spot_img

Sunčane elektrane na krovovima grada Poreča – nagrađeni projekt!

Projektom Sunčane elektrane i solarna postrojenja Grada Poreča – Parenzo na krovove osam objekata javne namjene u tome gradu postavljeno je osam sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije iz energije sunca ukupne snage 100 kW te osam solarnih sustava toplinskih kolektora. Sunčane elektrane instalirane su na krovovima deponije Košambra, sportskim dvoranama Palestra i Veli Jože, na područnoj osnovnoj školi Nova Vas i Žbandaj, dječjim vrtićima u Baderni i Varvarima te na društvenom domu u Dračevcu.

Sunčane elektrane Grada Poreča – Parenzo, kako glasi službeni naziv projekta, u dvije godine od postavljanja proizvele su gotovo 275 tisuća kWh zelene električne energije, što je za 15 posto više i od inicijalnih procjena. Da se ta ista količina energije proizvodila iz, primjerice, ugljena, količina nastalog CO2 iznosila bi 94 tone, iz lož ulja gotovo 77 tona, dok bi za prirodni plin količine emitiranog CO2 iznosile oko 56 tona.

Zelena energija kao jedina alternativa

Godišnja se potrošnja električne energije u prosječnom hrvatskom kućanstvu, pojašnjavaju iz grada Poreča, kreće između 2 i 4 tisuće kWh, pa bi se količinom zelene energije koju su ove solarne elektrane i postrojenja proizvele mogle zadovoljiti godišnje potrebe za električnom energijom više od 90 prosječnih kućanstava.

„Poreč se odavno etablirao kao grad pionir po pitanju energetske osviještenosti i razvoja društveno odgovornog poslovanja. Potpisali smo Sporazum gradonačelnika i Novi integrirani sporazum gradonačelnika za klimu i energiju, izradili strateški dokumente kao što je Akcijski plan energetski održivog razvoja Grada Poreča – Parenzo i sustavno radimo na ispunjavanju zadanih ciljeva“, u razgovoru za Poslovni dnevnik poručio je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Dodatne informacije možete pronaći ovdje.

Nagrade gradovima i tvrtkama

Poreč je osvojio nagradu u kategoriji energetike na nedavno održanoj konferenciji Pametni gradovi – gradovi budućnosti, održanoj u studenom 2017. u Zagrebu, koja promovira pametne gradove i srodne inicijative implementirane u hrvatskim gradovima. Na konferenciji su dodijeljene nagrade u pet kategorija: tehnologija, uprava, energetika, sport i mobilnost.

Šest nagrada za 2017. otišle su u gradove – pionire održivosti:

  • za pametne tehnologije – grad Makarska,
  • za pametni sport – grad Koprivnica,
  • za pametnu mobilnost – grad Split
  • za pametnu energetiku – grad Poreč.
  • za pametnu upravu – grad Karlovac,
  • za inovativnost i modernizaciju – tvrtka Dalekovod.

Dodatne informacije pronađite ovdje.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img

UKLJUČITE SE, ISKAŽITE SVOJE STAVOVE O ODRŽIVOSTI AMBALAŽE!

Sve više postajemo svjesni traga kojeg ambalaža ostavlja prirodi i ljudima. Dugo je vremena cjelovitost utjecaja ambalaže bila zanemarivana pa su zato i mogućnosti za njezino usavršavanje u smjeru održivosti višestruke, u svim fazama: proizvodnji, transportu, uskladištenju, trgovini, finalnoj potrošnji. 

Po vama, koji je najčešći uzrok neekološke ambalaže na koji nailazite? (Moguće je više odgovora)

Kad ste uočili/osvijestili negativan eko-trag ambalaže?

Da li biste pri kupnji dali prednost proizvodu koji se ističe održivom ambalažom?

Što mislite o „luksuznoj opremi“ ambalaže za parfeme, žestice, mobitele, nakit…, koja redovito ostavlja velik eko-trag?

Koristite li u kupnji vlastite vrećice, odbijete li ponuđenu vrećicu u trgovini:

Da li koristite staru ambalažu za novu namjenu (eng. renew, npr.: kutije od cipela – kao kutiju za razne sitnice ili čarape u komodi i ormaru; plastične posude od sira i jogurta - za odlaganje čavlića ili baterija… I druge ideje koje odgađaju novu kupnju i doprinose smanjenju proizvodnje.

Zahvaljujemo na vremenu koje ste odvojili za ovaj upitnik. Rezultate upitnika uskoro ćemo objaviti i komentirati na našoj stranici u okviru serijala o ambalaži.