a: http://volonteri.parkovihrvatske.hr/hr/. Zainteresirani će ondje pronaći i obrazac za prijavu.

U većini je programa volonterima osiguran besplatan prijevoz, smještaj i hrana. Volonteri rade od četiri do sedam sati dnevno uz jedan slobodan dan tjedno, pa imaju dovoljno vremena za šetnje i uživanje u prirodi, kupanje, čitanje i druženje. Stoga su mnogi volonteri, osobito oni koji su volontirali tijekom ljeta, u ovim programima pronašli idealan odmor.

Jedan je od njih i 25-godišnji Filip Flauder, student novinarstva i sociologije iz Osijeka. Filip je volontirao u dva programa.

­– Bilo je to prekrasno i poučno iskustvo kojeg ću se rado sjećati cijeli život. Najprije sam dva tjedna proveo u NP Sjeverni Velebit gdje sam radio kao njegovatelj planinskog bilja u botaničkom vrtu na Zavižanu. Plijevili smo korov, okopavali i zalijevali biljke. Bili smo smješteni u preuređenoj pastirskoj kolibi, a hranili smo se zdravom hranom toga kraja. Nije mi bilo teško raditi jer volim rad na zemlji, a u slobodno sam vrijeme čitao, meditirao i šetao. Odmah nakon toga otišao sam u NP Mljet gdje sam tjedan dana radio kao čistač uvala. Pet-šest sati na dan obilazili smo uvale kanuima i čistili smeće koje morska struja donosi iz Albanije i Crne Gore. Nas je petero prikupilo 200-tinjak velikih vreća smeća – ispričao nam je Filip.

I Maja Dujlović ovog je ljeta tjedan dana volonterski čistila mljetske plaže. Maji to nije bilo prvo volontersko iskustvo – već je volontirala na festivalima, u humanitarnim organizacijama i slično, a zaposlena je u PR agenciji.

– Odličan je to spoj druženja sa zanimljivim ljudima, ugodnog ljetovanja na predivnom Mljetu i korisnog rada – kaže Maja, koja je puna riječi hvale za organizaciju volonterskog programa i koordinatora programa Damjana Aljinovića.

Studentica agronomije Maja Vidić u srpnju je volontirala na Biokovu. Zadatak joj je bio informirati turiste o Biokovu, ali i brinuti se za magarce.

– To je bilo predivno iskustvo. Osim prekrasnih pejzaža, mira i bogatstva flore i faune koja Biokovu daje posebnu čar, oduševili su me i ljudi koje sam upoznala – od stanovnika Podgore i obližnjih sela podno Biokova do zaposlenika Parka. Briga o magarcima bila je i odlična prilika za primjenu znanja naučenog na fakultetu – u dahu nam je rekla Maja.

Lucija Libernjak, studentica molekularne biologije, svoje je volontersko iskustvo obogatila cjelomjesečnim volontiranjem u PP Medvednica kao istraživačica vodozemaca.

– Bilo je vrlo zanimljivo, ali i korisno. Na fakultetu nemamo terensku nastavu, pa sam na Medvednici, na primjer, naučila određivati koordinate na terenu. Svakog tjedna jedan smo dan s rendžerom i djelatnicom parka išli na teren. Tražili smo vodozemce, određivali im vrstu, starost, spol, stanište i sve smo to zapisivali – priča Lucija, koja iduće ljeto želi provesti volontirajući na Mljetu.

***

Projekt volontiranja nacionalnim i parkovima prirode nastao je kao dio Projekta integracije u Natura 2000, a predstavljen je krajem 2015. godine. Učinjeno je to simbolično upravo na Međunarodni dan volontera, koji se obilježava svake godine 5. prosinca.

– Ovo je prva godina za koju su prijave volontera zaprimane preko jedinstvene web stranice i kroz sustav 31 volonterskog programa, koje su zajednički razvili Ministarstvo i parkovi. Proteklih godina također je bilo upita za volontiranjem te mnogobrojnih volonterskih akcija, ali ovo je prva godina otkako je uveden cjelovit sustav volontiranja – kažu u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.

Volonteri su na volonterskim poslovima u parkovima u prosjeku ostajali tjedan dana. No, bilo je i jednodnevnih ili dvodnevnih poslova, a poneki su u parkovima ostajali i cijeli mjesec. U Ministarstvu potvrđuju iznimno velik interes za ovim programom, a zaprimili su nešto više od 1000 prijava.

– Najčešće su se prijavljivale mlađe osobe te osobe srednjih godina, ali bilježimo i određeni broj osoba starije životne dobi. Napomenimo da se za neke programe traži dobra tjelesna kondicija, za neke znanje stranih jezika, a za neke specifična znanja, npr. agronomija. Većina, čak dvije trećine, prijavljenih bile su žene, a omjer onih koji su dobili priliku volontirati u parkovima je otprilike 3:5 u korist volonterki. Inače, najveće zanimanje zabilježili smo za volontiranjem u NP Mljet, za koji se prijavila svaka četvrta osoba – kažu u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.

Među prijavljenima bilo je i više stranaca, iz cijele Europe i susjedstva, a dvoje od njih je i volontiralo – državljanka Republike Srbije te državljanka Francuske.

Nisu samo volonteri zadovoljni volontiranjem u parkovima, već i stručne službe parkova. U PP Medvednica zadovoljni su volontiranjem svojih osam volontera te kažu da će i iduće godine nastaviti s postojećim programima. Također, razmatraju i mogućnost za „kreiranje višednevnog volonterskog programa za koje je bilo mnogo upita“.

– Za volontera je najvažnija motivacija, a zatim i obrazovanje jer se za neke programe traži određeni tip obrazovanja. Svaki volonterski program ima specifične zahtjeve navedene u opisu samog projekta, a volonteri sami biraju projekte. Kada odlučimo o datumu i vremenu izvođenja nekog programa, obavještavamo prijavljene volontere. Iako ima puno zainteresiranih, mnogima ne odgovara termin ili se prijave prekasno. Volonteri koji su zainteresirani za suradnju redovito su obavještavani o našim programima te ćemo sigurno naći način da ih uključimo u naš rad. Zahvalni smo svakom volonteru koji radi s nama, koji s nama dijeli posao i napore u očuvanju prirode – kaže mr. sc. biologije Snježana Malić-Limari, ravnateljica JU PP Medvednica.

Ona je i sama počela raditi u PP Medvednica kao volonterka, a volontirala je gotovo godinu dana. Tada se i „zaljubila u svaki segment rada“ u parku, prisjeća se. „Definitivno svakom preporučujem volontiranje. Koje su prednosti? Ogromna mogućnost učenja, realizacija vlastitih ideja, razvoj i upoznavanje sebe na poslu, stvaranje svoje mreže kolega u Hrvatskoj i izvan nje“, poručuje ravnateljica Malić-Limari.

I ravnatelj JU PP Kopački rit Damir Opačić smatra ovaj program vrlo pozitivnim.

– To je zaista dobra stvar za sve koji imaju afiniteta za volontiranjem, a i nama u parku je dobrodošla pomoć. Svakako ćemo i u buduće nastaviti s ovim programom – kaže ravnatelj Opačić.

U većini parkova programi za ovu godinu su zatvoreni. Kako doznajemo u Ministarstvu, prijaviti se još možete na programe u PP Medvednica („Medvednički anketar“) koji je u tijeku te u Kopačkom ritu za program „Pticopazitelja“, koji će se održavati početkom 2017. godine. No, već krajem ove godine primat će se prijave za programe za iduću, 2017. godinu.

Copyright DH – MDM

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img