spot_img

Svjetski dan sporta „Challange day – Dan izazova“

Svjetski dan sporta “Dan izazova” je prijateljsko natjecanje u sportu otvreno svima, s ciljem promicanja tjelesne aktivnosti diljem svijeta. To je uistinu globalni događaj s milijunima sudionika iz oko 50 zemalja koji su svi aktivni najmanje 15 minuta zadnje srijede u svibnju svake godine. Organizator je TAFISA, svjetska asocijacija „Sporta za sve“, a Svjetski dan izazova otvoren je zajednicama bilo koje veličine iz bilo koje zemlje.


Sport za ljude i planet – Međunarodni dan sporta za razvoj i mir


Sve je počelo u Kanadi 1983. Grad Saskatoon pokrenuo je prvi Canadian Challenge Day. Više od pedeset drugih zajednica prihvatilo je Izazov – a sudjelovalo je više od 650.000 ljudi. Iz Kanade, Challenge je krenuo svojim vrlo uspješnim tijekom diljem svijeta i stekao međunarodno priznanje. Osim nacionalnih događanja, međunarodna nadmetanja koja uključuju zajednice iz cijelog svijeta postala su pravilo i otvorila put Svjetskom danu izazova.

TAFISA je pokrenula međunarodni događaj i koordinira Svjetski dan izazova (bivši Međunarodni dan izazova) od 1990. Od tada je više od 50 zemalja s tisućama zajednica i milijunima sudionika učinilo događaj najvećim u povijesti Sporta za sve. Događaj je zabavan dan koji stvara svijest i entuzijazam za tjelesnu aktivnost i aktivan život.

Da bi se pobudilo veće zanimanje, TAFISA organizira međunarodno natjecanje gradova, razvrstanih u kategorije prema broju stanovnika. Cilj je obuhvatiti aktivnošću što veći postotak građana u odnosu na ukupnu populaciju građana. Svaki prijavljeni grad u toj međunarodnoj konkurenciji dobiva od TAFISA-e i svog partnera-grad.

Plakat - svjetski dan sporta Zagreb

Zagrebački savez sportske rekreacije – sport za sve povodom obilježavanja Svjetskog dana sporta, u srijedu 24.05.2023. poziva sve sportaše i rekreativce na ŠRC Trnje – Ulica Grada Vukovara 236e da se pridurže centralnoj manifestaciji koja će se održati od 15-20 sati.

Kako je to izgledalo prošle godine možete pogledati u prilogu Sportske televizije.

DOBRA HRVATSKA

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 uskoro stiže!

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img