spot_img

Održana deseta konferencija o društveno odgovornom poslovanju

Deseta konferencija o društveno odgovornom poslovanju u organizaciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR) u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom okupila je predstavnike poslovne zajednice i stručnjake iz područja održivog razvoja.

Desetu obljetnicu održavanja konferencije o društveno odgovornom poslovanju obilježila je tradicionalna dodjela nagrada Indeksa DOP-a, a drugog dana konferencije desetak novih tvrtki potpisom su se pridružile Povelji o raznolikosti Hrvatska, koja već okuplja četrdesetak hrvatskih organizacija.

Dinamični program konferencije obuhvatio je četiri okrugla stola na različite teme, od uloge društveno odgovornog poslovanja u oblikovanju dodane vrijednosti za poduzeća, preko implementacije Ciljeva održivog razvoja UN-a u poslovne i javne strategije do raznolikosti kao temelj za stvaranje inovativnih, fleksibilnih i uključivih organizacija.

Doprinos ostvarenju Ciljeva održivog razvoja UN-a i ove je godine bio u fokusu konferencije, s obzirom na rastući interes gospodarstvenika za ovu temu, ali i potrebe da se ubrza napredak, ostvari snažniji angažman i suradnja svih sektora s nadležnim institucijama. Na što je upozorio akademik Ivo Šlaus koji je podsjetio na upozorenje znanstvenika na katastrofalne posljedice ignoriranja očuvanja ljudskog i prirodnog resursa te istaknuo kako je ispunjavanje Ciljeva održivog razvoja važan zadatak i ako ga ne prihvatimo, naša civilizacija neće preživjeti. „U toj priči nema predvodnika, svi moramo sudjelovati: sve države, sve kulture i sve profesije“, izjavio je akademik Šlaus.

Skandinavske zemlje prepoznate su kao one koje su ostvarile najveći napredak u doprinosu ostvarivanja tih ciljeva, a veleposlanica Kraljevine Švedske Diana Madunic predstavila je švedsku perspektivu i napore koje ova članica Europske unije ulaže u implementaciju Ciljeva održivog razvoja. Kraljevina Švedska već provodi svoj akcijski plan doprinosa ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja UN-a te je švedska vlada donijela i pravilnik o društveno odgovornom poslovanju u kojem jasno objašnjava što se očekuje od švedskih poduzeća. Istaknula je kako društveno odgovorno poslovanje nije filantropija i donacije već implementiranje održivosti u osnovnu djelatnost i način poslovanja. “Kada govorimo o održivom poslovanju, ne govorimo o dodatnom trošku, već o drugačijem načinu poslovanja. Pametnijem načinu poslovanja“, zaključila je Diana Madunic.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je u sklopu konferencije dodijelilo priznanja Poslodavac prijatelj obitelji poduzećima MAI MA.PO d.o.o., u kategoriji mikro, MEGATREND poslovna rješenja d.o.o., u kategoriji malih, Poslovna inteligencija d.o.o., u kategoriji srednjih te Ericsson Nikola Tesla d.d., u kategoriji velikih poduzeća.

I ove je godine u sklopu konferencije predstavljeno tridesetak stručnih radova iz raznih područja društvene odgovornosti, kroz sekcije o ulaganju u društveni kapital, strateškom pristupu zaštiti okoliša i upravljanju procesima za održivi razvoj. Svi prezentirani radovi obuhvaćeni su u zborniku radova konferencije.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img