spot_img

Svjetski dan stanovanja – Gradovi kao pokretači uključivog, zelenog i održivog rasta

Svjetski dan stanovanja obilježava se svake godine prvog ponedjeljka u listopadu. Njime se naglašava univerzalno pravo na dom te primjereno i održivo stanovanje.

Dan naglašava probleme siromaštva i obvezuje se na stvaranje doma za sve. Njime se skreće pozornost na činjenicu da veliki broj ljudi u svijetu nema doma. Osim toga, ovaj dan promiče i ekološku svijest, naglašavajući potrebu za održivim urbanim razvojem kako bi se uskladila rastuća urbanizacija i važnosti očuvanja okoliša.

Svjetski dan stanovanja utemeljen je 1985. rezolucijom UN-a. Prvi put je obilježen 1986. u Nairobiju, Kenija, s temom ‘Sklonište je moje pravo’. Od tada Svjetski dan stanovanja predstavlja godišnji događaj usmjeren na globalne izazove stanovanja i urbanog razvoja.

Svjetskim danom stanovanja otpočinje Urbani listopad, mjesec posvećen promicanju bolje urbane budućnosti. Urbani listopad završava Svjetskim danom gradova 31. listopada.

Tema 2023.: Otporna urbana gospodarstva. Gradovi kao pokretači rasta i oporavka

Ovogodišnji Svjetski dan stanovanja usmjerava pozornost na ‘otporne urbane ekonomije’ i potencijal gradova kao pokretača uključivog, zelenog i održivog rasta.

António Guterres

Svjetski dan stanovanja 2023Ovogodišnji Svjetski dan stanovanja bavi se ekonomskim izazovima s kojima se suočavaju gradovi diljem svijeta, posebno u kontekstu značajnog globalnog gospodarskog pada.

Usredotočujući se na izgradnju otpornih urbanih gospodarstava, cilj je osigurati da svatko ima pristup odgovarajućem stanovanju, a gradovi mogu funkcionirati kao motori rasta i oporavka.

S obzirom na veličinu doprinosa gradova nacionalnom gospodarstvu, budućnost mnogih zemalja bit će određena produktivnošću njihovih urbanih područja. Gradovi su pokretači stvaranja vrijednosti koja potiče gospodarski oporavak.

Kako bi ovaj gospodarski rast i oporavak bili održivi, ​​potrebni su nam gradovi koji mogu apsorbirati, oporaviti se i pripremiti se za buduće gospodarske šokove [OECD, 2023].

DOBRA HRVATSKA

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img