spot_img

Pravedniji i ekološki prihvatljiv sustav cestarina u EU-u

Zastupnici su u četvrtak, 25. listopada, podržali nova pravila o cestarinama u EU-u koja garantiraju jednaku naplatu cestarina te će pomoći državama članicama u smanjenju emisija CO2.

Prema novim pravilima, za sva vozila, lakša ili teža od 3,5 t, cestarine će se naplaćivati prema duljini dionice i prema ispuštanju stakleničkih plinova. Države Europske unije koje koriste vinjete morat će postupno prijeći s naplate prema vremenskom razdoblju na naplatu na temelju udaljenosti. Odluka bi se od 2023. trebala početi primjenjivati na teretna vozila i autobuse, a od 2027. i na kombije i mini autobuse.

Pravila vrijede za 136,706 km ceste u transeuropskoj prijevoznoj mreži i za države gdje se cestarine naplaćuju. Zemlje članice će i dalje biti slobodne ne naplaćivati cestarine.

Ekološki prihvatljivija vozila

Ovisno o ispuštanju emisija CO2, odredit će se različite naplate pristojbi za sva vozila, uključujući osobne automobile. Naplate za električna vozila bila bi 50% manja od najniže naplate s ciljem poticanja korištenja ekološki prihvatljivijih vozila.

Također se predlaže uvođenje posebne naplate na određenim mjestima ili u određeno doba dana s pojačanim prometom što uzrokuje dodatno zagađenje okoliša. Zemlje članice mogu iz ovog prijedloga isključiti autobuse s ciljem poticanja korištenja javnog prijevoza.

Izvor: Europski parlament

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img