spot_img

Poziv na javnu raspravu „Nejednakosti u EU i Europski stup socijalnih prava“

Commonfare Forum, SOLIDAR i Zaklada SOLIDARNA organiziraju javnu raspravu “Nejednakosti u EU  i Europski stup socijalnih prava” u srijedu, 3. listopada 2018. u Zagrebu. Zbog ograničenih mjesta, potrebno je potvrditi svoje sudjelovanje.

Rasprava će se održati u srijedu, 3. listopada 2018. od 17h do 19h u Kinu Europa (Dvorana Müller, Varšavska 3, Zagreb)

Zašto je važan Europski stup socijalnih prava?

Unatoč proklamiranom cilju zajedničkog prostora solidarnosti, prosperiteta i jednakih prava i šansi za sve građane, Europska unija je i dalje razlomljena oštrim razlikama u kvaliteti života, mogućnosti zapošljavanja, pristupu zdravstvenim i socijalnim uslugama, gdje najviše stradaju građani južnih i istočnih zemalja, a posebno mladi i marginalizirane skupine. Socijalna nesigurnost važan je faktor u sve snažnijem valu otpora prema vladajućim elitama, koje pak vješto zloupotrebljavaju protivnici daljnjih europskih integracija i zagovornici protekcionističkih, nacionalističkih i ksenofobnih politika.

Europski stup socijalnih prava kojeg su čelnici EU usvojili u studenome 2017, pokušaj je obnove povjerenja građana u socijalnu Europu. Radi se o novom, obuhvatnom  mehanizmu, temeljenom na 20 načela i prava koji bi trebao oblikovati široki spektar politika i osigurati pravedno tržište rada te učinkovite sustave socijalne skrbi širom EU. Obavezan je  za države Eurozone i otvoren za sve  druge države članice te predviđa zajednički sustav praćenja te blisku suradnju Europske komisije, nacionalnih vlada, socijalnih partnera i civilnog društva.  Međutim, kako socijalna pravdane bi ponovno ostala puko papirnato obećanje,  ključno je pitanje kako će se predviđene inovacije financirati u sklopu novog proračuna EU za narednih 7 godina te kako će se osigurati stvarna suodgovornost država članica.

O aktualnoj političkoj dinamici donošenja novog proračuna EU uoči neizvjesnih europskih izbora u svibnju 2019 te o stvarnim izazovima povratka Unije na kolosijek socijalne pravednosti, na javnoj raspravi će govoriti Conny Reuter, glavni tajnik europske mreže za socijalnu pravdu SOLIDAR, Ana Miličević Pezelj, izvršna tajnica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za socijalni dijalog i javne politike te članica Europskog gospodarsko socijalnog odbora, Maja Pleić, stručnjakinja za socio-ekonomske nejednakosti Centra za mirovne studije i Snježana Ćop, predsjednica udruge za djecu s poteškoćama Zvončići iz Karlovca. Raspravu će moderirati Marina Škrabalo, upraviteljica zaklade SOLIDARNA i članica EGSO-a.

Zbog ograničenih mjesta, potrebno je potvrditi svoje sudjelovanje OVDJE.

Rasprava će se voditi na hrvatskom  i engleskom jeziku uz opremu za  simultano prevođenje.  Nakon rasprave, slijedi neformalno druženje uz okrepu.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 - poklon koji ima što reći

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img