spot_img

Tužen Monsanto zbog mogućeg prikrivanja podataka o kancerogenosti

Grupa europskih nevladinih organizacija tužila je poljoprivrednog diva Monsanto i EU-ovog čuvara sigurnosti hrane zbog navodnog narušavanja znanstvenih podataka o kancerogenim učincima kontroverznog sredstva za uništavanje korova glifosata, uoči ključnog EU glasanja o obnovi odobrenja za sljedećih 10 godina.

Pravna tužba podnesena je u Beču od strane Austrijske okolišne grupe Global 2000, koja predvodi pokret protiv Monsanta i EFSA-e (Europske agencije za sigurnost hrane), prenosi EUbusiness.

„Postoje sumnje da su EU vlasti i industrija pokušale zadržati glyphosat na europskom tržištu na temelju netočnih analitičkih podataka unatoč njegovim vjerojatnim kancerogenim učincima na ljude“, kaže odvjetnik Globala 2000 Josef Unterweger. Tužba je došla danima prije nego će predstavnici EU-28 zemlja članica glasati 07. i 08. ožujka o tome da li će se i dalje dozvoliti korištenje glifosata.

Monsantov herbicid Roundup prvi put je korišten 1970-ih godina, a danas je jedan od najpopularnijih sredstava protiv korova. No, u novije vrijeme njegova je upotreba izazvala kontroverze, pogotovo nakon što je UN-ova Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) objavila prošlog ožujka da su Roundup i njemu slični proizvodi „vjerojatno“ kancerogeni. Ipak, EFSA – koja savjetuje Europsku komisiju – je u studenom 2015. pronašla da je „malo vjerojatno“ da glifosat izaziva rak. Izvješće je potaklo 96 uglednih znanstvenika, uključujući i znanstvenike IARC-a, da pošalju pismo Komisiji upozoravajući da EFSA-ino izvješće „nije vjerodostojno jer nije podržano dokazima“.

Unatoč kritikama, Europska je komisija prošli tjedan otkrila da će podržati nastavak licence glifosata, koja ističe u lipnju, nastavno na EFSA-ine preporuke. Global 2000 i druge europske nevladine organizacije u srijedu su pozvale EU članove da „glasaju protiv produženja“. Optužuju EFSA-u da je temeljila svoje rezultate isključivo na studiji Njemačkog tijela za sigurnost hrane (BfR) koji je u zamjenu „dobio podatke izravno od Monsanta“. Kao rezultat, Global 2000 kaže da će tužiti i njih.

„Naša je analiza otkrila ozbiljne povrede protiv smjernica analize podataka o raku, koje pokazuju raskorak između IARC-ovih podataka s jedne strane, i Monsanto, BfR i EFSA-inih podataka s druge strane,“ kaže glasnogovornik Globala 2000 Helmut Burtscher. „Vlasti moraju djelovati u interesu javnosti…To se nije dogodilo u slučaju glifosata.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img