spot_img

Schrack Technik podržava mlade u kvalitetnom školovanju i ostanku u Hrvatskoj

Gledamo u središnjim vijestima kako „rijeka“ mladih odlazi iz Hrvatske potražiti drugdje bolje sutra. Tiče li me/nas se to ipak? Naši roditelji i svi građani ulagali su u moje/naše obrazovanje. Osjećam/o li neku obvezu?

SCHRACK TECHNIK d.o.o. je tvrtka koja kao veletrgovina niskonaponske opreme posluje u Hrvatskoj već 23 godine i jedna je od 12 tvrtki u europskoj grupaciji SCHRACK TECHNIK. Ono što je Končar u Hrvatskoj, to je SCHRACK TECHNIK GmbH već 98 godina u Austriji.

U temelju tvrtke su zaposlenici, njihov usklađen rad prema zajedničkim ciljevima! Zato ćemo ove godine ostvariti 22 dana školovanja zaposlenika. Jedan mjesec! Uz obuku u tehničkoj izvrsnosti nužnoj za služenje kupaca, važno je i pronicanje u prodajne vještine. Možda zvuči grubo, ali svi mi prvo „prodajemo“ sebe – na tržištu, u uredu, obitelji, zajednici.

Osnova održivosti tvrtke je imati nove kupce u budućnosti. Tko će biti naši kupci ako mladi odu iz Hrvatske? O tome osjetljivom dijelu populacije, o njihovoj budućnosti, naše društvo slabašno brine. Nove zamamne tehnologije napadaju ih s brojnih zaslona sa stola ili iz džepa. No za učenje struke u njihovim školama nema prave opreme!

Politika podrške strukovnom osposobljavanju – stalne akcije, niz!

Za nas je to bio razlog da se uključimo pa smo donacijom opreme za državno godišnje natjecanje elektroinstalatera u Zagrebu (u Elektrostrojarskoj obrtničkoj školi) opremili 13 natjecateljskih tipskih stručnih radnih mjesta. Slično i u Splitu; pomogli smo državno natjecanje iz predmeta Osnove elektrotehnike i mjerenja u elektrotehnici. Entuzijazam profesora u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica nagradili smo i dodatno potaknuli donacijom učila otočnog fotonaponskog sustava kojeg smo sami osmislili, spojili i izradili! Tko od nas tehničara, dok je bio mali, nije čitao ABC tehnike!? Tragom ABC tehnike došli smo do samozatajnog profesora u Srednjoj strukovnoj školi Samobor, grada iz kojeg dolazi svjetski priznati domaći proizvođač elektrovozila. Toj školi odlučili smo pokloniti stanicu za punjenje elektrovozila.

U suradnji s urednikom časopisa Majstor objavili smo tijekom četiri godine više od 200 stranica prikaza realizacija otočnih fotonaponskih sustava. Te članke sada smo složili u knjigu koja se besplatno dijeli u strukovnim školama. Strukovnoj školi u Đurđevcu darovali smo učila i opremu pasivnih računalnih mreža. Donacija Prvoj srednjoj školi u Belom Manastiru pomogla je završetak rada na jednom učilu. I strojarskoj tehničkoj školi Fran Bošnjaković donirali smo izradu učila. Za 350 učenika srednjih škola Zagrebačke županije organizirali smo Info-dan s nizom predavanja o istoj opremi, a dan ranije i za starije kolege, profesionalne instalatere i inženjere. Svjesni da srednje škole nemaju novaca za skupe programske aplikacije, napravili smo i stavili na besplatno raspolaganje svim učenicima i profesorima alat za crtanje, projektiranje i dokumentiranje razdjelnika: Schrack Design.

To je isječak onoga što mi, SCHRACK TECHNIK d.o.o., činimo prema našim zaposlenicima i prema osjetljivoj populaciji budućih mladih elektroinstalatera, obrtnika. Sve s ciljem njihove i naše zajedničke dobrobiti, da oni ostanu u Hrvatskoj, da gradimo naš dobar život ovdje.

Ulažemo i ne očekujemo ništa zauzvrat, jer to je ono što nas na kraja dana čini ispunjunjenim, čini otvorenima za sutrašnje nove ideje i novo stvaranje.

Josip Zdenković, direktor
Siječanj 2018.

Sukladno Metodologiji oblikovanja DOP primjera Dobre Hrvatske

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 uskoro stiže!

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img