spot_img

Dan socijalnog partnerstva

Dan socijalnog partnerstva, 21. siječnja, je na prijedlog Gospodarsko-socijalnog vijeća proglasio Hrvatski sabor 2007. godine. Dana 21. siječnja 1994. godine Vlada RH, poslodavci i sindikati postigli su dogovor o institucionalnom socijalnom dijalogu. „Osnovni tekst Sporazuma o osnivanju, nadležnosti i djelovanju Gospodarsko-socijalnog vijeća“ je stupio na snagu. Taj se dan smatra začetkom tripartitnog socijalnog dijaloga u samostalnoj Republici Hrvatskoj.

Socijalni dijalog i partnerstvo temelj su izgradnje demokratskog društva, a tripartitni socijalni dijalog važan je sastavni dio kulture dijaloga i međusobnog razumijevanja i uvažavanja.

Sam pojam socijalni dijalog odnosi se na rasprave, konzultacije, pregovore i zajedničke akcije koje uključuju organizacije koje predstavljaju dvije strane industrije (poslodavce i radnike). Ima dva glavna oblika:

  • bipartitni dijalog između poslodavaca i sindikalnih organizacija i
  • tripartitni dijalog koji dodatno uključuje i javne vlasti.

Socijalno partnerstvo živi u sjaju najvećih društvenih dostignuća (uz Dan socijalnog partnerstva, kolumna Goran Tudor)


Neprijeporno je da socijalno partnerstvo može najučinkovitije doprinijeti socijalnoj ravnoteži društvenih interesa, minimalnoj društvenoj polarizaciji, ukidanju većih interesnih suprotnosti i poželjnom konsenzusu kao bitnim pretpostavkama ostvarivanja jasnih ciljeva i općeg napretka.

Za Republiku Hrvatsku je od osobitog značaja razvoj i unapređenje ne samo socijalnog dijaloga, već istinskog socijalnog partnerstva kako bi zajedničkim naporima svih relevantnih čimbenika hrvatskog društva uspješno proveli prilagodbu gospodarskog, socijalnog i pravnog sustava kriterijima Europske unije.


Dobro je znati: Socijalni dijalog u Europskoj uniji, počeci, danas, kako sutra


Obilježavanje Dana socijalnog partnerstva treba predstavljati kontinuirani poticaj daljnjem razvoju socijalnog partnerstva u Republici Hrvatskoj.

Više o socijalnom partnerstvu i socijalnom dijalogu u Hrvatskoj možete pročitati na stranicama Ministarstva rada.

Izvor: Samostalni sektor za socijalno partnerstvo – Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

DOBRA HRVATSKA

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img