spot_img

DOP PROLJEĆE: Novost – Cemex i Studenac pokrenuli zajednički mentorski program za buduće poslovne liderice

Odabrani mentori iz Cemexa i Studenca, muškarci i žene, mentorirat će kandidatkinje iz druge kompanije te time funkcionirati kao njihovi vanjski mentori. Mentorski proces usredotočit će se na liderske vještine i osobni razvoj te će trajati šest mjeseci kroz 30-ak sati.

Cemex Hrvatska je najveći regionalni proizvođač građevinskih materijala, a Studenac vodeći maloprodajni lanac u Hrvatskoj po veličini prodajne mreže. Vođeni jednakim ciljevima zajednički su pokrenuli jedinstveni suradnički projekt – mentorski program namijenjen osnaživanju žena u svojim organizacijama.

Mentorski program za žene potaknut je istraživanjima koja su pokazala kako muškarci češće dobivaju neformalnu podršku i mentorstvo, ali i da su žene manje uključene u poslovne mreže. Bez dobre povezanosti prilike za razvoj karijera su manje. Žene često same sebi nesvjesno postavljaju prepreke i zato ih je važno podržati kroz formalne programe podrške osmišljene kako bi osvijestile svoje snage te im omogućiti networking.

Uvodni sastanak, koji je označio početak projekta, uključio je i pripremnu edukaciju stručnjakinja iz edukacijske kuće HalPet. Petra Čolak i Sonja Harapin predstavile su sudionicima važnost uloga mentorstva u kompanijama za razvojni put, način postavljanja ciljeva u mentorskom procesu te metode vođenja mentorskih susreta.

Izjave zadovoljstva

„Veseli nas ne samo činjenica da je među našim kolegicama sve više kandidatkinja za ovakve mentorske programe, nego i da postoji značajan interes naših iskusnijih suradnika da posvete svoje vrijeme dijeljenju iskustva i znanja. Ideja je pala na plodno tlo kod naših kolegica u Studencu, a u zajedničkom razgovoru smo uvidjeli koliko različitih perspektiva i benefita možemo dobiti ako spojimo mentore i mentorante iz različitih organizacija“, kaže Mirela Kotarac, direktorica ljudskih resursa i članica Uprave Cemexa Hrvatska.

 „Drago mi je da mogu reći da u našoj kompaniji 88 % zaposlenika čine upravo žene, a 60 % njih je na rukovodećim pozicijama. Program mentorstva kojeg smo pokrenuli u suradnji s Cemexom dodatno će motivirati žene iz obje kompanije da osnaže i pojačaju svoje liderske vještine i sposobnosti. Izmjenom iskustava i bogatog znanja naših liderica, nadamo se da ćemo dati vjetar u leđa kako daljnjem razvoju njihovih karijera i osobnom razvoju, tako i uspješnom poslovanju naših kompanija“, izjavljuje Tatjana Jukić, direktorica upravljanja ljudskim potencijalima u Studencu.

Mentorski program Cemexa i Studenca
Mentorski program Cemexa i Studenca

Izvedba

Mentori Studenca u ovom programu bit će Branka Hrehor, direktorica upravljanja kvalitetom, Katarina Gudelj, voditeljica optimizacije poslovanja i PMO-a, Ivana Perhat, direktorica podrške upravljanja kategorijama asortimana te Tatjana Jukić, direktorica upravljanja ljudskim potencijalima. Iz Cemexa će uloge mentora preuzeti voditelj informacijske tehnologije Leo Grisogono, voditelj prodaje Joško Bašić, voditelj održavanja Damir Vučičić i direktorica ljudskih resursa Mirela Kotarac.

Tijekom mentorskog procesa, koji počinje uskoro i traje planski 6 mjeseci, organizirat će se i zajednička druženja na odabranu temu, a na samom kraju i završna svečanost. Bit će to prilika da se predstave rezultati, a bude li prvi ciklus mentorskog programa uspješan, kompanije planiraju nastaviti s programom, u kojem će se otvoriti mjesta i za muškarce kao mentorante.

Model mentoriranja na ovaj način nova je, izvorna praksa za sve nas, a vjerujemo i šire. Unijeli smo mnogo kreativnog i timskog u cijeli projekt, sigurni u valjanost ciljeva i budućih ostvarenja. Nije ni čudno što nas ovakvo zajedništvo i stvaralaštvo puni energijom i entuzijazmom.

Martina Tadin
Specijalist za komunikacije
cemex

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img