spot_img

Nehumani uvjeti rada u pogonima svjetskog lidera u proizvodnji kože

Iako je riječ o jednom od  vodećih svjetskih proizvođača kože, optužena je za nehuman tretman i maltretiranju radnica. Prema navodima portala VoxFeminae, njih se vrijeđa, ponižava i maltretira do mjere da se boje otići na WC ili popiti čašu vode kako bi norma bila ispunjena. Ovakvo ponašanje od strane nadređenih doživljavaju radnici i radnice u Zlatari Bistrici, Varaždinu i Slavonskom Brodu.

Nom kako je nakon prvog priloga ekipe Provjerenog inspekcija utvrdila kako se u ovoj austrijskoj tvrtki sve odvija zakonito, iznijeli su nove dokaze i svjedočanstva. Radnice su svih osam sati radnog vremena primorane stajati u istom položaju, zabranjeno im je razgovarati jer se to smatra zabušavanjem, a ne smiju ni mijenjati higijenske uloške za vrijeme menstruacije zbog čega često imaju krvave mrlje na odjeći. Temperatura u pogonu toliko je visoka da im često dolazi hitna pomoć. Radnice su često uplakane, a većina njih koristi tablete za smirenje, o čemu je posvjedočila i njihova liječnica. Uskraćuje im se i godišnji odmor.

Vezano uz to, prošle su se godine radnici iz Zlatar Bistrice pismeno obratili sindikatu tekstila. U pismu je, između ostaloga, stajalo: “Svakodnevno slušamo prijetnje: ja ću te zgaziti, obrisat ću pod sa tobom, tako ću te udariti da će ti glava otpasti…” Radnice ovog pogona svakodnevno moraju pregledati i do 2000 komada kože. “Pa ja mislim da to nije previše za rad. Mi imamo stručne timove koji se bave normiranjem rada i oni po strukturiranim pravilima normiraju rad na način da to svakom radniku bude dostižno,” izjavio je Tomislav Cesarec, član Uprave Boxmark Leather.

Sve to za plaću ispod minimalne. Iako Uprava tvrdi da je plaća iznad zakonom propisanog minimalca, obračunske liste radnica govore kako im je plaća ispod minimalca. Plaća Ivane Rosandić za ožujak 2018. iznosila je tek oko 2600 kn. Ona nije jedina s takvim primanjima.

Dodatne informacije možete pronaći ovdje.

Izvor: VoxFeminae

Foto: Ivana Maletić, Flickr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img