"Planinarenje je natjecanje sam sa sobom."

Projekt „Za odgovorno odrastanje mladih“ osposobljava roditelje i stručne suradnike za uspješnu komunikaciju s adolescentima. Psihološki centar TESA i Heineken – 10 godina suradnje.

Projekt „Za odgovorno odrastanje mladih“ ulazi ove 2022. u svoje deseto izdanje, kojem je cilj osposobiti čim više odraslih da dobrom komunikacijom pomognu adolescentima u njihovu veoma izazovnom životnom razdoblju.

  • U ovogodišnji ciklus uključilo se čak 58 škola, što je rast od 31 posto. 
  • Prošle 2021. godine u aktivnostima su sudjelovale 44 škole, 1300 roditelja i stručnih suradnika. 
  • U 10 godina ovog projekta održano je 160 predavanja za gotovo 4.000 roditelja, a programom usavršavanja za stručne suradnike obuhvaćeno je više od 60 škola iz svih dijelova Hrvatske.

Interes za sudjelovanjem u projektu „Za odgovorno odrastanje mladih“ raste sa svakim godišnjem ciklusom; za 2022. godinu stigle su prijave iz 58 škola diljem Hrvatske. I ove godine psiholozi iz Psihološkog centra TESA, zahvaljujući inicijativi kompanije HEINEKEN Hrvatska, s roditeljima i stručnim suradnicima dijeliti svoja znanja, savjete i najbolje prakse za uspješnu komunikaciju s adolescentima. Cilj je pružiti im podršku da pozitivno utječu na zdravo odrastanje mladih, kao i na prevenciju maloljetničke konzumacije alkohola.  

„Okruženje u kojemu djeca odrastaju mijenja se iz dana u dan i važno je pristup temama kojima se bavimo održavati aktualnim; treba stalno imati na umu dinamiku promjene koje utječu ili mogu utjecati na njihovo odrastanje. Ono što uvelike obilježava period adolescencije jest traganje za identitetom, a pri čemu dolazi do ispitivanja granica i problema s autoritetom. To su sve izazovi s kojima se, uz djecu, na ovom putu susreću i njihovi roditelji, a mi im na ovaj način želimo dati potrebnu podršku“, izjavila je u povodu lansiranja najnovijeg izdanja ovog, već tradicionalnog, projekta Tanja Dejanović Šagadin iz Psihološkog centra TESA.

„U kompaniji HEINEKEN Hrvatska ponosni smo na dugogodišnju suradnju sa Psihološkim centrom TESA i na sve aktivnosti koje provodimo s ciljem prevencije maloljetničke konzumacije alkohola“, istaknula je Ljudmila Bratko Gašpić, menadžerica za korporativne poslove HEINEKENA Hrvatska. I dodala: „Društveno-odgovorno poslovanje u samoj je srži našeg poslovanja i smatram kako su jubilarno deseto izdanje ovog našeg projekta, kao i sve povratne informacije koje zaprimamo iz godine u godinu, snažni pokazatelji kako na pozitivan način možemo utjecati na one najviše uključene u odgoj srednjoškolaca, a samim time i na čitavu zajednicu u kojoj djeluju.“

Dobra iskustva iz 2021. – novi poticaj

U program su se protekle godine uključile 44 škole diljem Hrvatske, njih čak dvostruko više nego u godini prije. Čak 1.300 roditelja srednjoškolaca prisustvovalo je interaktivnim predavanjima.

  • Ovakav pristup podrške u odgoju u 2021. roditelji su ocijenili s prosječnom ocjenom 4,5. 
  • Gotovo polovica tvrdi kako su na predavanjima saznali nešto novo.
  • Čak ih je 85 posto iskazalo zadovoljstvo predavanjima, ocijenilo ih izvrsnim ili vrlo dobrim te korisnim načinom u suočavanju s izazovima u odgoju.

Sukladno tome, pozitivne povratne informacije očekivano nisu izostale niti od strane stručnih suradnika iz uključenih škola koji su sudjelovali u programu dodatnog usavršavanja:

„Ovaj je projekt velika podrška nama kao stručnom osoblju u uspješnom savladavanju izazova do kojih dolazi u našoj svakodnevnoj interakciji s učenicima. Radionica sa psiholozima iz TESE prošle je godine bila iznimno korisna – dijeljenje načina na koje se nosimo s izazovima te savjeti psihologa rezultirali su time da smo našu školu u sve aktivnosti prijavili i ove godine“, zaključila je Nikolina Smrečki iz Srednje strukovne škole Varaždin.

Jubilarnih deset godina uspjeha – mnogo je zadovoljnih

Edukativni program „Za odgovorno odrastanje mladih“ održava se od 2013. godine. Od 2016. godine psiholozi iz TESE u sklopu programa održavaju i interaktivna predavanja za roditelje te program usavršavanja za stručne suradnike. Do danas, održali su više od 160 predavanja za gotovo 4.000 roditelja te program usavršavanja za stručne suradnike u više od 60 škola iz svih dijelova Hrvatske. Kako su se aktivnosti redovitim istraživanjima pokazale korisnima i stručnim suradnicima i roditeljima, program se kao takav zadržao sve do ovogodišnjeg izdanja. 

***

O kompaniji HEINEKEN Hrvatska

HEINEKEN Hrvatska jedan je od najvećih proizvođača piva na hrvatskom tržištu. Naša tradicija proizvodnje piva u pivovari u Karlovcu seže u davnu 1854. godinu. U svom portfelju imamo vrhunske proizvode. Svi proizvodi napravljeni su od sastojaka vrhunske kvalitete.

Ljudmila Bratko Gašpić
Odjel korporativnih poslova
HEINEKEN Hrvatska
e-mail: Ljudmila.BratkoGaspic@heineken.com
mob: 098 246 500

DOBRA HRVATSKA
Ožujak, 2022.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img