Dosadašnji otpad iz proizvodnje hrane sve više postaje vrijedna sirovina za nove proizvode. Inicijativa na tom planu sve je više, održivi razvoj dobiva sve noviju i noviju potporu. Tako je s kominom grožđa iz proizvodnje vina ili sirutke iz proizvodnje sira i mnogočime ostalim.
Naši projekti dobivaju nagrade!
Projekt Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta (PBF) u Zagrebu je postao jedan od 23 finalista u izboru za RegioStars nagradu EU 2016. Finalisti dolaze iz 14 zemalja članica Europske unije, a ukupno je nominirano 104 projekta.
Riječ je o projektu koji razvija tehnološke načine da se iz organskog otpada (komina) koji nastaje pri preradi grožđa u vino izdvoje bioaktivni spojevi koji se u daljoj preradi mogu iskoristiti kao kvalitetna sirovina za stvaranje novih proizvoda u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Industrijski partner PBF-u u projektu je Agrolaguna, članica Agrokor koncerna. Naime, cilj je projekta jačati spregu znanstvenog i poslovnog sektora te kroz transfer tehnologije komercijalizirati rezultate istraživanja, što je predviđeno u sljedećoj fazi. Projekt ima velik ekološki potencijal (bio-otpad će se prerađivati umjesto da onečišćuje okoliš), a i financijski (vinari izdvajaju velika sredstva za zbrinjavanje bio-otpada). Očekuje se da će ova znanstvena rješenja vrlo skoro naći svoju primjenu u proizvodnji ne samo u hrvatskim tvrtkama i OPG-ovima, već i onima iz regije.
Inače, program RegioStars nagrađuje dobre prakse – originalne i inovativne regionalne projekte koji se provode uz potporu kohezijskih fondova EU-a, a koji i drugima mogu poslužiti kao inspiracija. Pri tome su osnovni kriteriji izbora inovativnost, utjecaj, održivost i partnerstvo.
Projekt PBF-a nazvan „Primjena inovativnih tehnologija u izolaciji bioaktivnih spojeva iz organskog otpada u proizvodnji vina“ ušao je u uži izbor RegioStars nagrada u kategoriji „Održivi rast: kružno gospodarstvo“. Završna ceremonija i proglašenje pobjednika održat će se 11. listopada u Bruxsellesu.