Sport za ljude i planet – Međunarodni dan sporta za razvoj i mir

Opća skupština UN-a je 2013. godine proglasila 6. travnja Međunarodnim danom sporta za razvoj i mir. Time je prepoznata pozitivna uloga koju sport i tjelesna aktivnost imaju u zajednicama i životima ljudi diljem svijeta. Odabrani datum je i dan kada se obilježava otvaranje prvih modernih Olimpijskih igara u Ateni 1896. godine.

Međunarodni dan sporta za razvoj i mir potiče aktivan životni stil i pronalaženje načina da se sport učini dostupnim svima. Također postoji poseban fokus na tome da se više djece uključi u sport.


Zajedničke sportske igre mladih triju država – 26. godina razvoja zdravlja, sposobnosti i vrlina mladih


Zašto Sport?

Sport ima moć promijeniti svijet. Sport je temeljno pravo i snažan alat za jačanje društvenih veza i promicanje održivog razvoja i mira, solidarnosti i poštovanja prema svima.

Sport je kroz povijest igrao važnu ulogu u svim društvima, bilo u obliku natjecateljskog sporta, tjelesne aktivnosti ili igre. Ali kakve veze sport ima s Ujedinjenim narodima? Zapravo, sport predstavlja prirodno partnerstvo za sustav Ujedinjenih naroda, uključujući UNESCO.

  • Sport i igra su ljudska prava koja se moraju poštivati u cijelom svijetu.
  • Sport se sve više prepoznaje i koristi kao jeftino i visokoučinkovito sredstvo u humanitarnim naporima, za razvoj i izgradnju mira. I to ne samo od strane sustava UN-a već i od strane nevladinih organizacija, vlada, razvojnih agencija, sportskih saveza, oružanih snaga i medija.

Sport se više ne može smatrati luksuzom ni u jednom društvu. On je važno ulaganje u sadašnjost i budućnost, posebice u zemljama u razvoju.

Zbog svog ogromnog dosega, neusporedive popularnosti i promicanja pozitivnih vrijednosti, sport bitno pridonosi ispunjavanju ciljeva UN za razvoj i mir. U Deklaraciji 2030. Plana za održivi razvoj dodatno se potvrđuje uloga sporta u društvenom napretku: “Sport je važan faktor u omogućavanju održivog razvoja. Prepoznaje se sve veći doprinos sporta pri ostvarenju razvoja i mira, u promicanju tolerancije i poštovanja te doprinos pri osnaživanju žena i mladih ljudi, pojedinaca i zajednice te ostvarivanju ciljeva zdravstva, obrazovanja i socijalne uključenosti”.


Svjetski dan sporta „Challange day – Dan izazova“


Postizanje rezultata za ljude i planet

Globalna tema Međunarodnog dana sporta za razvoj i mir 2023. godine je “Postizanje rezultata za ljude i planet”. Ova sveobuhvatna tema omogućuje da se aktivnosti IDSDP-a široko usredotoče na utjecaj sporta na održivi razvoj i mir.

Od osnaživanja žena i djevojaka, mladih ljudi, osoba s invaliditetom i drugih marginaliziranih skupina do unaprjeđenja ciljeva zdravlja, održivosti i obrazovanja, sport nudi golem potencijal za unapređenje ciljeva održivog razvoja i za promicanje mira i ljudskih prava.

Unutar globalne teme 2023. godine, “Postizanje rezultata za ljude i planet”, u četvrtak, 6. travnja 2023. u sjedištu UN-a održat će se niz razgovora u stilu Davosa, koji naglašavaju moć nogometa i drugih sportova u unapređenju ciljeva održivog razvoja i ljudskih prava.  Rasprave će se usredotočiti na tri glavne teme: održivost i klimatske akcije, ravnopravnost spolova i borba protiv rasizma i govora mržnje. Virtualni događaj se prenosi uživo na UN Web TV i na UN- ovom YouTube kanalu.

Na obilježavanje Međunarodnog dana sporta za razvoj i mir pozvane su međunarodne, regionalne i nacionalne sportske organizacije, civilno društvo, nevladine organizacije i privatni sektor te svi ostali relevantni akteri spremni na suradnju i podizanje svijesti o važnosti i ulozi sporta pri očuvanju i unapređenju zdravlja.

DOBRA HRVATSKA

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img